Kje bo snežilo skoraj do nižin?

Uresničila se bo napoved ameriškega modela GFS, možnost ki sem jo omenjal da se lahko zgodi v drugi polovici naslednjega tedna, če bo sredozemski ciklon severneje kot je kazal ECMWF. Kresovanja pa bodo minila v suhem vremenu. Jutri nas bo dosegla oslabljena vremenska fronta, ki bo prinesla nekaj dežja zlasti v zahodnem delu Slovenije pa še to v dopoldanskem času. Sicer pa bodo že danes ogromne razlike med temperaturami v Evropi, medtem ko bo v zahodnem delu Evrope ponekod največ komaj 10 °C bo le nekaj 100km vzhodneje pravo poletje. Hladnejši zrak bo jutri prodrl tudi v Nemčijo, medtem ko do nas ne bo segel. V Franciji in Veliki Britaniji je možen tudi sneg do nižin. Pri nas bo danes večinoma sončno in prijetno toplo s temperaturami med 23 °C in 28 °C.Jutri bo več oblačnosti v zahodni Sloveniji, tam so zlasti dopoldne možne krajevne padavine, deloma plohe, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C. V torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, popoldne se bo oblačnost od zahoda povečala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C. V sredo bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu pa delno jasno, tu in tam so možne manjše krajevne padavine, deloma plohe, ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, na vzhodu do 27 °C. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami deloma kot plohami in posameznimi nevihtami, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C. Vremenska slika tja do sredine maja ne obeta daljšega stanovitnega vremena, odvisno od bližine anticiklona ki bo dalj časa nad Severno Evropo, nad Sredozemljem pa bodo odcepljena jedra hladnega zraka, ki bodo občasno vplivala na vreme tudi pri nas.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weateherbell.com

Please follow and like us:

Prazniki pri nas skoraj idealni, v Angliji bo zadišalo po snegu.

Kot sem zapisal že pred kakim tednom slabega vremena med prazniki ne bo. Nad Afriko se dogajajo zelo zanimive stvari, trenutno imamo dve področji negativnih anomalij gepotencialnih višin, na tistih dveh področjih je vreme precej hladnejše(slika 1), vroč zrak pa je zaradi tega potisnjen daleč proti osrednjemu delu Evrope in tak trend se bo nadaljeval tudi v maju. Nov prodor proti Zahodni Afriki se bo zgodil konec tega tedna zaradi trka z anticiklonom ki je nad nami se bo razcepil na dva dela, en del bo potoval in krepil svojo moč nad Francijo, kjer se bo zračni pritisk spustil pod 990mb, lahko bi mu rekel mini orkan, kajti če ciklon krepi svojo moč nad kopnim ni ravno običajen, drug pa bo nad Sredozemljem. Kaj to pomeni za nas? Ker bo ciklon v naši neposredni bližini še najbolj v nedeljo in ponedeljek se bo spet precej okrepil jugozahodni veter, katerega sunki bi bilo lahko po nižinah kar močni. Že omenjeni ciklon nad Sredozemljem bo po sedajšnjih izračunih prejužno od nas in ne bo vplival na vreme pri nas v drugi polovici naslednjega tedna, lahko pa se tudi obrne v bolj deževen scenarij, ki pa je sedaj malo verjeten. Slovenija bo pod vladavino anticiklona vetrovi pa bodo spet obrnili od vzhoda, podobno sliko smo gledali sredi aprila(slika 2). Zlasti na Primorskem bo verjetno kar nekaj zaporednih vročih dni ob šibki burji…Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, krajevne padavine deloma nevihte se bodo postopno iznad severa širile proti jugu, največ dežja bo padlo v pasu med Bovcem in Ljubljano, na jugovzhodu in na Primorskem pa bo dežja zelo malo, marsikje ga sploh ne bo, popoldne bo zapihal veter severovzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja, ponoči bodo padavine ponehale, najvišje temperature bodo med 17 °C in 25 °C. Jutri zjutraj in dopoldne bo še pretežno oblačno, čez dan pa se bo povsod zjasnilo, šibka burja na Primorskem bo ponehala, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 23 °C. V soboto bo večinoma sončno, ponekod bo čez dan več spremenljive oblačnosti, pihal bo veter južnih smeri, najvišje dnevne temperature bodo med 23 °C in 28 °C. Tudi v nedeljo se bo nadaljevalo sončno in zelo toplo vreme, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Toplo, plohe. Kaj pa prvomajski?

Smo že sredi aprila in ob tem času začne izhajati ITCZ, ki nam kaže moč afriškega anticiklona. Ob Ekvatorju se proti poletju ta interkonvergenčna cona s padavinami začne pomikati proti severu in s tem pri nas postaja vreme vse toplejše. Avgusta pride cona skoraj do 20 ° zemljepisne širine, nato pa se spet hitro začne pomikati proti jugu. V ekstremnih primerih lahko pride krepko čez 20 tja do 22, takrat ponavadi pri nas nastopi dolgotrajna vročina. Letos je meritev za prvo dekado pokazala da je v skladu z dolgoletnim povprečjem 1981-2010(slika 1), kar pomeni da si kakšnega stabilnega vremena z afriškim antiicklonom še ne moremo obetati. Kakor gledam tja proti prvomajskim praznikom je videti preskok iz stabilnega in toplega vremena ki nas čaka od srede naprej v bolj nestabilno in hladnejše vreme ravno v času praznikov. Če se bo to uresničilo bomo še videli ampak prva napoved, ki jo prinaša evropski modeli na sliki 2 ni ravno spodbudna.V prihodnjih dneh pa bo na nas vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, ker bodo naši kraji ravno na stiku med afriškim in bolj svežim atlantskim zrakom bodo nastajale tudi nevihte in jutri popoldne lahko tudi močnejši nalivi. Še naprej pa bo razmeroma toplo, v torek so bo v višinah ohladilo ničta izoterma pa se bo spustila pod 3000m, tako bo verjetno na vrhu Triglava padlo tudi nekaj cm novega snega, drugod pa se bodo še pojavljale krajevne plohe ali nevihte. Vendar ta mini ohladitev ne bo trajala dolgo, kajti nad severnim delom Atlantika se bo poglobilo območje nizkega zračnega pritiska in proti koncu tedna bo nenavadno toplo za ta letni čas zlasti v Zahodni in Severni Evropi. Mislim da bi se lahko kje na zahodu Francije lokalno segrelo do +30 °C(slika 3). Pri nas bo od srede naprej razmeroma sončno vreme, ki bo trajalo vsaj 4-5 dni, še naprej bo razmeroma toplo z najvišjimi temperaturami čez +20 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, cpc.ncep.noaa.gov

Please follow and like us:

Bo weekend za roštilj?

Kot sem že nazadnje nakazal situacija nad Evropo se bo spremenila, jugozahodni veter bo počasi zamenjal vzhodni do severovzhodni veter saj se bo nad Skandinavijo krepil anticiklon. Pod anticklonom ponavadi nastajajo višinska jedra hladnega zraka in tudi tokrat bomo pod vplivom le-tega med nedeljo in sredo 18.aprila(slika 1). Zato se bo vremenska napoved precej spreminjala na krajši rok. Višinska jedra niso običajni cikloni saj so izločena iz zahodnega toka in so težko napovedljiva. Po sredi se bo greben z visokim zračnim tlakom spustil južneje in se razširil tudi do nas kar pomeni da bo vreme bolj stabilno oz. bo možnost za padavine veliko manjša(slika 2). Dolina s hladnejšim zrakom bo precej vzhodno od nas in ne bo imela vpliva na nas v naslednjih dveh tednih. Padavine bodo v drugi polovici noči postopno ponehale, občasno se bodo pojavljale le še v zahodni in južni Sloveniji, čez dan se bo postopno zjasnilo, pihal bo jugozahodni veter, ki bo na severovzhodu okrepljen, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V soboto bo večinoma sončno, na zahodu pa bo več spremenljive oblačnosti, ponekod bo pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 15 °C in 22 °C. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastaljale bodo krajevne plohe, ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 15 °C in 22 °C. V ponedeljek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s sončnimi obdobji ki jih bo več na vzhodu, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, še bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 15 °C in 22 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: pivotalweather.com, weatherbell.com

Please follow and like us:

Toplo po “aprilsko”, na koncu negativno presenečenje?

Izjemno toplo popoldne po večini Slovenije, v Črnomlju se je segrelo do +23,1 °C. Tudi dnevni hod izjemen, zjutraj je bilo le +2,0 °C, torej 21,1k! Zelo topel zrak je zajel večji del Evrope ki sega od vzhodnega dela Francije do Belorusije. Celo na jugu Švedske beležijo temperature čez 20 °C. Ja ko imamo v Španiji in na Portugalskem ciklon s hladno fronto je ponavadi slika taka. Odcepljeno jedro hladnega zraka se bo iznad Španije zelo hitro pomaknilo proti italijanskemu škornju. Zvečer bo poslabšanje zajelo Sardinijo in v noči na ponedeljek tudi nad osrednji del Italije. Pri nas bo tako zjutraj še jasno vreme, čez dan pa se bo oblačnost hitro povečala in padavine bodo popoldne zajele večji del Slovenije. Kljub padavinam bo še naprej razmeroma toplo, zlasti v Prekmurju bodo verjetno dosegli +22 °C, saj je možnost za padavine najmanjša, večji del dneva pa bo večinoma sončno. Nestabilno vreme se bo nadaljevalo tudi v noči na torek in v torek zjutraj ko se bodo zlasti v zahodni in južni Sloveniji pojavljale krajevne plohe, spet pa se bo okrepil jugozahodni veter, čez dan bo spremenljivo s sončnimi obdobji, ki jih bo več v vzhodni polovici Slovenije. Za kakšno stopinjo bo hladneje kot v torek, še vedno pa toplo, čez dan večinoma med 15 °C in 20 °C. V sredo bo suho vreme, na vzhodu bo večinoma sončno, drugod pa bo več spremenljive oblačnosti, temperature pa podobne kot v torek. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, v zahodni in osrednji Sloveniji bo bolj sveže s temperaturami okoli 15 °C, na vzhodu pa bo do okoli 20 °C. Če pogledamo srednjeročni izračun evropskega modela v treh slikah je videt sprva izrazito območje visokega zračnega pritiska nad Skandinavijo. To pomeni da kakšnih večjih padavin pri nas ne bo, proti koncu tedna bodo verjetno zapihali vzhodni vetrovi, v nedeljo je možnost za krajevne plohe nekoliko večja. Proti sredini meseca pa se bo to polje premaknilo nekoliko zahodneje proti Veliki Britaniji, v Sredozemlju pa bo nastalo odcepljeno jedro hladnega zraka, ki verjetno bistveno ne bo vplivalo na vreme pri nas. V zadnji dekadi pa je videti izrazito negativne anomalije nad Rusijo, ki bi lahko prinesle tudi k nam nekoliko hladnejše vreme. Sicer pa si nobeden ne želi sneženja kot je bilo konec aprila 2016 saj bi to zelo slabo vplivalo na vegetacijo in bi lahko sprožilo snegolome.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Po lepem koncu tedna, sledi..

Aprilsko vreme in zmešnjava na kartah iz suhega vremena za naslednji teden smo padli v popolnoma drugo smer, v smer hladnejšega vremena in padavin. 10 dni naprej res ni za resno napoved kot sem že nekajkrat poudaril, gre pa bolj v smer ki jo je nakazal CFSv2, ki sem jo objavil konec marca za mesec april. Atlantska motnja bo dokaj hitro prebila ta anticiklonalni most in suho vreme bo tako trajalo le 3 dni zato jih je treba izkoristiti. Torej od petka do nedelje sončno in vsak dan toplejše vreme, v nedeljo bodo zlasti na vzhodu lahko dosegli tudi dvajsetico. Greben bo nastal bistveno bolj severozahodno s središčem blizu Islandije in sprva bo na nas vplival ciklon z Atlantika kasneje sredi tedna pa bi se lahko ob krepitvi tega anticiklona spustil od severovzhoda še bistveno hladnejši zrak. Pri svoji napovedi ponavadi uporabim izračun modelov GFS in ECMWF. Tudi sedaj se po sredi naslednji teden precej razlikujeta, evropski kaže zgoraj napisano, ameriški GFS pa ne kaže spusta mrzlega zraka s severovzhoda, ampak bolj topel atlantski tip vremena. Oba pa kažeta padavine in te so skoraj zagotove, vprašanje je le koliko jih bo padlo. Po temperaturnih anomalijah na sliki je videti da bo vdor najhladnejšega zraka zadel Srednjo Evropo, najbolj Nemčijo in Francijo… Jutri bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami, proti večeru bodo padavine ponehale in od zahoda se bo hitro zjasnilo, pihal bo veter zahodnih smeri, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C. V petek bo sončno vreme, ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C. V soboto bo prevladovalo večinoma sončno vreme, ponekod bo pihal šibak veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C. V nedeljo bo sončno in še toplejše vreme, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 21 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us: