Začetek meterološkega poletja “aprilsko”, zakaj?

Danes šolski primer dneva kako izrazit je že vpliv podnebnih sprememb nad Evropo. Nad osrednjo Slovenijo še vedno vztraja nizka oblačnost, kljub temu da smo že na koncu maja in ima sonce že precejšnjo moč. Že nekajkrat sem napisal da bomo spremembe čutili bolj v poletnem času, saj je razlika med Arktiko in subtropskim pasom vedno manjša. Vpliv subtropskega podnebja je posebno letos še posebej izrazit, azorski anticiklon je povsem izumrl, vedno več je teh stacionarnih dolin, ob katerih lahko pade v kratkem času velika količina padavin. Na sliki je vertikalna sondaža za Ljubljano, ki kaže pod 1000m nasičenost z vlago med 90% in 100%(ob 4:35), zato tudi take razmere v ozračju, ki je precej motno in tak tip vremena bo vztrajal še nekaj dni, zlasti v popoldanskem času bodo nastajale krajevne nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: arso.gov.si

Please follow and like us:

Kakšno naj bi bilo poletje 2018?

Naša napoved za poletje 2018 na osnovi ameriškega modela CFSv2:

V mesecu juniju naj bi bil večji del Evrope v območju visokega zračnega pritiska s središčem nad Severnim morjem, ki naj bi segal vse od Francije pa do osrednjega dela Skandinavije. Izrazito negativne anomalije geopotencialnih višin pa naj bi bile na skrajnem jugozahodu Evrope na območju Gibraltarja. Najbolj vroče vreme naj bi imeli v osrednjem delu Evrope in na Balkanu z anomalijami dobro stopinjo nad dolgoletnim povprečjem. Prehodi vremenskih front bodo pri nas dokaj pogosti, bolj sušno vreme pa bo na severu stare celine.

V mesecu juliju naj bi se stanje vsaj na severu Evrope precej spremenilo, anticiklon naj bi se pomaknil zahodneje s središčem nad severni del Atlantika. Sever Evrope naj bi bil zato bolj namočen, nas pa naj bi fronte prehajale dokaj pogosto s severa. Vseeno pa naj bi bil julij pri nas nekoliko manj namočen kot junij, nekje v skladu z dolgoletnim povprečjem. Hladneje glede na 1981-2010 naj bi bilo tako na severu Evrope, pri nas pa podobno kot junija, naj bi bilo stopinjo do stopinjo in pol topleje od dolgoletnega povprečja.

V mesecu avgustu naj bi imeli izrazit greben z visokim zračnim pritiskom nad Skandinavijo. Končno naj bi se prebudil azorski anticiklon. Negativne anomalije geopotencialnih višin pa naj bi imeli na območju Sredozemlja, tako naj bi veliko padavin padlo na območju Južne Evrope. Pri nas bo padla normalna količina padavin. Precej manj pa podobno kot junija v Severni Evropi. Pri nas naj bi imeli temperature nekoliko višje od dolgoletnega povprečja, tja do pol stopinje. Topleje od povprečja naj bi bilo tudi na severu Evrope. Hladnejše vreme pa zlasti na območju Velike Britanije in Španije.

Če na koncu pogledamo končno sliko za Slovenijo v letošnjem poletju, lahko pričakujemo dokaj normalno poletje, nekoliko prevroče, tja do +1,2 °C, vročinski valovi pa naj ne bi bili dolgotrajnejši. Padavine naj bi bile v skladu z dolgoletnim povprečjem, pretežno pa naj bi nad nami prevladovalo območje visokega zračnega pritiska, torej čaka nas veliko sonca.

Pozor, to je le povprečna slika ameriškega modela, narejena iz izračunov NCEP zadnjih 7 dni.

Gregor Skok

(ciklon.si)

Please follow and like us:

Kdaj bomo (spet) potrebovali dežnike?

Začela se je zadnja majska dekada in še 12 dni nas loči od meteorološkega poletja. V tej zadnji dekadi bo prišlo do dviga subtropskega anticiklona zaradi polarne fronte, ki bo stacionirana na jugozahodu Evrope. Hkrati pa se bo od severovzhoda ob krepitvi anticiklonalne blokade približeval hladnejši zrak arktičnega porekla, ki bo postopno preplavil večji del vzhodne in srednje Evrope(slika). Kaj za to za nas pomeni? Sprva bo na nas še vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, jutri bo verjetno še najbolj stabilen dan potem pa tja do petka precej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, ki bodo pogostejše v popoldanskem času. Dvig subtropskega anticiklona se pričakuje od četrtka 24.maja naprej, zaradi otoplitve v višinah bo možnost za krajevne padavine tako vsak dan manjša. Tako znajo biti dnevi med petkom in nedeljo povsem suhi v večjem delu Slovenije, spremenljivo naj bi bilo predvsem v gorskem svetu, večinoma bodo nastajale vročinske nevihte. Zaradi južne advekcije bodo temperature čez dan vsak dan višje, tako da bi lahko naslednjo soboto bile temperature že povsem poletne, večinoma med 25 °C in 30 °C. Potem pa bo verjetno spet postalo bolj dinamično s pogostejšimi padavinami zlasti v popoldanskem času, kajti od vzhoda bo verjetno do nas prodrl hladnejši zrak. Kakšnega posebne dinamike glede vetrnega profila še naprej ne bo, saj bodo pihali šibki višinski vetrovi večinoma severnih smeri. Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 26 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljiv oblačnostjo in večinoma suho vreme, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, na Primorskem do 26 °C, tam bo pihala šibka burja. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, od jugozahoda se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo širile proti severovzhodu in proti večeru ponehale, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V sredo se bo nadaljevalo nestabilno vreme, predvsem sredi dneva se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V četrtek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na Primorskem do 26 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Bo vreme nagajalo do začetka junija?

Višinska kaplja nam je v torek prinesla precejšen padec temperature v večjem delu Evrope, vročina pa se je preselila nad Skandinavijo, kjer vlada anticiklon. Azorski anticiklon je trenutno mrtev in tako bo ostala še kar precej dolgo časa, kar pomeni da se vremenska slika tja do konca meseca ne bo bistveno spremenila. Sicer se je višinsko jedro hladnega zraka že pomaknilo nekoliko proti severovzhodu stare celine, tako da se bo počasi ogrelo in možnosti za padavine se bo nekoliko zmanjšala, predvsem zaradi prisotnosti več sončne energije. Pogled na ITCZ nam kaže da zaostajamo za dolgoletnim povprečjem dobra dva tedna, zato se ne bi čudil da bo tudi začetek junija v znaku prodorov hladnejšega zraka iz Atlantika(slika). Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, popoldne predvsem kot plohami in nevihtami, najvišje temperature bodo med 17 °C in 23 °C. Jutri se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, sončna obdobja bodo nekoliko daljša, zlasti na vzhodu bo pihal veter severnih do vzhodnih smeri, sredi dneva se bodo pojavljale krajevne plohe, ki bodo pogostejše na zahodu, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zlasti sredi dneva bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, popoldne bodo lahko v zahodni in severni Sloveniji nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo vzhodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: cpc.ncep.noaa.gov

Please follow and like us:

Ohladitev, nestabilno bo!

Dinamično vreme v maju se nadaljuje. Anticiklon je daleč na severu Evrope kamor je prodrl zelo topel zrak, recimo v finskemu Rovaniemi-ju že nekaj dni precej toplo vreme, včeraj  se je tam segrelo nad +23 °C. V Skandinaviji je precej toplo vreme, medtem ko je zahodno Evropo zajela hladna fronta, ki prinaša ohladitev in dež, tam je komaj malo čez 10 °C, meja sneženja se je spustila pod 2000m. Hladen zrak bo postopno nadaljeval svojo pot skupaj z vremensko fronto proti Sredozemlju in nas od juga dosegel danes. Na 700hPa(3000m n.v.) bo kar ves naslednji teden temperatura pod ničlo, kar pomeni da si lahko obetamo precej padavin, pa tudi meja sneženja bo nizko. Prevladovali bodo šibki višinski vetrovi, kar pomeni da se bodo padavinske celice premikale precej počasi in lokalno bo lahko padlo na določenem mestu precej dežja. Nestabilnost bo torej zaradi višinskega jedra hladnega zraka trajala dalj časa. In kaj nam prinaša zadnja dekada? Še naprej bo anticiklon vztrajal nad Skandinavijo in se delno razširil tudi do nas, vendar se kaj hitro lahko prikrade novo višinsko jedro in nestanovitno vreme se lahko nadaljuje še naprej. Danes bo pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, možni so močnejši nalivi, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V torek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, meja sneženja se bo spustila na okoli 1800m, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V sredo se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s krajevnimi padavinami, še bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V četrtek bo spremenljivo oblačno, sončna obdobja bodo prekinjala pogoste krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C.

Vir fotografije: weatherbell.com

Gregor Skok ciklon.si

 

Please follow and like us:

Spremenljivo, kmalu tudi ohladitev.

Končuje se obdobje nadpovprečno toplega vremena, ki traja od 26.marca glede na 1981-2010. Podatki za Ljubljano kažejo da bo to rekorden dosežek, ki bo trajal kot kaže 48 dni, s tem bomo presegli najtoplejši niz med 12.aprilom in 18.majem leta 2000. Od islandske ciklogeneze se bo proti koncu tedna odcepil ciklon, ki bo potoval proti Alpam in se pretvoril v višinsko jedro hladnega zraka. Od severozahoda se bo občutno ohladilo, ponekod za več kot 10 stopinj, meja sneženja pa se bo po dolgem času spustila pod 2000m nadmorske višine(slika 1). Kot vemo so višinska jedra precej nepredvidljiva, videti pa je da se bo začelo jedro vzvratno pomikati nazaj in v sredo bi v bližini nas lahko nastalo novo ki bi lahko pomenilo nekoliko več padavin in dodatni padec temperature. Tole noč zna biti kar pestro zlasti na severovzhodu države, saj nas bo oplazila vremenska fronta, pa tudi prisotno bo veliko energije v zraku in tudi temperatura rosišča bo znatna kar bo lahko privedlo do močnejših in dolgotrajnejših nalivov, lahko tudi s točo. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C. Tudi v soboto se bo nadaljevalo spremenljivo vreme z nekoliko daljšimi sončnimi obdobji kot jutri, še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C. V nedeljo pa bo ob genovskem ciklonu pretežno oblačno s krajevnimi padavinami deloma nevihtami, pihal bo jugozahodni veter, še bo razmeroma toplo, čez dan bodo najvišje temperature med 18 °C in 23 °C. Po sedajšnjih izračunih bo v ponedeljek in torek nad nami občutno hladnejši zrak, v notranjosti naj bi bile najvišje temperature le okoli +15 °C ob precej nestanovitnem vremenu. Šele proti koncu naslednjega tedna bo višinsko jedro hladnega zraka nad Srednjo Evropo začelo slabeti in se začelo krepiti nad zahodnim delom Sredozemlja, kaj za nas to pomeni pa bomo še videli(slika 2).

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Please follow and like us: