Analiza: Kaj lahko petkovega poslabšanje

 

Od zadnjega zapisa se je prihajajoče poslabšanje zamaknilo za 24 ur naprej, zato niti nisem podrobno v nedeljo pisal o morebitnem snegu. Še danes pa ni jasno kdaj bo začelo snežiti tudi po nižinah. Prepričan sem da bodo padavine kar obilne, saj bomo videli globok vdor doline proti zahodnemu Sredozemlju, zato se bo jutri ponovno nekoliko otoplilo in ob samem prihodu vremenske fronte močno ohladilo. Zaradi nastanka sekundarnega ciklona jutri zvečer se bodo padavine zadržale dalj časa nad nami. Tako bodo padavine ponehale šele v soboto dopoldne oz. čez dan. Danes so najvišje temperature zaradi oblačnosti nekoliko nižje kot pretekle dni, že jutri pa bodo spet presegle +10 °C saj bo po nižinah zapihal okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo, pred izrazito hladno fronto, ki nas bo dosegla v petek popoldne. Jutri bo tako pogosto deževalo zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, na vzhodu pa bo dežja zelo malo, meja sneženja bo na okoli 1100m, v alpskih dolinah nekoliko nižje. Od jutri bo v visokogorju severozahodne Slovenije začelo obilno snežiti, mislim da bo na Voglu in Kaninu zapadlo čez meter novega snega tja do sobote. V noči na petek se bo začelo ohlajati, meja sneženja se bo začela spuščati, hkrati pa se bodo padavine proti jutru okrepile. Tule se evropski in ameriški model razlikujeta, evropski daje obrat v sneg od severa v večjem delu Slovenije že dopoldne, medtem ko ameriški ki daje iz zagona v zagon prodor zahodneje šele popoldne oz. proti večeru. Od tega kateri bo bližje bo odvisna količina padavin v snežni obliki na koncu, kajti najbolj intenzivne padavine pričakujemo ravno ko naj bi po ameriškem po nižinah deževalo. Padavine naj bi se zavlekle daleč v soboto verjetno bodo šele proti jutru oslabele in dopoldne od zahoda postopno ponehale, najkasneje na jugovzhodu. V nedeljo pa bi lahko imeli vsaj deloma sončno vreme, če bo jasna noč bo zaradi snežne odeje jutro kar mrzlo, verjetno ponekod blizu -10 °C, čez dan pa okoli +5 °C. Po obeh različičah bi torej v večjem delu Slovenije v soboto zjutraj morali imeti vsaj 10 cm snega, po ameriški seveda nekoliko manj, v krajih nad 600m v najboljšem primeru med 30-50cm. Februar se bo začel precej zimsko in bo pravo nasprotje januarju, menim pa da bo tudi vsaj prva polovica bolj zimska kot ne. Kajti po petkovi fronti nas naj bi v začetku prihodnjega tedna od juga zajelo novo poslabšanje s padavinami, vendar o tem drugič.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: snow-forecast.com

Please follow and like us:

Predstava, kakršne ni bilo že 152 let

Na Daljnem vzhodu, v Sibiriji, Avstraliji, Oceaniji in zahodnem delu Združenih držav Amerike skupaj s Havaji, kjer je trenutno noč, zelo zgodnje jutro ali pa pozen večer, je trenutno na nebu mogoče opazovati zelo, zelo nenavaden pojav. Gre za, kot ji pravijo astronomi, super modro krvavo luno. Luna je hkrati polna že drugič v istem mesecu, Zemlji je bliže kot ponavadi, zgodil pa se bo tudi lunin mrk.

Klikni in preberi članek do konca

Please follow and like us:

Zima vrača udarec!

Danes bo na severu in vzhodu še dokaj sončno. Drugod vse bolj oblačno. Popoldne bo v zahodnih krajih pričelo rositi ali rahlo deževat. Dnevne temperature bodo med 5 do 12°C.

Jutri bo oblačno, padavine se bodo počasi iz zahodnih krajev širile tudi na jug in osrednjo Slovenijo. Meja sneženja bo med 800 in 1100 m.n.v. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Dnevne temperature v alpskih dolinah okoli  0, drugod od 6 do 13 °C.

V petek se bodo padavine krepile, meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja.

V soboto bo sprva oblačno, predvsem na jugovzhodu bo še snežilo.  Proti sobotnem jutru lahko sneži tudi na Krasu in zaledju Obale.

Koliko bo snega?

Predvidoma bo po nižinah Slovenije od petka dopoldne do sobote dopoldne padlo med 5 in 15, lokalno oz krajevno do 20 cm snega. Na Krasu in zaledje Obale, kjer lahko dež za kratek čas preide v sneg proti sobotnem jutru se lahko nabere za kakšen centimeter ali dva, največ pa do 5cm.

Veliko snega na Notranjskem in Kočevskem:

Največ snega in posledično težav na cestah bo verjetno na Notranjskem ter Kočevskem. Predvidoma bo tam zapadlo med 10 in 30 cm. Odvisno od lege in nadmorske višine.

V višjih legah Slovenije predvsem na nad 700/800 m.n.v pa se utegne snežna oddeja odebeliti za 25 do 50 cm snega! V visokogorju ( nad 1800 m.n.v) pa bo snega še več, lahko več kot meter!

V nadaljevanju kaže na hladno oz mrzlo vreme. Prihodnji teden so možne nove snežne padavine do nižin.

OPOZORILO!

To je trenutna napoved! O spremembah vas bomo obvestili.

Please follow and like us:

Poplavna ogroženost Slovenije

Padavine so v Sloveniji zelo spremenljive. Povsem normalno je, da v posameznih letih pade do tretjino več ali manj padavin, kakor je dolgoletno povprečje. Mesečna spremenljivost je še mnogo večja, saj je lahko dolgoletno povprečje preseženo za več kot 100%, ali pa padavin praktično ni, in to ne glede na letni čas.

Tako smo imeli v zadnjih 100 letih precej let s hudimi sušami (npr. leta 1921, 1938, 1949, 1963, 1983, 1992, 2000, 2001, 2003, 2003, 2017), hkrati pa tudi leta z katastrofalnimi poplavami (1901, 1926, 1954, 1990, 1998, 2007, 2010). Poplave najpogosteje povzročajo poletna neurja in dolgotrajnejša jesenska deževja, ko lahko na območju največje namočenosti v zgornjem Posočju pade tudi več kot 400 mm padavin v enem dnevu, v osrednji Sloveniji od 140 do 200 mm in v vzhodni od 60 do 100 mm. Dnevne količine padavin, ki povzročajo nevarna povečanja pretokov, so v Posočju nad 250 mm, v Kamniško-Savinjskih Alpah 150 mm, v nižinskih predelih severovzhodne Slovenije pa še manj.

Katera pa so območja z največjo poplavno ogroženostjo v Sloveniji?

Redne poplave prizadanejo okoli 20.00 ha, oziroma 1% ozemlja Slovenije. Med redna (pogosta) poplavišča spadajo nekatera kraška polja (Cerkniško polje, Planinsko polje, Grosupeljsko polje, Radensko polje, Pivka),  pri katerih poplave nastopijo počasi, voda stoji več dni ali tednov in nato počasi odteče skozi kraško podzemlje. Poplave več krat nastopijo tudi na Ljubljanskem barju in ob obpanonskih rekah z zelo majhnim strmcem (Mura, Krka, Dravinja, spodnja Sotla). Za poplave ob teh rekah je značilno, da se vode zaradi razlike v dotoku visokih voda in pretočnih zmogljivosti strug razlijejo po ravnini in počasi odtečejo. Za sabo pa pustijo peščeno-ilovnate naplavine.

Največ površja Slovenije kar 237.00 ha (12% ozemlja) pa ogrožajo hudourniške poplave. Te so lahko kratkotrajne in izjemno silovite. Nekatere od njih lahko dobijo obsežnosti povodnji, kakor npr. vodna ujma v Železnikih in okolici 18. septembra 2007. Značilne so za ozke doline vzdolž hudournikov v vzpetem svetu. Vode zelo hitro narastejo, prenašajo veliko plavja in po nekaj urah upadejo. Od večjih rek so hudourniške poplave značilne za Soro, Savinjo, Mislinjo in Kamniško Bistrico.

Karta območij največje poplave ogroženosti v Sloveniji.

Možnosti poplav na območju slovenske obale.

Najnižje predele v neposredni bližini Jadranskega morja pa ogrožajo tudi poplave morja. Najpogosteje so pojavijo ob visoki astronomski plimi (sizigalna plima ob mlaju in ščipu), nizkem zračnem tlaku in ob jugu, ki morske gmote potiska v severni Jadran. Dodatno lahko k visoki plimi prispevata tudi valovanje in lastno nihanje morja v Tržaškem zalivu oziroma v posameznih zalivih znotraj njega. Ko morska gladina preseže 85 cm nad srednje vrednostjo, morje ob slovenskih obali prestopi obalno črto.

Poplave morja najbolj ogrožajo nabrežja v Piranu, Izoli, Kopru, ne povzročajo pa večinoma večje škode. Visoke plime in poplave morja so najpogostejše pozno jeseni in v prvi polovici zime, v sezoni jih je v povprečju 10-15. V prihodnje pa utegnejo biti še pogostejše, saj podnebni scenariji zaradi globalnega segrevanja ozračja predvidevajo dvig morske gladine.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si).

Viri:

Arso.si

Knjiga veliki atlas Slovenije (2013, avtorji besedil prof. dr. Janez Bogataj, Andrej Klemenc, Anton Klemenc, Anton Komat, Matjaž Kos)

 

Please follow and like us:

Prihaja sneg! Trenutno kaže tako.

Danes bo zmerno oblačno, na vzhodu delno jasno. Dnevne temperature od 6 do 13 °C.

Jutri bo na severu in vzhodu še dokaj sončno. Drugod oblačno. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megleno. Pihal bo jugozahodni veter. Na zahodu bodo popoldne že manjše padavine. Jutri čez dan bo med 5 in 11 °C.

****

V četrtek bo oblačno s padavinami, ki se bodo zvečer ali v noči na petek krepile. Meja sneženja se bo tekom večera postopno spustila do nižin. V petek bo oblačno s sneženjem, na Primorskem bo večinoma samo deževalo.

Zaenkrat kaže, da bo najmanj snega v Prekmurju, in sicer med 5 in 10 cm, drugod po nižinah Slovenije med 10 in 15 cm. Na Notranjskem 15 do 25, nad 700 m.n.v pa med 20 in 40cm.

Novo poslabšanje s snegom možno že v prihodnjem tednu. Mrzlo bo.

To je trenutna napoved.

Please follow and like us: