Kaj je vreme, kaj anticiklon, kaj ciklon

Vreme je meteorološko-klimatski izraz za stanje atmosfere, ki nastane pod vplivi vseh pomembnejših meteoroloških elementov in atmosferskih pojavov (temperatura, vlaga, zračni tlak, …). Vreme je pomemben del naravnega okolja. Neposredno ali posredno vpliva na veliko naših aktivnosti. Najbolj ga opazimo takrat, ko nas prizadenejo izjemnimi ali nevarnimi pojavi, ki lahko ogrozijo naše imetje, varnost ali celo življenja. Taki pojavi so na primer viharni veter, toča, močni nalivi, žled in poledica, pozeba.


Anticiklon je območje visokega zračnega tlaka. Zrak se giblje proti tlom, torej se pri tleh razteka, zgoraj pa seseda. Spuščanje zraka povzroča adiabatno segrevanje le tega, ob tem pa mu relativna zračna vlažnost pada. Temperatura se zraku ob tem povečuje v povprečju za 1 °C / 100 m. Zaradi vpliva Coriolisove sile vetrovi v anticiklonu na severni polobli krožijo v obliki spiral v smeri urinega kazalca, na južni pa ravno obratno.

Satelitska slika, ko nad večjim delom Evrope prevladuje obsežen anticiklon

V toplem anticiklonu je vreme lepo, posebno če so tla še hladna (pozimi). Pozimi je v anticiklonu po navadi hladno in po kotlinah in nižinah je megla. Pride do inverzne situacije – toplotni obrat, ko je v gorah po navadi toplo in jasno vreme, ki traja več dni. V anticiklonu se pojavlja jutranja megla tudi jeseni in spomladi, po jasnih nočeh.

Vreme ob anticiklonalni inverziji (vir: http://www.gore-ljudje.net)

Ciklon je veliko sklenjeno območje nizkega zračnega tlaka. Ima obliko nepravilnega kroga s premerom od nekaj sto do nekaj tisoč kilometrov. Prinaša slabo vreme z oblačnostjo in padavinami. Za ciklon uporabljamo tudi izraz barična depresija ali minimum.
Zakaj nastajajo cikloni? – Najnižji tlak je v središču ciklona, zato vetrovi pri tleh pihajo iz robnih delov ciklona proti njegovemu središču. Ker nanje delujejo različne sile (Coriolisova sila), ne pihajo naravnost, amapak ukrivljeno. Na severni polobli pihajo v nasprotni smeri urinih kazalcev, na južni pa obratno. V središču ciklona se zrak steka in dviguje. Pri tem se adiabatno ohlaja, kar povzroči kondenzacijo in padavine.

Satelitska slika nad Evropo, kjer se lepo vidi spirala oblačnosti izrazitega ciklona nad severozahodno Evropo(vir: www.slomedia.it)
Shamatski prikaz osnovne dinamike zračnih tokov v anticiklonu in ciklonu (vir: http://www.fas.org)

(viri: www.wikipedia.org, www. arso.gov)

 

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor