Imeli bomo od -15 do +10 v nekaj dneh

Redko se v februarju zgodi da bi imeli v Ljubljani skoraj cel mesec snežno odejo. Nazadnje smo imeli 26 dni tako kot bomo imeli letos leta 2013, februarja 2010 – 27 dni in leta 2003 – 28 dni. In še enkrat več se je izkazalo da polarni vrtinec v zimskem času vpliva na vreme pri nas. Res škoda ker nismo imeli razcep vrtinca mesec dni prej, ker bi čisto spremenilo vtis letošnje zime. Ampak na vreme ne moremo vplivati in snegoljubcem bo težko gledati čez teden dni, kjer je ponekod po nižinah skoraj meter sneg kako bo sneg začelo intenzivno taliti, saj prihaja vsaj danes tako kaže izrazita otoplitev. Za sam finiš meteorološke zime pa nas je zajel najbolj mrzel zrak letos, to se odlično vidi po relativni vlažnosti saj je po nižinah večinoma med 30% in 60%, temperatura pa globoko pod lediščem. Na Kredarici še vedno visokih 72% mislim pa da bo do večera močno padla tja proti 15%. Že jutri pa bo od jugovzhoda prineslo nekoliko več vlažnosti saj bo nad Grčijo nastal globok ciklon in snežinke bo prineslo vse do nas, vsekakor pa bodo Albanija, Črna Gora, Makedonija, Bolgarija in Grčija dobili obilno snežno pošiljko(slika). Pri nas bo zato jutri oblačnost od jugovzhoda začela naraščati in čez dan bo v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji občasno rahlo snežilo ob okrepljenem severovzhodniku. Po mrzlem jutru bo tudi čez dan povsod globoko pod ničlo saj bodo temperature večinoma med -8 °C in -5 °C, na Primorskem okoli 0 °C. Tudi v torek bo vreme podobno, zlasti na vzhodu bo občasno naletaval sneg, veter bo popoldne postopno začel slabeti, najvišje temperature pa bodo podobne kot v ponedeljek. V sredo čez dan nas bo v višinah dosegel spet bolj suh zrak, zato bo prevladovalo večinoma sončno vreme, jutro bo mrzlo, po nižinah med -10 °C in -15 °C, na Primorskem okoli -5 °C. Hkrati pa se nam bo od jugozahoda približalo globoko ciklonsko območje iznad zahodnega Sredozemlja… V četrtek bi lahko bilo zjutraj še bolj mrzlo, če le ne bo oblačnost iznad zahodnega Sredozemlja prekrila Slovenije, potem bo verjetno sreda najbolj mrzlo jutro letos. Čez dan bo od jugozahoda začelo rahlo snežiti, verjetno tudi ob morju, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V petek bo lahko v igri tudi žledenje saj bo po nižinah še precej mrzlega zraka v višinah pa se bo ogrelo.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Ste pripravljeni? Obiskal nas bo arktični zrak!

V prihodnjem tednu oz. v zadnjem tednu februarja nas bo obiskal mrzel arktični zrak, ki nas zelo redko obišče. Občutek mraza bo izjemen saj bo poleg mraza pihal tudi leden veter. Italijani imajo zanj lepo ime burjan. To je veter, ki prihaja iz Rusije izpod Urala. V preteklosti je prišel v Evropo za dalj časa v letih 1929 in 1956. Mislim da se prodor ki nas čaka lahko primerja s februarjem leta 1956 in 2012. Bomo videli koliko časa bo trajal… Nad Skandinavijo se bo začel v prihodnjem tednu krepiti anticiklon, ki bo dosegel ob koncu meseca čez 1050mb, kar je izjemna vrednost. Ob krepitvi anticiklona se bo začel po vzhodnem robu spuščati ledeno mrzli burjan proti Sloveniji(slika 1). Najhladnejši zrak bo nad nami okoli 26.februarja, ko se bo temperatura na 850mb spustila lahko pod -20 °C. Po sliki 2 ki kaže povprečno skupno količino padavin do konca meseca se vidi da bo največ padavin padlo v južni in jugovzhodni Evropi, v Skandinaviji in srednji Evropi pa bo padavin zelo malo. Nad Sredozemljem bodo nastajala ciklonska območja tako da bo vreme pri nas spremenljivo s pogostimi padavinami ki jih bo več na vzhodu in jugu Slovenije, na zahodu pa bo padavin malo. Proti koncu februarja se bo anticklon preselil iznad Skandinavije proti Grenlandiji(slika 3) kar pomeni da bi lahko videli v začetku meseca nov spust polarnega zraka vendar je še predaleč za resno napoved. O centimetrih tokrat ne bom pisal, znajo pa biti precej velike razlike med vzhodom in zahodom.

 

Sneg bo suh in centimetri se bodo hitro nabirali. Torej danes in tja do sobote bo na nas vplival sredozemski ciklon, sonca bo zelo malo, zlasti med torkom in četrtkom bo občasno rahlo snežilo, ob morju večinoma rahlo deževalo, sneženje bo močnejše na jugu in vzhodu Slovenije. Od srede naprej bo pihal okrepljen veter severovzhodnih smeri na Primorskem zmerna do močna burja, zjutraj bo večinoma med -5 °C in 0 °C, čez dan pa bo okoli 0 °C, zaradi vetra bo občutek mraza večji.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr, weatherbell.com

Please follow and like us:

Pomladnega vremena še ni na vidiku!

Petek bo v večjem delu Slovenije delno jasen (prisotna bo sicer jutranja megla po nekaterih nižinah, ki se bo okoli opoldneva dvignila). Najmanj sonca bodo deležni na Štajerskem in Prekmurju, kjer bo ves dan zmerno do pretežno oblačno, popoldne so tam možne rahle padavine (po večini rahel dež).

Jutranje temperature bodo med -15 in -4, na Obali okoli -3 dnevne od 2 do 7, na Obali okoli 9°C.

V soboto in nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno. V noči na nedeljo in nedeljo dopoldne bodo ponekod prehodno rahle padavine. Po nižinah deloma dež deloma sneg. Pihal bo veter iz SV smeri veter, na Primorskem burja.

Prihodnji teden zaenkrat kaže na hladno oz mrzlo vreme. Obstaja možnost da bodo temperature v drugi polovici  tedna še nekoliko padle. Večjih padavin do sredine prihodnjega tedna ni pričakovati, možnost padavin pa je sicer po trenutnih izračuni večja za JV in SV države.

Kakšne izrazite odjuge oz pomladno toplega vremena zaenkrat ni na vidiku (do začetka marca), morda nasprotno.

TO SO TRENUTNI IZRAČUNI!

 

Please follow and like us:

Nova generacija satelitov za napoved vremena

V torek, 13. februarja 2018, je na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) potekala predstavitev trenutnih in bodočih evropskih meteoroloških satelitskih programov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT). Strokovnjaki so predstavili prihajajočo tretjo generacijo satelitov Meteosat ter možnosti spremljanja onesnaženosti ozračja s satelitskimi meritvami.

Slovenski meteorologi že več kot 30 let operativno uporabljajo podatke vremenskih satelitov Meteosat. V zadnjih letih ARSO nadgrajuje satelitske sisteme za spremljanja oblačnosti, ozračja in tal z novimi satelitskimi meritvami in jih skupaj z drugimi viri uporabljamo pri nalogah na področju meteorologije, agrometeorologije in hidrologije. 

Satelitski podatki EUMETSAT so pomembni za:
– boljše spremljanje in opozarjanje pred nevarnimi meteorološkimi pojavi, 
– večjo varnost letalskega prometa, 
– izboljšavo meteoroloških modelov za napovedovanje vremena, 
– spremljanje oblačnosti,
– spremljanje suše in stanja vegetacije, 
– spremljanja temperature tal,
– spremljanje vzvalovanosti in temperature Jadranskega morja ter
– spremljanje padavin, kjer ni radarskih podatkov.

EUMETSAT je medvladna organizacija tridesetih Evropskih držav in ene sodelujoče države, ustanovljena leta 1986. Njen glavni namen je zagotavljanje meteoroloških in klimatoloških satelitskih meritev, slik in produktov 24 ur na dan 365 dni v letu vsem nacionalnim meteorološkim organizacijam držav članic kot tudi drugim uporabnikom po vsem svetu.

 

vir:Arso

foto

Please follow and like us:

Prihaja sneg, lahko pobeli tudi del Obale!

Jutri prihaja nova pošiljka snega. Že dopoldne se bo pooblačilo, na severu bo pričelo snežit. Popoldan se bodo padavine širile, in do večera zajele vso državo. Ob morju bo sprva deževalo. Tekom večera bo dež prešel v sneg praktično povsod, tudi v večjem delu Istre in naše Obale.

Od jutri do torka dopoldan se po nižinah Slovenije pričakuje med 5 in 15cm snega. Najmanj v Prekmurju, okoli 5 cm snega. Tudi tokrat največ na Notranjskem in Kočevskem med 15 in 25cm. V višjih predelih tudi kaj več. V Istri in zaledju Obale (podeželju) bi lahko padlo med 3 in 8cm snega. Ob morju pa lahko tudi malo “pocukra” kakšen bližnji hrib (Šared, Gažon,…)

Padavine bodo ponehale v torek dopoldne, najkasneje na jugu.

Sreda bo suha, jutro mrzlo.

Please follow and like us: