V sredo nas bo…asteroid!

Zemljo bo prihodnjo sredo na varni, a neudobni razdalji obšel asteroid, velik približno 650 metrov. Asteroid z imenom 2014-JO25 se bo Zemlji približal na 1,8 milijona kilometrov, kar je manj od petkratne razdalje med Zemljo in Luno. “Čeprav ni možnosti, da bi asteroid trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid,” so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa. Zemlji se bo najbolj približal, potem ko bo obkrožil Sonce. Kasneje bo pot nadaljeval proti Jupitru, nakar bo šel nazaj v središče našega osončja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 19. april predstavlja “izjemno priložnost” za astronome in amaterske opazovalce zvezd, so še pojasnili na Nasi. “Astronomi po vsem svetu ga nameravajo opazovati s teleskopi, da bi o njem izvedeli čim več,” so zapisali. Doslej poleg njegove velikosti in poti vedo tudi, da je njegovo površje dvakrat bolj odsevno od Luninega. Asteroid 2014-JO25 je bil nazadnje v naši “neposredni bližini” pred 400 leti, naslednjič pa se bo približal enkrat po letu 2600. Naslednje bližnje srečanje s kakšnim velikim asteroidom se ne bo zgodilo pred letom 2027, ko se bo 800 metrov velik asteroid približal zgolj na dolžino, enako razdalji med Zemljo in Luno. Povprečna razdalja med središčema Zemlje in Lune je nekaj čez 380.000 kilometrov.

Vir: STA

 

Please follow and like us:

Nestabilno, v igri tudi sneg!

Prav zanimiva situacija se kaže v prihodnjih dneh, če je pred dnevi kazalo na nekoliko večjo količino padavin so se padavine počasi sušile, v zadnjih izračunih pa modeli spet povečujejo kumulativo, zadnji izračun evropskega modela je precej ekstremen z mrazom po velikonočnih praznikih in taka postavitev pozimi iz celinskega dela prinaša ekstremno nizke temperature(slika), mnogo večja kot recimo naravnost iz Arktike, kajti če potuje iz Arktike mrzel zrak preči do nas kar nekaj morij in s tem se zrak precej navlaži in segreje in nikoli ni tako mrzel kot če pride ob skandinavski blokadi anticklonalna os pa je nagnjena proti severovzhodu. Italijani imajo za to lepo besedo burjan, to je ledeno mrzli veter ki piha iz severovzhoda. Seveda ne moremo primerjati sedajšnje situacije s tisto v zimskem času, lahko pa pričakujemo vseeno precej nižje temperature kot jih imamo v teh dneh. Ameriški model je bolj radodaren s padavinami razlika je v višinah, evropski model vztraja pri severozahodnem zračnem toku, medtem ko pri ameriškem vidimo za torek vdor doline zahodneje in obrat vetra v višinah na jugozahodno smer. Nastane genovski ciklon in marsikje se meja sneženja spusti do nižin, resnica bo verjetno nekje vmes, sam se tokrat bolj nagibam na stran GFS, že velikokrat je pri +120h veliko bolje ocenil situacijo. Prihodnji teden bo zjutraj ob jasnih nočeh razen na Primorskem kar nekaj stopinj pod ničlo in velika nevarnost pozebe. Jutri bo spremenljivo oblačno, več oblačnosti bo na severu in vzhodu, popoldne bo več sončnega vremena, nastajale bodo krajevne plohe, ki bodo proti večeru od severa vse pogostejše, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V soboto bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pojavljalje se bodo krajevne plohe, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C. V torek bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 500m-700m, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje dnevne temperature bodo med 3 °C in 8 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Kako kaže do sredine meseca?

Iznad Zahodne Evrope se postopno proti nam širi območje visokega zračnega pritiska. To pomeni da si lahko obetamo nekaj sončnih in zelo toplih dni, kajti v soboto se bo začel proti Azorskemu Otočju spuščati višinsko jedro hladnega zraka iz Afrike pa bo začel pritekati precej toplejši zrak, ki bo segel vse do južne Skandinavije, nad nami pa bo kraljeval subtropski anticiklon(slika 1). Najtoplejša pri nas bosta nedelja in ponedeljek, ko bodo temperature zlasti na vzhodu lahko dosegle +25 °C. V torek pa nas bo dosegla vremenska fronta, ki bo znova ohladila ozračje, zaenkrat je videti kar lepo pošiljko dežja, za njo se kaže nova in ker bo ostala precejšna zaloga hladnega zraka od prve je pri drugi pričakovati razmeroma nizke temperature in nizko meja sneženja seveda če pride do tega poslabšanja okoli 14.aprila(slika 2), oddaljenost je še precejšnja in napovedovati več kot teden dni naprej si je treba vzeti s precej rezerve. Torej danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, najvišje temperature bodo med 14 °C in 19 °C. Jutri bo v zahodni Sloveniji večinoma sončno, drugod sprva zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo povsod zjasnilo, najvišje temperature bodo med 14 °C in 19 °C. V soboto bo prevladovalo večinoma sončno vreme, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C. V nedeljo bo sončno in še topleje, najvišje temperature bodo med 19 °C in 25 °C. V ponedeljek se bo nadaljevalo sončno in zelo toplo vreme za ta letni čas, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V torek dopoldne bodo padavine s plohami in nevihtami od severa zajela vso Slovenijo, ohladilo se bo na Primorskem bo zapihala zmerna burja, drugod severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: pivotalweather.com

Please follow and like us:

Geoinžiniring poguba ali rešitev?

Kljub čedalje hitreje rastočim temperaturam ne kaže, da bi se človeštvo kaj hitro odločilo radikalno spremeniti. Bo potreben geoinženiring, da se lahko obranimo najhujšega?

Leto 2016 je bilo v svetovnem merilu doslej najtoplejše dokumentirano leto. Tudi letošnji marec se bo vpisal med najtoplejše. Agencija za okolje pa je ob tem npr. sporočila, da so breze letos začele cveteti cela dva tedna prej glede na dolgoletno povprečje. Ozračje se torej segreva in ljudje se očitno ne bomo kaj hitro odpovedali trenutnemu načinu življenja.

Zato so se pretekli mesec v Washingtonu zbrali znanstveniki naravoslovnih in družboslovnih znanosti, da bi pretresli možnosti geoinženiringa oz. človeškega inženiringa svetovnega podnebja, poroča spletni The New York Times. Tega bi se lotili tako, da bi v stratosfero izstrelili aerosole ali oblake, ki bi odbijali sončno svetlobo nazaj v vesolje. Aerosole bi lahko naložili v vojaška letala in jih v atmosfero vbrizgali na velikih višinah, nad morjem pa bi oblake lahko naredili bolj odbijajoče za svetlobo s solno meglico, ki bi jo pridobili iz oceana.

Kljub temu se tehnologija kaže kot eno izmed močnih orodij boja proti podnebnim spremembam, ali je pametna ideja ali ne, pa nam lahko povedo samo nadaljnje raziskave, ki pa morajo imeti temelj v svetovnem soglasju, še piše omenjeni portal.

Preberi več Vir: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/onesnazevanju-se-ne-bomo-odpovedali-je-resitev-geoinzeniring/419123

Please follow and like us: