Pred nami moker teden, dež ali sneg?

Za razliko od prve polovice meteorološke zime izgleda druga polovica precej bolj dinamična. Sedaj se kaže precej padavin saj imamo nad Britanskim otočjem in Francijo stalno prisotne negativne anomalije. Posledica razpada polarnega vrtinca kaže zobe nad vzhodnim delom ZDA. Za Chicago se morda obeta nov rekord v sredo in četrtek ko se bo temperatura spustila pod -30 °C(slika 1), rekord v zadnjih 40 letih je -32,8 °C iz januarja 1985. Pri njih je malo drugače kot pri nas, arktični vdori so precej bolj mrzli ker je iz Arktike v glavnem kopno in pride nad ameriško celino lahko zelo mrzel zrak pri nas so arktični prodori zato precej milejši, kajti morja kot so Severno, Baltsko ali Norveško precej segrejejo zrak ki kasneje pripotuje k nam v precej milejši obliki, zato imamo pri nas največ možnosti za mrzel zrak, ko le-ta prihaja iz celine iz severovzhoda, t.i. burjan ki izpod Urala napreduje proti celinskem delu Evrope, nazadnje nas je obiskal na koncu lanskega februarja. Torej trije vdori so videti iznad Atlantika proti Sredozemlju poleg jutrišnjega še v sredo in soboto 2.februarja(slika 2 in 3), ki obetajo kar ogromno padavin, sploh tisti v soboto ko je videti zaenkrat vdor najbolj jugozahodno, kar ponavadi prinese obilne padavine v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Žal ali na srečo kakor hočete je od zadnjega zapisa poslabšanje vsaj 12 ur kasneje in večinoma bo po nižinah deževalo, ničta izoterma se bo tekom dneva dvignila tja do 1500m po nižinah pa marsikje ne bo vetra ki bo dvignil temperaturo zato obstaja marsikje nevarnost poledice, tam kjer bo ostalo pod ničlo ali okoli nje. Najmanj možnost je za Štajersko, največ pa za Gorenjsko, kjer bi lahko v južnem delu padal leden dež. V okolici Bohinja mislim da ne bi smel biti problem in bo ves čas večinoma snežilo, drugače pa bo meja sneženja sprva na okoli 1000m nato pa se bo začela proti jutru nižati. V prvem delu noči bodo najbolj obilne padavine na severozahodu, v drugem na jugovzhodu. V Julijskih Alpah bi lahko zapadlo okoli četrt metra novega snega. Za sredo izgleda da bo šel vdor nekoliko južneje od jutrišnjega, vendar bo potem nadaljeval pot proti severovzhodu, takrat bi več snega padlo zlasti na Kočevskem in bolj proti vzhodnemu delu. Ker bomo v mrzli zračni masi bo verjetno snežilo povsod razen na Primorskem, bolj bo verjetno problem količina padavin, ker če bo šel še nekoliko južneje potem bo padavin zelo malo.

Poglej si video

https://youtu.be/4sSyNxodJ1w

Slika vir: weatherbell.com

Napisal: Gregor Skok

Please follow and like us:

V sredo sneg. Tudi ob morju?

 

Vremensko zelo pestro dogajanje v naslednjem tednu je pred nami. Proti Sredozemlju se bo spustil polarni zrak in sredi tedna bo nastal zelo globok sredozemski ciklon, zadnji izračuni kažejo da bo v središču zračni tlak padel celo pod 970mb zato se napovedi o količini snega precej spreminjajo. Ker je v zadnjih izračunih ciklon globlji so tudi količine snega ki bi lahko padle pri nas večje. Najbolj intenzivno dogajanje se pričakuje med sredo in petkom, ko bi lahko padlo na vzhodu Slovenije skupaj tudi okoli 30cm snega. Prvo ciklonsko območje se bo v prihodnjih urah začelo iznad Sardinije pomikati proti severovzhodu, najbližje nam bo predvidoma v sredo ko se tudi pričakuje najbolj intenzivne padavine(slika 1). V sredo zjutraj bo lahko snežilo tudi ob obali, hkrati se bo proti Sredozemlju spustila nova dolina s polarnim zrakom in verjetno vplivala na vreme pri nas zlasti v petek. Polarni vrtinec se bo v prihodnjih dneh okrepil, vendar v troposferi bo vsaj pri nas povsem zimsko tudi v zadnjih dneh januarja in v začetku februarja. Proti Sredozemlju se bodo spuščale nove doline polarnega zraka tako da bo še naprej aktivno Sredozemlje zato je videti precej padavin na skupinskem izračunu na južni strani Alp(slika 2).

Jutri bo v višjih legah in na Primorskem več sončnega vremena, drugod pa bo večinoma oblačno, ponekod bo pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišja temperature bodo med -2 °C in 3 °C, na Primorskem do 6 °C. V torek bo sprva delno jasno, dopoldne oz. čez dan se bo od juga pooblačilo, proti večeru bo rahlo sneženje zajelo od juga večji del Slovenije, ob obali bo deževalo, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 7 °C. V sredo bo oblačno občasno bo snežilo, pogosteje na jugovzhodu, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -6 °C in -1 °C, na Primorskem do +2 °C. V četrtek bo oblačno, rahlo sneženje se bo dopoldne od juga spet razširilo nad večji del Slovenije, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo med -4 °C in +1 °C, na Primorskem do 5 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr, weatherbell.com

Please follow and like us:

Sneg-Slovenija: Bomo mi na vrsti, kdaj?

Po dolgem času je na skupinskih izračunih videti precej zanimivo dogajanje v zadnji dekadi januarja. Učinki zelo oslabelega polarnega vrtinca se bodo končno začeli z dvigom azorskega anticiklona proti severu oz. Grenlandiji. S tem se odpira velika možnost da se končno aktivira Sredozemlje in vdori polarnega zraka in sneženje na zelo nizki nadmorski višini bi se lahko vrstila ena za drugim. Severni višinski zračni tok se bo ob koncu tedna spet okrepil, to pomeni da bo severno od Alp spet začelo snežiti pri nas pa bo več ali manj fenski efekt in suho vreme, karavanški fen bi lahko v ponedeljek dvignil temperaturo čez dan z lahkoto čez +10 °C. Sunki viharnega severozahodnika bi lahko v ponedeljek ali torek na Kredarici celo presegli 150km/h. Nato pa kot sem na začetku dejal kaže na spust polarnega zraka proti Sredozemlju, prvi potencial za sneg do nižin v notranjosti Slovenije je možen v četrtek ali petek 18.januarja(slika).

 

Zadnji izračun skupinskega izračuna ameriškega modela je sanjski za snegoljubce saj si sledijo sneženja ena za drugim, nekaj podobnega kot imajo sedaj v Avstriji z jugozahodnim do južnim zračnim tokom.

Petek bo delno jasen z zmerno oblačnostjo, zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 6 °C. V soboto bo sprva spremenljivo oblačno, popoldne bo povsod več sončnega vremena, najvišje temperature bodo med 3 °C in 7 °C. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C. V ponedeljek bo večinoma sončno, zapihal bo severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Valter Grizančič

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us: