Archive for: maj 2018

Kdaj bomo (spet) potrebovali dežnike?

Začela se je zadnja majska dekada in še 12 dni nas loči od meteorološkega poletja. V tej zadnji dekadi bo prišlo do dviga subtropskega anticiklona zaradi polarne fronte, ki bo stacionirana na jugozahodu Evrope. Hkrati pa se bo od severovzhoda ob krepitvi anticiklonalne blokade približeval hladnejši zrak arktičnega porekla, ki bo postopno preplavil večji del vzhodne in srednje Evrope(slika). Kaj za to za nas pomeni? Sprva bo na nas še vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, jutri bo verjetno še najbolj stabilen dan potem pa tja do petka precej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, ki bodo pogostejše v popoldanskem času. Dvig subtropskega anticiklona se pričakuje od četrtka 24.maja naprej, zaradi otoplitve v višinah bo možnost za krajevne padavine tako vsak dan manjša. Tako znajo biti dnevi med petkom in nedeljo povsem suhi v večjem delu Slovenije, spremenljivo naj bi bilo predvsem v gorskem svetu, večinoma bodo nastajale vročinske nevihte. Zaradi južne advekcije bodo temperature čez dan vsak dan višje, tako da bi lahko naslednjo soboto bile temperature že povsem poletne, večinoma med 25 °C in 30 °C. Potem pa bo verjetno spet postalo bolj dinamično s pogostejšimi padavinami zlasti v popoldanskem času, kajti od vzhoda bo verjetno do nas prodrl hladnejši zrak. Kakšnega posebne dinamike glede vetrnega profila še naprej ne bo, saj bodo pihali šibki višinski vetrovi večinoma severnih smeri. Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 26 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljiv oblačnostjo in večinoma suho vreme, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, na Primorskem do 26 °C, tam bo pihala šibka burja. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, od jugozahoda se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo širile proti severovzhodu in proti večeru ponehale, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V sredo se bo nadaljevalo nestabilno vreme, predvsem sredi dneva se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V četrtek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na Primorskem do 26 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Bo vreme nagajalo do začetka junija?

Višinska kaplja nam je v torek prinesla precejšen padec temperature v večjem delu Evrope, vročina pa se je preselila nad Skandinavijo, kjer vlada anticiklon. Azorski anticiklon je trenutno mrtev in tako bo ostala še kar precej dolgo časa, kar pomeni da se vremenska slika tja do konca meseca ne bo bistveno spremenila. Sicer se je višinsko jedro hladnega zraka že pomaknilo nekoliko proti severovzhodu stare celine, tako da se bo počasi ogrelo in možnosti za padavine se bo nekoliko zmanjšala, predvsem zaradi prisotnosti več sončne energije. Pogled na ITCZ nam kaže da zaostajamo za dolgoletnim povprečjem dobra dva tedna, zato se ne bi čudil da bo tudi začetek junija v znaku prodorov hladnejšega zraka iz Atlantika(slika). Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, popoldne predvsem kot plohami in nevihtami, najvišje temperature bodo med 17 °C in 23 °C. Jutri se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, sončna obdobja bodo nekoliko daljša, zlasti na vzhodu bo pihal veter severnih do vzhodnih smeri, sredi dneva se bodo pojavljale krajevne plohe, ki bodo pogostejše na zahodu, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zlasti sredi dneva bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, popoldne bodo lahko v zahodni in severni Sloveniji nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo vzhodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: cpc.ncep.noaa.gov

Ohladitev, nestabilno bo!

Dinamično vreme v maju se nadaljuje. Anticiklon je daleč na severu Evrope kamor je prodrl zelo topel zrak, recimo v finskemu Rovaniemi-ju že nekaj dni precej toplo vreme, včeraj  se je tam segrelo nad +23 °C. V Skandinaviji je precej toplo vreme, medtem ko je zahodno Evropo zajela hladna fronta, ki prinaša ohladitev in dež, tam je komaj malo čez 10 °C, meja sneženja se je spustila pod 2000m. Hladen zrak bo postopno nadaljeval svojo pot skupaj z vremensko fronto proti Sredozemlju in nas od juga dosegel danes. Na 700hPa(3000m n.v.) bo kar ves naslednji teden temperatura pod ničlo, kar pomeni da si lahko obetamo precej padavin, pa tudi meja sneženja bo nizko. Prevladovali bodo šibki višinski vetrovi, kar pomeni da se bodo padavinske celice premikale precej počasi in lokalno bo lahko padlo na določenem mestu precej dežja. Nestabilnost bo torej zaradi višinskega jedra hladnega zraka trajala dalj časa. In kaj nam prinaša zadnja dekada? Še naprej bo anticiklon vztrajal nad Skandinavijo in se delno razširil tudi do nas, vendar se kaj hitro lahko prikrade novo višinsko jedro in nestanovitno vreme se lahko nadaljuje še naprej. Danes bo pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, možni so močnejši nalivi, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V torek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, meja sneženja se bo spustila na okoli 1800m, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V sredo se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s krajevnimi padavinami, še bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V četrtek bo spremenljivo oblačno, sončna obdobja bodo prekinjala pogoste krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C.

Vir fotografije: weatherbell.com

Gregor Skok ciklon.si

 

Spremenljivo, kmalu tudi ohladitev.

Končuje se obdobje nadpovprečno toplega vremena, ki traja od 26.marca glede na 1981-2010. Podatki za Ljubljano kažejo da bo to rekorden dosežek, ki bo trajal kot kaže 48 dni, s tem bomo presegli najtoplejši niz med 12.aprilom in 18.majem leta 2000. Od islandske ciklogeneze se bo proti koncu tedna odcepil ciklon, ki bo potoval proti Alpam in se pretvoril v višinsko jedro hladnega zraka. Od severozahoda se bo občutno ohladilo, ponekod za več kot 10 stopinj, meja sneženja pa se bo po dolgem času spustila pod 2000m nadmorske višine(slika 1). Kot vemo so višinska jedra precej nepredvidljiva, videti pa je da se bo začelo jedro vzvratno pomikati nazaj in v sredo bi v bližini nas lahko nastalo novo ki bi lahko pomenilo nekoliko več padavin in dodatni padec temperature. Tole noč zna biti kar pestro zlasti na severovzhodu države, saj nas bo oplazila vremenska fronta, pa tudi prisotno bo veliko energije v zraku in tudi temperatura rosišča bo znatna kar bo lahko privedlo do močnejših in dolgotrajnejših nalivov, lahko tudi s točo. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C. Tudi v soboto se bo nadaljevalo spremenljivo vreme z nekoliko daljšimi sončnimi obdobji kot jutri, še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C. V nedeljo pa bo ob genovskem ciklonu pretežno oblačno s krajevnimi padavinami deloma nevihtami, pihal bo jugozahodni veter, še bo razmeroma toplo, čez dan bodo najvišje temperature med 18 °C in 23 °C. Po sedajšnjih izračunih bo v ponedeljek in torek nad nami občutno hladnejši zrak, v notranjosti naj bi bile najvišje temperature le okoli +15 °C ob precej nestanovitnem vremenu. Šele proti koncu naslednjega tedna bo višinsko jedro hladnega zraka nad Srednjo Evropo začelo slabeti in se začelo krepiti nad zahodnim delom Sredozemlja, kaj za nas to pomeni pa bomo še videli(slika 2).

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Nagajivi maj?

Tja do zadnje dekade maja bo še naprej vreme precej dinamično, nad nami bo prevladoval pretežno visok zračni pritisk in vzhodni zračni tok, kar pomeni da bomo imeli veliko sonca, čeprav ne bo manjkalo tudi padavin, zlasti v popoldanskem času. Temperature bodo nekoliko nad povprečjem za ta letni čas, zaenkrat izgleda maj manj ekstremen mesec kot april. Srednjeročno pa kaže še na nekoliko hladnejše vreme če bo uspel preboj kaplji hladnega zraka ki se bo ob koncu naslednjega tedna spustila iznad Atlantika proti Sredozemlju.(slika) V začetku naslednjega tedna bomo še pod območjem visokega zračnega pritiska nad Srednjo Evropo, zato bo tudi vsaj jutri in v torek poletno toplo v večjem delu Zahodne Evrope, ko se bo anticiklon začel pomikati proti severovzhodu pa se bo od vzhoda proti nam spustilo novo višinsko jedro hladnega zraka in od torka popoldne začelo vplivati na vreme pri nas. Torej danes in jutri bo večinoma sončno, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C na Primorskem do 27 °C. V torek bo dopoldne še večinoma sončno, popoldne pa bodo začele nastajati krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu, na Primorskem bo suho vreme, pihal bo severovzhodni do vzhodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V sredo bo dopoldne sončno, čez dan in popoldne pa bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V četrtek bo sončno vreme, tu in tam lahko zlasti v popoldanskem času nastane kakšna krajevna nevihta, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C. Sledilo bo nekaj spremenljivih in hladnejših dni, proti 20.maju pa naj bi se od severa proti nam spet razširilo območje visokega zračnega pritiska.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

April je bil maj, maj začel po aprilsko.

Začel se je maj, zadnji pomladni meteorološki mesec. Vreme pa trenutno vse prej kot pomladno. Južno od nas močno dežuje že 2 dni, na Sardiniji je v 24 urah padlo rekordno milimetrov dežja v enem kraju s povratno dobo 100let, v večini pa s povratno dobo 20 let. Razglašen je celo rdeč alarm….Razlog pa povsem enostaven, temperatura 10 stopinj nad dolgoletnim povprečjem, začel je dotekati nekoliko hladnejši zrak kar je privedlo do strukturiranja ciklonskega območja nad obalo na severu Afrike. Ob stiku dveh različnih zračnih mas so se začele prožiti močne padavine. Podobno se je včeraj zgodilo v Prekmurju in na vzhodnem delu Slovenije, iznad Črnega Morja priteka proti nam hladnejši in precej vlažen zrak kar je privedlo do močnejših neviht in lokalno tudi toče. Nad Srednjo Evropo se bo zgradil obsežen anticiklon, ki bo vztrajal precej dolgo časa, nad Sredozemljem pa bodo ciklonska območja, ki bodo občasno prinašala spremenljivost tudi k nam. Če je bilo še v ponedeljek na severozahodu Francije zimsko vreme bo naslednji ponedeljek že poletno, vročina s temperaturami okoli 30 °C bo nekaj dni vztrajala na tem delu(slika 1). Nato se bo vročina preselila proti Balkanu oz. vzhodneje(slika 2), kar pomeni da bomo tudi pri nas imeli ob koncu naslednjega tedna lahko povsem poletno sliko. Vendar kot sem dejal zaradi aktivnega Sredozemlja bodo popoldnevi bolj spremenljivi s pogostimi plohami in nevihtami. Danes bo dopoldne delno jasno, popoldne in zvečer pa se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu, pihal bo severovhodni veter, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo pogostejše popoldne, še bo pihal severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V soboto bo vreme podobno, spremenljivo do pretežno oblačno, s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše popoldne, pihal bo severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. V nedeljo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, zlasti v popoldanskem času se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte, burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila, drugod bo še pihal severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com