Po večjem delu Evrope nenavadno toplo

Včeraj je bilo zelo toplo po večjem delu Evrope, najvišje temperature so ponekod presegle celo 30 °C.

Vzrok temu je serija ciklonov, ki se pojavljajo nad severnim delom Atlantika in z zahodnimi do jugozahodnimi vetrovi prinašajo zelo toplo vreme nad večji del Evrope iz toplega morja oz. iz Maroka, danes bo “vroč” zrak zajel tudi Skandinavijo.

Najbolj vroč kraj v Evropi je bila včeraj Sardinija, tam so namerili kar +33 °C. Zelo se je segrelo tudi v zmernih geografskih širinah, kar ni običajno za zadnjo dekado oktobra. V Frankfurtu je temperatura dosegla +24 °C. V Švici ekstremen porast temperature, na 1000m n.v. je temperatura dosegla +22 °C. Zelo toplo je bilo tudi severneje, ponekod v Belgiji in na Nizozemskem je temperatura dosegla +23 °C, tudi na Poljskem se je zelo segrelo, v Wroclawu do +23 °C.

Neobičajno toplo je bilo tudi v Franciji, v Parizu je termometer pokazal +23 °C in v Lyonu +25 °C. Na jugu Francije so na Korziki izmerili kar +29 °C. Zelo toplo je bilo tudi na Balkanu, v Zenici je termometer pokazal +29 °C. Tudi na Češkem in Slovaškem so najvišje temperature dosegle +23 °C. Toplo je bilo tudi na zahodu Ukrajine, v Odesi so izmerili +21,4 °C.

Pri nas se je v Murski Soboti segrelo do 22,9 °C v Dobličah(Črnomelj) pa do +22,6 °C.

VIR fotografij: infoclimat.fr, wetterzentrale.de

Gregor Skok

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji