Opozorilo zaradi razlivanja rek.

V ponedeljek čez dan in v noči na torek bodo močneje narasle reke v južni Sloveniji, nekatere se lahko razlijejo ob strugah. 
V prihodnjih dneh se bo gladina vode na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ponovno poviševala. Nekoliko se bodo povečale tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju.

Arso

Please follow and like us:

Kaplje na Obali na Silvestrovo, 1.1 pa ponekod sneg?

 

 

Osrednja Slovenija: Ljubljana

31.12.2017: Zmerno oblačno. Zvečer bo med 1 in 3 stopinje C

1.1.2018: Oblačno s padavinami, ki jih bo največ sredi popoldneva in proti večeru. Meja sneženja se bo popoldan spuščala, lahko da bo dež tekom večer prešel v sneg zelo blizu ali do nižin. Večinoma pa bo nad 500 m.n.v

Čez dan bomo namerili med 3 in 5 stopinjami C. Zvečer pa okoli 1 stopinje C.

 

Štajerska: Maribor,..

31.12.2017: Delno oblačno. V zadnjih urah leta pa bo okoli plus 4 stopinje C

1.1.2018: Oblačno, popoldan bo rahlo deževalo. Sprva bo snežilo nad 1200 m.n.v. Zvečer pa bo meja sneženja med 400 in 600 m.n.v. Zvečer in pozno zvečer lahko sneži do nižin. Popoldan bomo imeli do 7 stopinj C, zvečer pa malo nad 0 stopinje C.

 

Obala: Koper,..

31.12.2017: V zadnjih urah leta 2017 bo oblačno, lahko občasno  rosi. Temperature se bodo gibale med 5 in 7 stopinjami C.

1.1.2018: Oblačno in deževno, sredi popoldneva so možne nevihte z nalivi! Do 10 stopinj C.

 

Dolenjska, Novo mesto,..

31.12.2017: Delno jasno, temperature se bodo ustavile pri dokaj prijetnih plus 4 stopinjah C.

1.1.2017: Oblačno, deževalo bo. Glavnina padavin bo sredi popoldneva . Med 4 in 6, zvečer med 1 in 4 stopinje C. Meja sneženja bo zvečer predvidoma med 500 in 700 m.n.v

 

Gorenjska, Kranj

31.12.2017: Oblačno, možen rahel dež v izdihljaju leta. Tam se bomo “greli” pri okoli 2 stopinjah C.

1.1.2018: Oblačno in mokro, meja sneženja bo sprva med 800 in 1000, a se bo proti večeru spustila blizu ali do nižin.

 

Prekmurje, Zasavje, 

31.12.2017: Delno oblačno, suho. Ob rahlem južnem vetru se bo segrelo na okoli 4 stopinje C.

1.1.2018: Tudi tu bo na prvi dan leta oblačno, in nekaj padavin. Zlasti od sredine popoldneva. Ne pretirano hladnih 7 stopinj C bo tam čez dan, zvečer se bo ohladilo na okoli 2 stopinji. Meja sneženja zvečer med 400 in 600 m.n.v. Kakšna snežinka ni izključena ob koncu do nižin.

 

Koroška, 

31.12.2017: Delno jasno, med 0 in 3 stopinje C.

1.1.2018: Oblačno s padavinami. Te bodo rahle do zmerne. Bolj verjetne in pogoste popoldan. Temperature sprva med 3 in 6 stopinj C. Pozno popoldan malo nad 0 stopinj C. Meja sneženja lahko do nižin tekom večera.

 

EKIPA CIKLON.SI VAM ŽELI SREČNO 2018!Please follow and like us:

Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: “Potrebujemo globalno segrevanje”

Medtem ko je vzhod ZDA zajel polarni mraz, se ameriški predsednik Donald Trump sprašuje, zakaj bi se borili proti globalnemu segrevanju, ko pa bi jim prišlo prav.

71-letni Trump je znan po svojem skepticizmu do podnebnih sprememb in je le-te nekoč označil za “potegavščino”, ki so si jo izmislili Kitajci, da bi uničili ameriško gospodarstvo. A zdaj si predsednik želi malo “dobrega starega globalnega segrevanja”.

“Na vzhodu utegnejo imeti NAJHLADNEJŠE silvestrovo v zgodovini. Morda pa bi potrebovali malce tistega dobrega starega globalnega segrevanja, proti kateremu bi naša država, ne pa tudi druge države, morala plačati na BILIJONE DOLARJEV. Zapnite se!”je tvitnil Trump, ki praznike preživlja na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi.

Zgornji zapis je zadnji v vrsti tvitov, v katerih je Trump temperaturo oz. individualne vremenske pojave povezal z globalnim segrevanjem oz. domnevnim neobstojem le-tega.

“Zmrzuje in sneži v New Yorku – potrebujemo globalno segrevanje,” je Trump tvitnil leta 2012. Leto dni kasneje pa: “Ledeni vihar se je iz Teksasa zgrnil nad Tennessee – sem v Los Angelesu in zmrzuje. Globalno segrevanje je popoln – in zelo drag – nateg!”

Mešanje vremena in podnebja
Podnebni znanstveniki poudarjajo, da je to povsem napačen način gledanja na globalno segrevanje. Kot opozarjajo, Trump očitno ne loči med vremenom in podnebjem. Vreme se nanaša na razmere v ozračju v kratkem časovnem obdobju, medtem ko se podnebje nanaša na daljše vremenske vzorce, definicijo povzema CNN.Matthew England, podnebni strokovnjak z Univerze Novega Južnega Walesa je Trumpovo izjavo označil za “neumno, napačno predstavo o tem, kako deluje podnebje”“Nihče ni nikdar rekel, da bo z globalnim segrevanjem zima izginila, so pa zime postale precej milejše, rekordno mrzlih dni pa je precej manj kot rekordno toplih dni in vročinskih ekstremov. Nekaj neobičajno mrzlih dni v ZDA še ne izniči podnebnih sprememb.”

Trump že za časa predvolilne kampanje ni skrival svojih kontroverznih stališč do podnebnih sprememb. “Mislim, da so podnebne spremembe samo zelo, zelo draga oblika davkov,” je dejal lani. “Veliko ljudi z njimi veliko služi. Veliko vem o podnebnih spremembah. Dobil sem že okoljske nagrade. In pogosto se šalim, da se to počne zavoljo Kitajske, ker Kitajska ne počne ničesar za boj proti podnebnim spremembam.”

PREBERI VEČ, KLIKNI TUKAJ!

Please follow and like us:

Neprevetrenost Apaške doline in podnebne značilnosti severne in vzhodne Štajerske

Danes zjutraj smo ponovno opazili izjemno velike razlike pri temperaturah po našem delu Slovenije. V oči nam je padla Apaška dolina na severovzhodnem delu Štajerske in kraji, ki ležijo severno in severozahodne od tega kraja. Ti kraji so bili še danes zjutraj neprepihani, medtem ko je iztočasno po večjem delu Slovenije že zdavnaj zapihal JZ.  Kljub močni topli advekciji so bili prej omenjeni kraji zraven Koroške med najhladnejšimi v Sloveniji. Zanimalo nas je zakaj je prišlo do tega, za Koroško tako in tako že vse vemo, da ostanejo pogosto med neprepihanimi zaradi zelo visokih pregrad (Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank) v smeri proti jugozahodu.

Slikovna ponazoritev jugozahodnih vetrov na območju Štajerske, Prekmurja.

Kar se pa tiče padavinskih značilnosti celotnega koridorja severne-vzhodne Štajerske pa izgleda zadeva nekako takole. Apaška dolina je v povprečju med najbolj sušnimi kraji v Sloveniji. Sploh zaradi velike oddaljenosti od prve resne orografske pregrade, v Sloveniji je jugozahodnik v povprečju dominantna smer vetra. Manj jugozahodnika pa načeloma pomeni tudi manj prisilnega dviga in posledično manj ali celo v nekaterih primerih nič padavin.
Na spodaj prilepljeni karti povprečne letne količine padavine (celotnega teritorija severne-vzhodne Štajerske, Prekmurja) se lepo vidi postopno zmanjševanje le-te v smeri JZ-SV ali Z-V. Najvišji vrhi Pohorja imajo letno količino že kar okoli 1500 mm. Južni obronki Pohorja in v dolini imajo manjšo letno količino padavin kot pa severni zaradi efekta feniziacije (sušenja padavin ob S-SV vetrovih). Če pogledamo dolgoletno povprečje (Glažuta 1050 m.n.v dobi kar 1450 mm, Lovrenc na Pohorju (1296mm), Ruše (1250mm), Maribor tabor (1050mm), Slovenske Konjice (1060 mm), MB letališče (960 mm), Ptuj (980 mm). V krajih severno in vzhodno od Radenc proti Apaški dolini in naprej proti Avstriji, Madžarski pa pade povprečje že pod 900 mm.

Cilj našega prispevka je bil, predvsem da prikažemo izjemno podnebno raznolikost naše majhne Slovenije. Praktično vsaka dolina, kotlina, nižina ima svojo posebno mikroklimo in se razlikuje od drugih. Tako da kar se tiče teh razlik lahko rečemo, da je naša država edinstvena. Glavni krivec za te razlike pa je seveda naš izjemno razgiban relief in mešanje treh popolnoma različnih tipov klime (submediteranska klima s svojimi vplivi iznad jugozahodne smeri, alpska klima iz severozahodne smeri ter subpanonska klima iznad vzhodne smeri).

Viri:

arso.si

Pripravil: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Please follow and like us: