Archive for: januar 2019

V sredo sneg. Tudi ob morju?

 

Vremensko zelo pestro dogajanje v naslednjem tednu je pred nami. Proti Sredozemlju se bo spustil polarni zrak in sredi tedna bo nastal zelo globok sredozemski ciklon, zadnji izračuni kažejo da bo v središču zračni tlak padel celo pod 970mb zato se napovedi o količini snega precej spreminjajo. Ker je v zadnjih izračunih ciklon globlji so tudi količine snega ki bi lahko padle pri nas večje. Najbolj intenzivno dogajanje se pričakuje med sredo in petkom, ko bi lahko padlo na vzhodu Slovenije skupaj tudi okoli 30cm snega. Prvo ciklonsko območje se bo v prihodnjih urah začelo iznad Sardinije pomikati proti severovzhodu, najbližje nam bo predvidoma v sredo ko se tudi pričakuje najbolj intenzivne padavine(slika 1). V sredo zjutraj bo lahko snežilo tudi ob obali, hkrati se bo proti Sredozemlju spustila nova dolina s polarnim zrakom in verjetno vplivala na vreme pri nas zlasti v petek. Polarni vrtinec se bo v prihodnjih dneh okrepil, vendar v troposferi bo vsaj pri nas povsem zimsko tudi v zadnjih dneh januarja in v začetku februarja. Proti Sredozemlju se bodo spuščale nove doline polarnega zraka tako da bo še naprej aktivno Sredozemlje zato je videti precej padavin na skupinskem izračunu na južni strani Alp(slika 2).

Jutri bo v višjih legah in na Primorskem več sončnega vremena, drugod pa bo večinoma oblačno, ponekod bo pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišja temperature bodo med -2 °C in 3 °C, na Primorskem do 6 °C. V torek bo sprva delno jasno, dopoldne oz. čez dan se bo od juga pooblačilo, proti večeru bo rahlo sneženje zajelo od juga večji del Slovenije, ob obali bo deževalo, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 7 °C. V sredo bo oblačno občasno bo snežilo, pogosteje na jugovzhodu, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -6 °C in -1 °C, na Primorskem do +2 °C. V četrtek bo oblačno, rahlo sneženje se bo dopoldne od juga spet razširilo nad večji del Slovenije, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo med -4 °C in +1 °C, na Primorskem do 5 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr, weatherbell.com

Sneg-Slovenija: Bomo mi na vrsti, kdaj?

Po dolgem času je na skupinskih izračunih videti precej zanimivo dogajanje v zadnji dekadi januarja. Učinki zelo oslabelega polarnega vrtinca se bodo končno začeli z dvigom azorskega anticiklona proti severu oz. Grenlandiji. S tem se odpira velika možnost da se končno aktivira Sredozemlje in vdori polarnega zraka in sneženje na zelo nizki nadmorski višini bi se lahko vrstila ena za drugim. Severni višinski zračni tok se bo ob koncu tedna spet okrepil, to pomeni da bo severno od Alp spet začelo snežiti pri nas pa bo več ali manj fenski efekt in suho vreme, karavanški fen bi lahko v ponedeljek dvignil temperaturo čez dan z lahkoto čez +10 °C. Sunki viharnega severozahodnika bi lahko v ponedeljek ali torek na Kredarici celo presegli 150km/h. Nato pa kot sem na začetku dejal kaže na spust polarnega zraka proti Sredozemlju, prvi potencial za sneg do nižin v notranjosti Slovenije je možen v četrtek ali petek 18.januarja(slika).

 

Zadnji izračun skupinskega izračuna ameriškega modela je sanjski za snegoljubce saj si sledijo sneženja ena za drugim, nekaj podobnega kot imajo sedaj v Avstriji z jugozahodnim do južnim zračnim tokom.

Petek bo delno jasen z zmerno oblačnostjo, zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 6 °C. V soboto bo sprva spremenljivo oblačno, popoldne bo povsod več sončnega vremena, najvišje temperature bodo med 3 °C in 7 °C. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C. V ponedeljek bo večinoma sončno, zapihal bo severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Valter Grizančič

Vir fotografije: weatherbell.com