Jesen: Hiter sneg ali indijansko poletje?

Naša napoved za jesen 2018 na osnovi ameriškega modela CFSv2:

V mesecu septembru naj bi bil večji del Evrope v območju visokega zračnega pritiska s središčem nad Skandinavijo, ki naj bi segal od Zahodne Evrope pa vse do zahodnega dela Rusije. Enakomerne anomalije gepotencialnih višin pa naj bi bile na območju Sredozemlja in jugovzhodne Evrope, tam naj bi padlo največ dežja. Izrazito toplejše vreme od dolgoletnega povprečja naj bi bilo zlasti na Finskem in nad večjim delom Srednje Evrope, nekoliko hladneje pa v bližini Črnega morja.Pri nas bo verjetno padlo nekoliko več padavin, kajti pod grebenom bodo nastajala številna višinska jedra hladnega zraka, bo pa kakšno stopinjo do dve topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010.

V mesecu oktobru naj bi se greben z visokim zračnim pritiskom preselil bistveno zahodneje, središče naj bi bilo na območju Zahodne Evrope, to pomeni da bi dobili več prodorov od vzhoda, kar pomeni da bi bilo lahko prvič po letošnjem marcu pri nas hladneje od dolgoletnega povprečja. Največ dežja naj bi padlo na območju Balkana in jugovzhodne Evrope, normalna količina pa pri nas s tem da bo več dežja na vzhodu, nad Skandinavijo in nad Vzhodno Evropo.

V mesecu novembru naj bi bilo izrazito območje visokega pritiska spet bolj proti severu Evrope s središčem nad Norveškim morjem, nad severnim delom Atlantika pa naj bi bilo večinoma negativne anomalije geopotencialnih višin. Ob taki vremenski sliki lahko pri nas pričakujemo toplejše vreme od dolgoletnega povprečja, verjetno tudi z občasnimi napadi subtropskega anticiklona. Največ padavin naj bi padlo na območju jugozahodne Evrope in na območju Balkana.

Torej če pogledamo končno sliko za jesen 2018 nas čaka precej dinamično vreme, slika je precej podobna tisti iz letošnjega poletja, nad Skandinavijo greben, vremenske fronte pa naj bi večinoma potovale proti Sredozemlju kjer lahko pričakujemo nadpovprečno količino padavin. Pri nas bo stopinjo do dve topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010.

Pozor, to je le povprečna slika ameriškega modela, narejena iz izračunov NCEP zadnjih 7 dni.

Gregor Skok(ciklon.si)

Please follow and like us:

Ponekod bo kmalu spet 30°C

Po napovedih bi rekel občutno se je ohladilo in padlo zlasti preteklo noč ogromno dežja. Meja sneženja pa se je tudi spustila precej nizko, vendar ta sneg se ne bo dolgo obdržal, že jutri čez dan bo večinoma skopnel, kajti nad Zahodno Evropo je že greben z visokim zračnim tlakom, tam so se temperature že vrnile na običajne poletne vrednosti. Tudi nas bo že jutri dosegel občutno toplejši zrak, povsod bodo temperature skoraj za 10 stopinj višje kot smo jih imeli danes. Glede na to da je ostalo še nekaj dni do meteorološke jeseni pa izračuni zaenkrat ne kažejo prehoda v pravo jesen z dežjem in hladnim vremenom. Kot smo vajeni zadnja leta se bo lepo in toplo vreme nadaljevalo tudi daleč v september(slika) tudi z afriškim pridihom sem in tja pa nas bo dosegla kakšna višinska dolina s hladnejšim zrakom kot se kaže za petek in soboto 1.septembra, da malo osveži ozračje. V torek se tridesetica vrača verjetno na Goriško, medtem ko je v četrtek možna tudi drugod po Sloveniji. Torej jutri bo prevladovalo sončno vreme, zjutraj bo zelo sveže po nižinah nastala megla ali nizka oblačnost, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje dnevne temperature med 19 °C in 24 °C, na Primorskem do 26 °C. V torek bo večinoma sončno, na Primorskem bo še pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C, na Goriškem do 31 °C. V sredo se bo nadaljevalo sončno in zelo toplo vreme, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Goriškem do 31 °C. V četrtek bo sončno in vroče, popoldne lahko v severni Sloveniji nastane kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Nevarnost močnih neviht..

Avgust je trenutno po nižinah marsikje najtoplejši od začetka meritev, trenutno je celo toplejši od avgusta 2003. Sedaj prihaja močna ohladitev, če so v teh dneh temperature vsaj 4 stopinje nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010 bo v nedeljo zrcalna slika, torej ohladitev bo hitra in močna, ko nas bo prešla atlantska dolina se bo močno ohladilo. Dežja pa lahko pričakujemo tudi ogromno sploh v soboto ko bomo še na privetrni strani doline in bo z močnimi višinskimi vetrovi od juga še prihajal topel in vlažen zrak. Zlasti v zahodni in južni Sloveniji bodo lahko pred fronto nastajale tudi močnejše nevihte, možen je tudi pojav toče. V noči na nedeljo pa prehod izrazite fronte, ki bo upočasnjen zaradi sekundarnega ciklona nad Jadranom, marsikje bo tudi zagrmelo in občutno se bo ohladilo ob severnem vetru in burji na Primorskem. Še velik del nedelje lahko pričakujemo padavine, meja sneženja pa se bo spustila tja do 1900m, na območju Julijcev verjetno še nekoliko nižje. Nato se bo vreme postopno umirjalo, čaka nas precej sonca in spet bo topleje, jutra bodo sprva precej sveža, čez dan pa bodo temperature prijetne(sliki). Torej jutri bo sprva sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in ponekod bodo nastale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C. V petek bo sprva sončno, čez dan pa bodo začele nastajate krajevne plohe in nevihte, ki se bodo zlasti na zahodu pojavljale tudi v noči na soboto, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, že zjutraj se bodo pojavljale padavine, ki bodo pogostejše na zahodu, proti popoldnevu pa se bodo okrepile in zajele vso Slovenijo, zapihal bo severni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C. V nedeljo bo sprva oblačno in deževno, meja sneženja se bo spustila na okoli 1900m, čez dan bodo padavine oslabele in ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo, še bo pihal severni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 15 °C.

Vir fotografije: weatherbell.com

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Please follow and like us:

Obeta se občutna ohladitev okoli 26 avgusta…

Te dni tale vročina ni nič posebnega tudi če se segreje do 32 °C saj imamo sveže noči in jutra, sploh izven mestnih središč. Smo namreč pod azorskim anticiklonom, ki to prinaša in tako bo ostalo še nekaj dni, ko bodo nad nami pihali večinoma šibki vzhodni vetrovi ki sušijo vlago, na Primorskem pa šibka burja. Od petka naprej pa bo sledil obrat vetra v jugozahodno smer, kajti od severa se nam bo približevala izrazita hladna fronta, ki nas bo dosegla predvidoma v noči na nedeljo(slika). Še vedno je več kot 150ur do dogodka in razlik je še kar precej, GFS 6Z daje glavnino padavin v soboto popoldne, medtem ko je zagon prej kazal šele v soboto zgodaj zjutraj. Evropski model je bolj konstanten in daje glavnino večinoma v noči na nedeljo. Meni najbolj silovit prodor polarnega zraka ki mi je ostal v spominu ob koncu avgusta je bil leta 1995, takrat so imeli vrhovi pod 1500m že snežno kapo, kajti padec temperatur ob obratu vetra je bil izjemen, v nekaj urah 28.avgusta popoldne se je večinoma temperatura razen ob morju spustila pod 10 °C. Kaj se bo zgodilo tokrat je še prekmalu govoriti zato boste več izvedeli v naslednjem zapisu, zaenkrat pa obstaja možnost da se meja sneženja lahko spusti tudi pod 2000m. Torej danes in jutri bo večinoma sončno in vroče vreme, lahko pa nastane kakšna krajevna nevihta, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C, na Primorskem do 34 °C. V torek bo sončno in vroče, tu in tam se lahko pojavi kakšna nevihta, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C, na Primorskem do 35 °C. V sredo se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, tu in tam se lahko pojavi kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Primorskem do 35 °C. V četrtek bo sprva sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Primorskem do 35 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Poletja še ni konec …

 

Ne boste verjeli ampak letošnje poletje je v Ljubljani zaenkrat drugo najtoplejše po letu 2003. Zelo topel začetek avgusta je trenutno s povprečno temperaturo +25,3 °C prehitel tudi poletje 2017, ki je bilo drugo najtoplejše od začetka meritev(slika 1). Po včerajšnji osvežitvi se bo v nadaljevanju tega tedna spet postopno segrelo. Sploh jutri bo že kar vroče nad zahodno polovico Evrope, vendar se bo že jutri proti večeru iznad Atlantika spustila nova višinska kaplja s hladnejšim zrakom kar bo pomenilo nov padec temperatur v zahodni polovici Evrope. V petek bo višinska dolina dosegla Alpe tako da bo ozračje postalo spet bolj nestabilno in nisem ravno prepričan o arsovi povsem suhi napovedi za petek in soboto. Zagotovo bodo nevihte nastale v gorskem svetu in mislim da bo šlo bolj v smer ameriškega gfs, ki napoveduje bolj pestro vremensko sliko kot ecmwf. Oba skupinska izračuna pa se nekako strinjata s postopnim padcem temperature okoli 25.avgusta ob dvigu azorskega anticiklona proti severu, kajti nad Skandinavijo bo v prihodnjih dneh ogromno hladnega zraka saj se bodo vremenske fronte pomikale čez Severno Evropo in samo znaten dvig Azorca bo pomenil padec temperatur tudi nad Srednjo Evropo(slika 2). Do naslednje sobote pa nas čaka še kar nekaj sončnih in vročih dni, tako da na koncu bo poletje 2018 verjetno drugo ali tretje najtoplejše od začetka meritev.Torej jutri bo sončno in zelo toplo vreme, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Primorskem do 32 °C. V petek bo sončno in vroče, popoldne v hribovitem svetu zahodne Slovenije ni izključena kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C, na Primorskem do 32 °C. V soboto se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, v gorskem svetu lahko nastane kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V nedeljo bo sončno in vroče vreme, popoldne zlasti na severu lahko nastanejo vročinske nevihte, spet se bo okrepil severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Please follow and like us: