Pred nami je vremenska motnja, ki bo prinesla v naše kraje kar nekaj dežja. V višjih predelih bo snežilo.

Meteorološki modeli so se čez noč precej  “otoplili” za ponedeljek, tako bo ohladitev še nekoliko bolj zamudila. Še vedno pa se riše vdor hladnega kontinentalnega zraka iz severovzhodne-vzhodne strani od sredine prihodnjega tedna dalje. Šlo bo za suh tip ohladitve, tla se bodo tako začela izraziteje ohlajati, v nočnih urah se bi lahko lokalno kje ohladilo tudi blizu -10°C. Najbolj izraziteje po konvakvnih planotah Notranjske, ter dnu dolin, kotlin kamor se hladen zrak izraziteje steka, ter ostane ujet. Dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije le malo nad ničlo, na Primorskem pa se bo predvidoma segrelo tja do 5-8°C.

Kratek opis situacije za ta vikend.

V višjih plasteh ozračja bodo prevladovali jugozahodni vetrovi skozi celotno poslabšanje, v noči na ponedeljek pa bodo obrnili v spodnjih plasteh na severozahodnik-severnik, šlo bo torej za postopno ohladitev sprva iz te strani. Lokalno pa po izoliranih ozkih dolinah s stekanjem zraka (konvergenco) in odprtostjo proti severovzhodu tudi na zahodnik. Privetrna stran z več padavinami, bo torej v prvem delu poslabšanja na Z-JZ-J strani hribovitih pregrad, glavnina padavin bo tako klasično na Dinarski pregradi, v nadaljevanju pa se bo prestavila na SZ-S stran hribovitih pregrad.

Pričakuje se, da bo padlo večinoma med 15 in 50 litrov na kvadratni meter dežja, lokalno na jugu in zahodu Slovenije tudi blizu 100 ali celo več litrov (okolica Bovške kotline). Meja sneženja bo v prvem delu poslabšanja vztrajala nad 1000 m.n.v, proti koncu padavin pa se bo lokalno spustila vse nekje do 800-900 m.m.v. Prehodno bi lahko snežilo vse do dolin v Alpskem svetu severozahodne Slovenije, drugod bo zagotovo deževalo.

Stanje z konvergenco, divergenco ob prevladujočih jugozahodnih vetrovih v nižjih plasteh ozračja. Lepo so vidne privetrne, zavetrne strani gorovji, hribovitega sveta in koliko različnih kotlin, dolin imamo v Sloveniji s popolnoma različno mikroklimo.

Situacija za noč na ponedeljek, super je vidna sprememba vetrov in prestavitev glavnine narivanja vlažnih zračnih mas nad prej omenjeno stran.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Viri:

-kachelmannwetter.com

-wetterzentrale.de

Please follow and like us:

Prvi sneg, koliko ga bo?

 

Danes razen na Primorskem povsem zimske temperature glede na pretekle dni, od vzhoda se je močno ohladilo glede na pretekle dni, na drugi strani nad Zahodno Evropo in zlasti nad Islandijo pa imajo občutno pretoplo vreme. Višinski ciklon ki potuje iznad Vzhodne Evrope nas bo danes prešel in se jutri pomaknil nad Francijo. Tu in tam lahko pade kakšna snežinka, veter bo prehodno oslabel ko bomo v središču ciklona in se ponovno okrepil jutri, tokrat od jugozahoda. Jugozahodni in južni vetrovi so precej vlažni in toplejši zato se bodo počasi začele pojavljati padavine, povsod razen ob morju bo jutri predvidoma rahlo snežilo. Hkrati pa se bo sredozemski ciklon iznad Korzike začel jutri pomikati proti Jadranu in v torek zjutral dosegel Istro. Sneženje se bo zato v noči na torek precej okrepilo, klin hladnega zraka bo verjetno vzdržal tako da bi snežilo povsod razen na Primorskem. Toplejši zrak je v zadnjih izračunih vendarle postavljen južneje, zelo verjetno bo tja do 10cm snega padlo na Kočevskem, Notranjskem in na severozahodu Slovenije, nekoliko manj pa na severovzhodu. V višjih legah na okoli 700m kjer bo hladneje bi lahko zapadlo tudi tja do 20cm snega. Ko se nam bo približal ciklon bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem pa močna burja. Nato bo sledilo par suhih dni, večinoma bo oblačno, le na zahodu bo več sončnega vremena, nekoliko topleje bo, ob koncu tedna pa verjetno poslabšanje vremena, zapihal bo jugozahodni veter, še nekoliko topleje bo, po nižinah bo verjetno deževalo.

Jutri bo na Primorskem sprva delno jasno, drugod bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo snežilo, popoldne se bo okrepil vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem burja, zvečer se bodo padavine od juga okrepile, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 10 °C. V noči na torek in v torek dopoldne bo snežilo, na Primorskem pa deževalo, popoldne bodo padavine oslabele in ponekod ponehale ob koncu padavin bo v južni in osrednji Sloveniji sneg večinoma prešel v dež, veter bo oslabel, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C. V sredo bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod večinoma oblačno, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C, na Primorskem do 12 °C. V četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno, najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 13 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Please follow and like us:

Poiščite bunde, tudi sneg v “igri”.

Zima se počasi pričenja v večjem delu Evrope. Če smo imeli rekordno topel november v prvi polovici meseca bodo anomalije sedaj podobne, vendar v nasprotno smer. V nekaterih državah bo hladneje od dolgoletnega povprečja, to zlasti velja za Baltske države, Poljsko, Nemčijo in Balkan. Vsak dan bo tudi pri nas nekoliko hladneje, večjo pošiljko mrzlega zraka pa naj bi dobili v začetku prihodnjega tedna ko bo le-ta dosegel tudi Zahodno Evropo. Torej povsem drugačno vreme kot ga imamo sedaj, na nas še vedno vpliva subtropski anticiklon, v nižjih zračnih plastih je še vedno prisotne precej vlage in taka vremenska slika se vsaj še do sobote ne bo bistveno spreminjala. Na Primorskem in v gorskem svetu bo več sončnega vremena, drugod pa bo vztrajala večji del dneva nizka oblačnost. Še vedno ostajajo uganka padavine, izračuni se iz zagona v zagon spreminjajo, počasi pa gre trend da vdor polarnega zraka iz vzhoda vendarle ne bo imel tako severne smeri ampak bo usmerjen bolj proti Sredozemlju, kar pomeni večjo verjetnost nastanka sredozemskega ciklona in več južne advekcije, kar bi ob hladnem severovzhodniku pri tleh lahko prinesel tudi sneženje po nižinah. Najbolj zanimivo bo v torek 20.novembra ko ima evropski model zelo zanimiv izračun ob nastanku sredozemskega ciklona ki bi čez dan od juga prineslo sneženje, le na Primorskem bi večinoma deževalo. Vendar dokler ne pridem bližje temu datumu lahko zaenkrat samo ugibamo. Upam da bo december bo dolgem času pravi zimski mesec, nazadnje je bilo to leta 2010.

Jutri bo na Primorskem in v gorah sončno vreme, drugod bo večji del dneva vztrajala nizka oblačnost, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 16 °C. V petek bo vreme podobno, na Primorskem in v gorah večinoma sončno, drugod bo večji del dneva vztrajala nizka oblačnost, tudi drugod bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 14 °C. V soboto bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 5 °C in 10 °C, na Primorskem do 12 °C. V nedeljo bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, severovzhodni veter bo nekoliko oslabel, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje dnevne temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: Matej Knez

 

Please follow and like us: