Archive for: januar 2018

Snežna pošiljka nas bo preskočila!

Po nižinskem svetu zahodne in južne Slovenije bo iz petka na soboto zapadlo v najboljšem primeru 10 cm mokrega snega, drugod pa le do okoli 5 cm. Najmanj na severovzhodu kjer ponekod ne bo snežne odeje. Na Primorskem bo prehodno deževalo. Razlog v izrazitem poslabšanju modelov za ljubitelje snega je da bo prišlo le do hitrega prehoda vremenske fronte, brez sekundarnega ciklona, ki bi upočasnila prehod. Tudi vetrovni profil je izjemno slab iz zmernega jz do jv smo prišli v skoraj brezvetrje na 700hPa!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: snow-forecast.com

Vremensko zanimiv teden?

Naslednji teden bo vreme pestro in precej nepredvidljivo saj si bodo vremenske fronte sledile ena za drugo, tako da bom tokrat napovedal tja do petka, ker je preveč nepredvidljivih situacij za meteorološki model in je napoved nad 120h popolna uganka.V troposferi je v razpadanju polarni vrtinec, ki bo kmalu razpadel na dva dela, en del se bo spustil iznad Islandije proti Srednji Evropi. V bližini Islandije bo tako zračni pritisk padel pod 940mb na drugi strani nad zahodno Rusijo pa imamo močan anticiklon. In med obema sistemoma bo vreme precej vetrovno in na privetrni strani bodo tudi padavine, ki jih bo nosilo proti Skandinaviji. Jutri zvečer nas bo dosegel vpliv tega sistema. Tudi dotok mrzlega in vlažnega zraka iz vzhoda se bo ustavil, zato se bodo čez dan oblaki postopno trgali v večini Slovenije in čaka nas deloma sončen dan z zimskimi temperaturami, saj bo čez dan le malo nad 0 °C, na Primorskem okoli 5 °C. V noči na torek bo začel pihati jugozahodni veter in proti jutru nas bo od jugozahoda zajelo rahlo sneženje, le ob morju bo rahlo deževalo. Čez dan se bo meja sneženja zaradi toplega jugozahodnika zvišala na okoli 600m. Vendar padavin ne bo veliko, vetrovni stržen se bo lahko spustil do tal zato so zlasti na vzhodu možni močni sunki jugozahodnega vetra. V sredo dopoldne bodo zlasti dopoldne še manjše padavine, veter bo oslabel, na severu bo lahko rahlo snežilo do nižin, drugod do okoli 500-600m, popoldne se bodo oblaki trgali, čez bodo temperature do okoli +5 °C, na Primorskem do 8 °C. V četrtek bo verjetno najlepši dan v tem tednu, večinoma sončno bo, spet bo zapihal jugozahodni veter ki bo segrel ozračje, najvišje temperature bodo večinoma med 3 °C in 8 °C. V noči na petek se bo pooblačilo in od severa se bodo začele pojavljati padavine…

Gregor Skok(ciklon.si)

Potres v Peruju!

Regijo Arequipa južno od perujske prestolnice Lima je stresel močen potres z magnitudo 7,3, v katerem sta po zadnjih podatkih umrla dva človeka, 65 je ranjenih. Oblasti so po potresu izdale opozorilo pred cunamiji, a so ga pozneje umaknile.

Potres je stresel območje južno od Lime. Foto: Reuters

Po navedbah perujske civilne zaščite je na eno od žrtev v mestu Yauca padla skala, za drugo pa je bilo usodno zrušenje hiše v Bella Unionu. Žarišče potresa, ki je prebivalce stresel med spanjem ob 4.18 po lokalnem času, je bilo 12 kilometrov pod morjem blizu Acarija. Iz regij Arequipa, Ica in Ayacucho poročajo o 65 ranjenih

Vir: RTV SLO

Se zima pripravlja na udarec?

Po ekstremno toplem začetku januarja se temperatura počasi vrača v normalno stanje oz. bolj primerno za mesec januar. Marsikje so imeli rekordne temperature za mesec januar, v Italiji je bil marsikje podrt rekord iz januarja 1962. Ob krepitvi anticklona nad vzhodno Evropo bo začel pritekati vse hladnejši zrak z arktičinim pridihom. Najbolj mrzel zrak bo nad nami v nedeljo ko se bo temperatura na 850mb(1500m n.v.) spustila do okoli -10 °C. Ta anticiklon se bo kasneje pomaknil proti Sibiriji. Hkrati pa bo tudi s pacifiške strani proti polu pritiskal anticiklon.

Polarni vrtinec bo tako razpadel na dva dela in en del se bo pojavil nad severnim delom Atlantika. Zaradi združitve sibirskega in pacifiškega anticiklona bo hladen zrak ujet v zmernih geografskih širinah(slika 1), torej nad večjim delom Evrope. Sploh na severu in vzhodu Evrope bo vreme zelo zimsko. Pri nas bo za podrobno napoved potrebno še nekoliko počakati in vsak dan spremljati napoved, kajti po mojem mnenju bodo kar precejšnje spremembe na srednji(5 dni) in dolgi rok. Tudi v stratosferi se bodo začele dogajati zelo zanimive stvari. Spomnim se leta 2013 in razpada polarnega vrtinca, ki se je zgodil 6.januarja. Takrat smo nato imeli še cel januar in februar zimsko vreme, začelo se bo podobno s 3 tedenskim zamikom glede na 2013, 25.januarja je videt na ploskvi 10hPa vrednosti do 0 stopinj(slika 2). To obeta lahko zimski februar zaradi stratosferskega vpliva, kot že tolikokrat pa bo potrebno tudi nekaj sreče za snegoljubce, kajti nikoli ne veš kje bo viden efekt tega pojava. Torej danes in tja do nedelje bo na nas delno vplival sredozemski ciklon, zato bo večinoma zmerno do pretežno oblačno, občasno bodo manjše krajevne padavine ki jih bo največ na vzhodu in jugu države, zlasti na Primorskem bodo tudi sončna obdobja, vse dni bo pihal vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Danes in jutri bodo najvišje temperature do okoli 7 °C, v soboto pa bo že 2-3 stopinje hladneje, v nedeljo pa bodo najvišje le do okoli +2 °C in na Primorskem do 6 °C. Zato je tudi v uradni napovedi s strani ARSO omenjen sneg. Nasledni teden se bo nadaljevalo dinamično vreme, vsaj dve poslabšanji sta na vidiku, v torek/sredo in v petek/soboto 20.januarja! Meja sneženja bo razmeroma nizko, lahko tudi do nižin.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr

Namesto snega puščavski pesek v Ljubljani.

KLIKNI KRIPTO SVET, BITCOIN, RIPPLE,..
 

Mikroskopski posnetek puščavskega prahu (500-kratna povečava), ki je ob včerajšnjem dežju padel v Ljubljani. Delci so veliki od 2 do 6 mikronov.

Foto D.Z.

Arso

 

 

Zeleno-belo