Najbolj hladen marčevski dan v zadnjih 100 letih?

19.marec 2018 bi bil lahko najhladnejši dan v tako poznem obdobju zadnjih 100 let. Ne verjamem da smo imeli kak tak dan ko bi bila tudi čez dan najvišja temperatura globoko pod ničlo. Za osrednjo kaže med -2 °C in -3 °C, za jugovzhod celo -5 °C. Dogodek se edino lahko primerja s 25.marcem 2013…

 

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Arktični vdor čez teden dni?

Arktični vdor ponovno v srce Evrope? Tole je pokazal večerni izračun evropskega modela. Po njem in nas bi zajel v soboto in dosegel vrhunec naslednji ponedeljek, tudi skupinski izračun daje na 850hPa okoli -10 °C, kar pomeni da je vse večja verjetnost da se zgodi malo manjši kot je bil februarja pa vseeno prodor s povratno dobo vsaj 10 let. Temperaturne anomalije na sliki kažejo nad večjim delom srednje Evrope med 12 °C in 18 °C pod dolgoletnim povprečjem glede na 1981-2010!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

V začetku koledarske pomladi, vrnitev zime?

 

n napovedi se uresničujejo, po aprilskih temperaturah prihaja spet hladnejše obdobje. Konec naslednjega tedna nas bo dosegel bistveno hladnejši zrak, razlog za to je v prodoru mrzlega zraka s severovzhoda ki bo potovalo po južnem robu izrazite blokade proti zahodni Evropi, v Sredozemlju pa se bo na močnem temperaturnem gradientu skuhal globok ciklon(slika 1). Za tem globokim sredozemskim ciklonom pa naj bi se nad severnim delom Atlantika okrepilo območje visokega zračnega pritiska, recept za hladno drugo polovica marca in veliko padavin zlasti v zahodni in južni Sloveniji. (slika 2) Dotok toplejšega afriškega zraka pa se je ustavil, to je lepo videti po temperaturi na Kredarici od druge ure zjutraj se je iz 0 °C ohladilo na -3 °C, tudi veter je spremenil smer v severno do severozahodno kajti zahodno Evropo je zajela nova atlantska motnja, ki bo v naslednjih dveh dneh potovala čez srednjo Evropo mimo južne Skandinavije. Ker bo v višinah hladnejših zrak in pri tleh še vedno razmeroma topel in vlažen zrak bodo v naslednjih dveh dneh in morda tudi še v sredo nastajale krajevne plohe in nevihte. Vse dni bodo najvišje temperature med 10 °C in 15 °C, tako danes in jutri bo pihal jugozahodni veter, ki bo v torek oslabel. Med sredinim popoldnevom in četrtkovom dopoldnevom bo verjetno še največ sonca, potem pa že omenjen začetek prodora hladnejšega zraka iz severovzhoda. O podrobnostih tega prodora pa več v prihodnjem zapisu…

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr, weatherbell.com

Please follow and like us:

Odjuga je tu, kaj prinaša prihodnost?

Danes se je močno segrelo in odjuga se je pričela. Sneg bo hitro pobiralo zlasti na vzhodu, kjer bo v prihodnjih dneh več sončnega vremena. Tudi na Kredarici bo sledila odjuga, kajti ničta izoterma se bo do nedelje dvignila na okoli 3000m. Sicer pa je tu marec in je to povsem nekaj običajnega, kajti količina vpadne sončne energije je precej večja kot recimo med novembrom in januarjem. Tudi polarni vrtinec se ob tem času počasi umika iz severnega pola, kamor se naseli vsako zimo. Proti poletju ga na tem mestu zamenja anticiklon. Če pa pride slučajno do segrevanja in razpada ali dispozicije vrtinca pa se lahko ta anticiklon naseli na severni pol že v zimskem času, kot se je to zgodilo februarja in polarni mraz se razširi proti zmernim geografskim širinam. Obdobje ki prihaja je ravno ko polarni vrtinec naravno izgublja na moči in na sliki je to lepo videti ponovno po obratu vetra na širini 60N kar pomeni da bi lahko v zadnji dekadi marca spet imeli hladnejše obdobje. Sicer se ne more primerjati s tistim februarskim ampak zna pa biti spet bolj zimsko morda s kakšnim prehodnim sneženjem do nižin, tako da bi s kakšnim menjavanjem gum še malo počakal vsaj tja do 10.aprila. V srednjem roku pa je videti dve bolj izraziti deževni obdobji med 10. in 12.marcem in med 15. in 18.marcem, torej oba naslednja vikenda. V genovskem zalivu je nastal ciklon, ki bo v naslednjih urah vplival na vreme pri nas, nastajale bodo krajevne plohe, ki jih bo več v južni in zahodni Sloveniji. Ciklon se bo hitro pomaknil proti Jadranu in naprej proti Balkanu, tako da od jutrišnjega dopoldneva predvidoma ne bo imel več vpliva na vreme pri nas in oblačnost se bo hitro trgala, čez dan bodo temperature večinoma med 6 °C in 12 °C, ponekod bo zapihal južni veter, ki bo najbolj izrazit na severovzhodu. V petek bo spet več spremenljive oblačnosti, a večinoma suho vreme, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na severovzhodu do 15 °C. V soboto bo pretežno oblačno, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, pihal bo jugozahodni veter, ki bo okrepljen na severovzhodu, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na vzhodu do 15 °C. V nedeljo bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo pogosteje na zahodu, na vzhodu pa bo dežja precej manj, ponekod bo še pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na vzhodu lokalno lahko tudi do 17 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Please follow and like us:

Pred odjugo, tudi do 20cm snega!

Slovenijo bodo jutri spet zajele padavine. Na Primorskem dež, drugod sneg!

Jutri zjutraj bodo rahle padavine že zajele južni del države in se dopoldne razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod snežilo. Predvidoma se bodo padavine v večjem delu države proti večeru in zvečer prehodno še nekoliko okrepile. Ponoči bodo postopoma slabele in do jutra z izjemo Primorske in Gorenjske tudi ponehale.

Meja sneženja se bo v torek čez dan predvidoma dvignila med 600 in 800 m nad morjem.

Od ponedeljka dopoldne do torka zjutraj bo v večjem delu države po nižinah zapadlo od 5 do 10 cm, krajevno tudi do okoli 15 cm novega snega, predvsem v višje ležečih predelih Notranjske, Primorske in Gorenjske pa lahko zapade ponekod tudi do okoli 25 cm.

Robert Sitar (Ciklon.si)

Napoved količine novega snega v cm do torka zjutraj – produkt meteorološkega modela ARPEGE ( http://www.meteociel.fr)

Please follow and like us:

Šala? Ne! Prodajata sneg

Severovzhod ZDA se zadnje tedne šibi pod velikimi količinami snega. Toliko ga je, da bi ga lahko celo prodajali, se šalijo nekateri. Od šale do razvoja podjetniške ideje pa ni tako daleč – zlasti ne za par iz Bostona, ki je sneg res začel prodajati po celotnih ZDA.

Sprva je bila šala. Z ženo sva kidala sneg in se spraševala, kaj bi storila, da se ga znebiva z dvorišča,« je za ameriške medije pojasnil Kyle Waring. Za šalo je v začetku februarja ustvaril spletno stran ShipSnowYo.com in že prvi dan prejel naročilo. »Ljudje so res nori,« je bila presenečena njegova soproga Jessica.

preberi več

Please follow and like us: