Poletje občasno na “levi nogi”

Danes nas je dosegla nova višinska dolina hladnega zraka, ta začaran krog gledamo praktično že od začetka meseca maja, občutek svežine je za razliko od včeraj znaten, pri tleh še vztraja vlažen zrak, ki pa ga severni veter hitro suši, vseeno pa ga je še dovolj da lahko nastanejo tudi močnejše nevihte zlasti na vzhodu Slovenije. Višinsko jedro se bo razmeroma hitro pomaknilo proti Egejskemu morju in vreme se bo postopno izboljšalo, zaradi vrtinčenja pa se nam bo v petek spet približalo. Po vseh višinah bo v naslednjih dneh pihal severni do severovzhodni veter, ki bo zlasti na severovzhodu segel do tal, sploh jutri in v petek ko bodo sunki severnika tja do 40km/h. Pod Velebitom pa bodo sunki burje verjetno presgli hitrost 60km/h, kar je kar lepa številka za junij. In zaradi vetra v naslednjih dneh ne bo posebej vroče, najvišje temperature bodo okoli 25 °C, le ob obali bo zaradi šibke burje poletno toplo, sploh v soboto ko bodo najvišje temperature okoli 29 °C. Obljubil sem azorski anticiklon na prehodu v zadnjo dekado… Zaenkrat bo še huda borba za preboj anticiklona proti našim krajem, kajti zanesljivo se bo v nedeljo proti nam spustil nov višinski ciklon, tako bodo zlasti popoldne plohe in nevihte spet bolj pogoste. Kot kaže bomo vedno znova in znova na robu, kjer je dogajanje ponavadi precej dinamično, prisotnost obsežnega območja nizkega zračnega tlaka pa je vedno bolj izrazito v zadnji dekadi kar obeta znova precej spremenljivo obdobje z občasnim dotokom precej svežih vetrov iz Skandinavije bi lahko nastajale spet močnejše nevihte. Zaenkrat gre povsem po napovedi CFS, ki smo jo izdali za mesec junij. Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C. Jutri bo pretežno oblačno, na vzhodu bo dopoldne občasno še deževalo, na Primorskem bo popoldne že več sončnega vremena, pihal bo veter severnih smeri, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 27 °C. V petek bo spremenljivo oblačno, več sončnega vremena bo popoldne, zlasti v drugem delu noči in zjutraj bo na vzhodu in delu osrednje Slovenije spet rahlo deževalo, še bo pihal veter severnih smeri, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V soboto bo na Primorskem večinoma sončno, drugod delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v popoldanskem času se lahko tu in tam pojavi kakšna krajevna ploha ali nevihta, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C, na Primorskem do 29 °C. V nedeljo bo sprva večinoma sončno, čez dan spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr

Please follow and like us:

Po predahu, naslednji teden nova neurja?

Tisto kar se je včeraj zgodilo se dogaja bolj pogosto v drugi polovici avgusta ne pa v tako zgodnjem času. Že na začetku meseca se je videl ta prodor nekoliko hladnejšega zraka nad nas, ki je sicer bil precej blažji kot je sprva kazalo vendar še vedno potencialno nevaren za debelejšo točo in ta je prizadela Črnomelj z okolico. Lahko samo rečemo da si želimo čim manj takih dni, vendar nismo ravno prepričani, da jih že v bližji prihodnosti ne bo. Sploh ob tako toplem morju ki se je segrelo kar do +26 °C, kar je približno pet stopinj nad dolgoletnim povprečjem za začetek junija. Predfrontalno dogajanje pa se počasi pričenja, nad jugozahodno Evropo se je spet spustila globoka dolina s hladnejšim zrakom, ki bo potovala proti vzhodu in nas dosegla sredi prihodnjega tedna. Pred njo bo iz Afrike pritekal proti nam precej toplejši zrak, tako bomo vsak dan dosegali tridesetice, južneje od nas še precej več, za jug Italije je napovedanih 35 °C in več. Pri nas bo najbolj vroče na vzhodu Slovenije in na Goriškem kjer bodo temperature od jutri naprej dosegle tja do +32 ali +33 °C. Po zelo dolgem času pa se kaže azorski anticiklon, ki prinaša stabilno in ne prevroče vreme tam po 18.juniju(slika), po temle prehodu višinskega jedra hladnega zraka sredi prihodnjega tedna. Kadar je morje podobno toplo kot je tokrat je vedno nevarnost za močnejše nevihte in debelejšo točo, zato lahko opozorim na potencialno nevarnost v torek zvečer in v sredo. Torej danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več na vzhodu, predvsem tam lahko nastanejo krajevne nevihte, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C. Jutri bo večinoma sončno, zlasti na severu se lahko popoldne pojavijo posamezne nevihte, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V ponedeljek se bo nadaljevalo sončno vreme, kakšna nevihta se lahko skuha v hribovitem svetu, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 26 °C in 32 °C. V torek bo na vzhodu večinoma sončno, drugod se bo čez dan oblačnost od zahoda povečala, pihal bo jugozahodni veter, zlasti v zahodnih krajih se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C, na vzhodu lahko do 33 °C. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, najvišje temperature bodo med 18 °C in 25 °C, na vzhodu do 27 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Do kdaj nestabilno?

Počasi se riše vremenska slika tja do sredine junija, lahko rečem vsega po malem kar je v skladu z napovedjo za junij. Območje visokega zračnega pritiska še naprej vztraja na severu Evrope in južneje se nadaljuje spremenljivo vreme ki traja že več kot mesec dni. Novo višinsko jedro hladnega zraka je doseglo jugozahodno Evropo in se bo v prihodnjih dneh pomikalo čez severni del Sredozemlja proti vzhodu. Zato bo vreme še naprej precej nestabilno. To višinsko jedro nas bo oplazilo v noči na soboto, sprva je kazalo na precej hujšo situacijo, pa tudi ohladitev v višinah ne bo tako zelo močna, zato ne pričakujem kakšno možnost za močnejša krajevna neurja, bodo pa možni dolgotrajnejši nalivi, kajti v višinah bodo pihali še vedno šibki vetrovi. Danes se je radar kar lepo v večini Slovenije je padlo ali bo padlo še kar nekaj padavin, ponekod je padala tudi toča. Ponoči se bo vremensko dogajanje umirilo, jutri čez dan pa se bodo spet pojavljale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo večinoma med 24 °C in 29 °C. Tudi v četrtek bo že zjutraj zlasti na zahodu spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami, ki se bodo čez dan pojavljale tudi drugod. V petek bo sprva večinoma sončno, čez dan pa bodo padavine od zahoda zajele večji del Slovenije, možni so dolgotrajnejši nalivi, padavine pa se bodo pojavljale tudi v noči na soboto. Verjetno bo tudi del sobote še spremenljivo z občasnimi padavinami, proti popoldnevu pa bo verjetno več sončnega vremena. Nato kaže na hiter dvig subtropskega anticiklona, vreme bo od nedelje pa tja do torka večinoma sončno in postopno bolj vroče. Od torka naprej pa po večini meteoroloških modelov kaže na občutno ohladitev s padavinami deloma nevihtami, vendar o morebitni ohladitvi drugič, ko bo že vse bolj jasno.

Gregor Skok, Valter.G ciklon.si)

Vir fotografije: tropicaltidbits.com

Please follow and like us:

Prvi poletni mesec z neurji?

Danes se je začelo meteorološko poletje. V prvi dekadi pa lahko pričakujemo precej pestro vremensko sliko, nasplošno bomo imeli nadpovprečne temperature z možnostjo nastanka močnejših neviht z dolgotrajnejšimi nalivi. V zadnjem mesecu je videti precejšnje odstopanje temperaturnih anomalij morja v tropskem delu Atlantika(slika). Anomalije sežejo tja do 1 °C pod povprečjem. Na prvi pogled sicer ne izgleda nekaj groznega, po drugi strani pa vse vpliva zlasti na klimo predvsem na območju Srednje in Južne Evrope. Hlajenje morja pomeni da le-ta oddaja več toplote, ki jo potem sprošča nad večji del Evrope in od tod tudi precej sopare v zraku. Hladnejše morje pomeni tudi možnost nastanka manj tropskih ciklonov. Po prehodni vrnitvi subtropskega anticiklona zlasti med današnjim dnem in ponedeljkom 4.junija se bo v torek 5.junija našim krajem spet bolj pribiližala depresija nad Iberijskim polotokom, ki se stalno obnavlja in ohranja pri življenju ob že omenjenem hladnejšem morju. To ne pomeni da bodo popoldanske nevihte v teh dneh izostale, le manj pogosto bodo kot potem od torka naprej. Po skupinskem izračunu ameriškega modela je videti da se lahko ohladi po dolgem času po nižinah na 10 °C na 850mb kar se ni zgodilo že dolgo časa. Od četrtka 7.junija je videti prehodno vrnitev subtropskega anticiklona za kak dan ali dva, vendar svež atlantski zrak naj bi naslednji vikend hitro prodrl do nas in to ni nikoli dobro saj bo ogromno potencialne energije v zraku za močnejša neurja s točo in močnimi sunki vetra. Torej danes bo večinoma sončno vreme, v popoldanskem času bodo nastajale krajevne nevihte, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. Jutri bo vreme podobno, dopoldne sončno, v popoldanskem času pa bodo tu in tam nastale krajevne nevihte, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V nedeljo se bo nadaljevalo sončno vreme s popoldanskimi nevihtami, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V ponedeljek bo sončno s popoldanskimi krajevnimi nevihtami, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V torek bodo popoldanske nevihte nekoliko bolj pogoste

 

(ciklon.si)

Vir fotografije: tropicaltidbits.com

Please follow and like us: