29.10: Najbolj nevaren dan letos?

Smo še pred enim ekstremnim dogodkom letos, tokrat je meni osebno situacija najnevarnejša letos, jutri popoldne in zvečer se bo zelo okrepil južni veter in obstaja velika nevarnost obsežnejšega vetroloma. Že lani decembra je bilo podrtih na stotine dreves z nastankom sekundarnega ciklona nad Francijo, takrat je znašal zračni pritisk v centru ciklona 970mb, tokrat pa bo ciklon še veliko bližje nam. Ponoči se bo nad Sardinijo začel poglabljati nov ciklon, ki se bo zelo hitro poglobil tja do 978mb, zaradi tega se bo začel tudi na drugi strani, tokrat nad Skandinavijo krepiti anticiklon ki bo v nekaj urah dobil 10hPa, jutri popoldne bo imel že okoli 1042hPa! To pomeni da se bo izjemno povečal gradient zračnega tlaka in s tem se bo začel krepiti močan južni veter, ki bo najmočnejši nad zahodno in osrednjo Slovenijo, zato ni čudno da je razglašen rdeč alarm. Sunki vetra bodo jutri popoldne in zvečer po nižinah po moji oceni med 70-120km/h, lokalno lahko tudi več. Višje bo veter še močnejši, na Kredarici bodo verjetno sunki do okoli 200km/h ali še malo čez. Ob samem prehodu fronte bo padlo tudi ogromno dežja, ob koncu se bo meja sneženja zlasti v Julijskih Alpah spustila na okoli 1500m. Trend vremena za nadaljevanje tudi ni prav nič vzpodbudno, anticiklon se bo zacementiral nad vzhodno polovico Evropo, na skupinskih izračunih je videti nove in nove prodore z Atlantika proti zahodnemu delu Sredozemlja, kar pomeni da bi imeli precej živahen južni tok, ki prinaša iznad Sredozemlja toploto in padavine(slika).

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, popoldne in zvečer bo ob prehodu vremenske fronte tudi zagrmelo, krepil se bo južni veter, ki bo zvečer in v prvi polovici noči v noči na torek zelo močan zlasti v zahodni Sloveniji, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V torek bo na zahodu še oblačno, zlasti na vzhodu se bo delno zjasnilo, na zahodu in ponekod v osrednji Sloveniji bo oblačno še deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 8 °C, drugod med 15 °C in 20 °C. V sredo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, veter bo oslabel, popoldne se bo oblačnost na zahodu postopno povečala, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 10 °C, drugod med 15 °C in 20 °C. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje na zahodu, na vzhodu bo dežja predvidoma malo, najvišje temperature bodo med 14 °C in 20 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

  1. Vir fotografije: weatherbell.com
Please follow and like us:

Pred nami je večdnevno poslabšanje vremena z možnim obilnim dežjem in viharnim jugozahodnikom.

Vse bolj se vidijo obrisi neke realne slike v prihodnjih 10 dneh in tudi v nadaljevanju. Torej iz globalnega vidika se slika kaj dosti ne bi smela spremeniti vsaj do konca prve dekade novembra. Imamo sicer rahlo negativna AO,NAO indeksa, ki povzročita v večini primerov spust polarne fronte nekoliko bolj proti jugu. Sploh negativna Severno-Atlantska oscilacija načeloma pomeni povečano možnost za pozitivne anomalije na območju Atlantika in negativne na širšem območju Sredozemlja, oziroma takrat pogosto zahodni (zonalni) vetrovi izgubijo na moči. Na območju osrednje, jugovzhodne Evrope pa se povečajo možnosti za vdore hladnega zraka iz severne-severovzhodne strani.

Tudi tokrat se je zgodilo podobno ob teh pogojih, ampak žal ali na našo srečo ni šlo vse po načrtih. Seveda pa se moramo zavedati, da smo zakorakali šele v zadnjo dekado oktobra in je dinamika popolnoma drugačna, kar se tiče zaloge hladnega zraka nad severnim polom, Sibirijo kot pa sredi zime.

Torej kot vidimo na spodaj pripeljeni sliki se je zahodno od Španije in Portugalsko klasično močno okrepil Azorski anticiklon, ki se bo v nadaljevanju povzpel precej daleč proti severu, celo do bližine Grenlandije. Polarni zrak z izrazito hladno fronto pa se bo iztočasno začel spuščati iz polarnega kroga in kasneje preko Skandinavije v smeri osrednje Evrope. Problem nastane pri tem, ker t.i blokada Atlantika ne zdrži dovolj dolgo, saj začne na območju Grenlandije nastajati globoko ciklonsko območje z hitro tranzicijo proti vzhodu. In tole v nadaljevanju popolnoma spremeni potek samega dogajanja. Celotno dolino hladnega zraka, z dovolj “mrzlim” dotokom zraka za morebitno prvo sneženje po nižinah Slovenije potisne namesto preko severne strani Alp do naše širše okolice nekam popolnoma drugam. Hladen zrak začne pronicati z hladno fronto preko zahodne strani Alp ter se tam zaustavi, le-ta bo prodrl še daleč vse do Španije ter južne Francije, kjer ga kasneje nekoliko zaustavijo Pireneji. Istočasno pa se Slovenija s sosedi na južni-jugovzhodni strani Alp znajde na popolnoma napačni strani tega ciklonskega območja ter tudi izrazite hladne fronte. Ob podobni legi Genovskega ciklona, so tako naši kraji znajdejo na t.i topli, privetrni strani. Tako bomo na pragu novembra črpali izjemno topel zrak “za ta čas” direktno iz Afriške celine (subtropski Afriški anticiklon), le-ta bo seveda prišel precej omiljen čez Sredozemsko, Jadransko morje do nas,a vseeno. Vso to dovajanje toplote na privetrni strani ciklona kasneje aktivira tudi naše klasične jugozahodne višinske vetrove. Zračne mase ob dotoku vlažnega in toplega zraka iznad roba ciklonskega območja v Sredozemlju namreč iščejo svojo tisto prvo točko na katero se lahko naslonijo. In to je v našem primeru Dinarsko gorsko, narivanje zračnih mas je na tistem območju lokalno izjemno, ti kraji sploh skrajni SZ del Slovenije ter skrajni SV rob Italije sodijo med najbolj namočene kraje v celotni Evropi.

V nadaljevanju se načeloma celotni vetrovni stržen s hladnim zrakom more premaknit dalje in tako bi načeloma mogli hitro pasti ob gibanju Genovskega ciklona s prevladujočo smerjo JZ-SV na njegovo zavetrno (hladnejšo) stran. Ampak to se tokrat ne bo zgodilo, namreč hladna fronta bo stagnirala na JZ-Z-SZ strani Alp.

Tako je celotna zadeva še za naše pojme precej nepredvidljiva, že manjši premik ciklonskega območja bi lahko spremenil celotno situacijo in jo zaostril. Lahko da bo padlo lokalno tudi več padavin od pričakovanja, sploh v krajih, kjer bo veliko vlogo odigrala orografija (orografske padavine).

Skupna kumulativa padavin v mm po švicarskem super hd modelu (z visoko 1×1 km resolucijo) do nedelje zvečer.

In kaj nas predvidoma čaka v nadaljevanju?

NAO,AO indeks bosta po prehodnem negativnem stanju predvidoma v nadaljevanju in začetku novembra zakorakala nazaj v pozitivno stanje. Najbolj vse skupaj motijo močni zonalni vetrovi na zgornjih delih stratosfere, ki počasi propagirajo navzdol in so precej nadpovprečjem. In vse srednjeročne napovedi nakazujejo, da bodo zmerni-močni zonalni vetrovi še kar nekaj časa vztrajali na tistem območju. Dokler se zadeve ne bodo umirile tam zgoraj, tudi kakšnega prvega prebliska zime ni za pričakovati.

CFS model recimo riše padec zonalnih vetrov, verjetno kot posledica MSW (manjšega stratosferskega segrevanja) komaj nekje v sredini decembra. Seveda pa je popolnoma nesmiselno gledati karte za tako daleč naprej v večini primerov, ampak kar se tiče stratosfere se lahko vidi nek vzorec tudi za do dvajset in več dni vnaprej. Lepo pa se vidi na spodnji sliki tudi že zahodno obrnjen stratosferski tok ob ekvatorju (QBO+) med 5-30 hpa višine, torej v zgornjih delih stratosfere.

Ta QBO+ bo nam za to zimo precej uničil možnosti za dobro, torej mrzlo, sneženo zimo. Bo pa zanimivo vse skupaj za spremljat v nadaljevanju, sploh od sredine novembra dalje.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Vir fotografij: wetterzentrale.de,geo.fu-berlin.de

Please follow and like us:

Prihaja deževje, kdaj in kje?

Pred nami večje jesensko deževje. Iz zagona v zagona je vsota padavin večja, sedaj kaže tja do torka 30.oktobra že okoli 500mm padavin, največ na zahodu. Prodor bo izjemno globok proti obali Severne Afrike, pod jugozahodnim strženom bomo izjemno dolgo, od petka ko bo veter v višinah obračal smer iz sz/z na jz smer, močan jugozahodnik bo nad nami 4 dni in s tem tudi obilne padavine. Proti koncu padavin nas bo dosegla atlantska dolina, nekoliko se bo ohladilo, snežilo pa bo verjetno tudi v sredogorju, tja do 1500m n.v.!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us: