Prihaja “zadnja” fronta, meja sneženja bo nizko!

Smo ob koncu decembra, pravega snega po nižinah pa to zimo še nismo doživeli. Jutri nas čaka zadnja vremenska fronta letos, meja sneženja pa se bo spustila najnižje v letošnji zimi, vendar kako nizko?

images

Ponoči bo oblačnost od zahoda postopno naraščala in zjutraj se bo na vzhodu delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod zmerno do pretežno oblačno, na zahodu države pa že oblačno vreme. Ponekod na zahodu se bo že pojavljal rahel dež, ki se bo tekom dopoldneva širil proti notranjosti države. Pooblačilo se bo tudi na vzhodu države. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1300. Najnižje jutranje temperature bodo na Gorenjskem in Koroškem malo nad 0°C, na Primorskem okrog 8, drugod pa od 2 do 6°C.

Popoldan nas bo od severozahoda dosegla hladna fronta in padavine se bodo postopno okrepile in razširile nad vso državo. Meja sneženja se bo spuščala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Gorenjskem okrog 2, na Primorskem pa okrog 12°C, vendar se bo popoldan pričelo hladiti. Ponekod bo zapihal severovzhodnik. Zvečer se bo meja sneženja spuščala in se bo tekom noči večinoma spustila do okrog 500 m nadmorske višine, ponekod na Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem pa bo lahko za krajši čas snežilo tudi po nižinah. Zvečer bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo tekom ponedeljka postopno slabela.

Padavine bodo v ponedeljek zjutraj postopno povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu države.  Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, najvišje dnevne pa od 3 do 7°C, na Primorskem zjutraj okrog 6, čez dan pa okrog 10°C.

Zadnji dan v letu bo na Primorskem prevladovalo delno jasno vreme, drugod se bo večinoma pod 1500 m zadrževala nizka oblačnost ali megla. Temperature bodo podobne ponedeljkovim.

Koliko snega bo zapadlo v noči na ponedeljek? 

Ker se v medijih pojavljajo zavajajoči naslovi, vas opozarjamo, da se bo meja sneženja po večini države spustila le do okrog 500 m nadmorske višine. Nižje bo lahko snežilo predvsem na Dolenjskem, Gorenjskem in Notranjskem ter ponekod na Koroškem. Tam bo lahko proti koncu padavin snežilo tudi blizu ali do nižin. Nad okrog 500 m nadmorske višine lahko do ponedeljka zjutraj zapade od 1 do 5 cm mokrega snega, nad okrog 800 m nadmorske višine pa lahko zapade od 5 do 15 cm novega bolj mokrega snega. Po nižinah snežne odeje ni pričakovati, le na Dolenjskem in Notranjskem lahko za krajši čas sneg rahlo pobeli podlago.

29.12.2013

Aleš Rozman

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor