Archive for: maj 2016

Po jutrišnji hladni fronti se bo spet hitro ogrelo

Danes je najtoplejši dan v letu, temperature se po nižinah pri nas gibljejo med 20 °C in 27 °C. Hladna fronta pa je zajela Zahodne Alpe. Na spodnji sliki se lepo vidi temperaturna razlika, v Franciji je ob dežju bolj sveže vreme s temperaturami okoli 15 °C, vzhodneje pred hladno fronto pa imamo temperature okoli 25 °C.


Vir fotografije: infoclimat.fr

Jutri bo dopoldne na zahodu pretežno oblačno, drugod pa še večinoma sončno, popoldne bodo plohe in nevihte zajele zahodno Slovenijo in se proti večeru hitro razširile nad večji del države, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo stopinjo ali dve nižje kot danes. Kumulativa po modelu ecmwf:


Vir fotografije: weatherbell.com

V torek bo še spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami, količina padavin pa ne bo ravno velika:


Vir fotografije: weatherbell.com

Od srede pa bo spet večinoma sončno in iz dneva v dan bodo višje temperature, v četrtek so možne zlasti v popoldanskem času krajevne plohe in nevihte. V sredo bodo najvišje temperature do okoli 25 °C, od četrtka pa večinoma med 25 °C in 30 °C.


Vir fotografije: isobare.it

Torej na nas bo vplival subtropski anticiklon, ki pa bo hitro oslabel, kajti razbila ga bo nova atlantska motnja, ki se bo iznad zahodne Evrope bližala Alpam in od nedelje 29.maja vplivala na vreme pri nas. Zaradi oddaljenosti se lahko zgodi da bo tudi nedelja še sončna, tako da bo potrebno še počakati da pridemo bližje dogodku.


Vir fotografije: isobare.it

Gregor Skok

Letošnji april na obali in na vzhodu brez presežkov

V Celju je bila aprilska povprečna temperatura 11,4 °C, kar je 0,7 °C nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. Najtoplejši marec v tem obdobju je bil leta 2000 s povprečno temperaturo 13,1 °C. Najhladnejši pa leta 1997 s povprečno temperaturo +7,5 °C.  Preberi več

V visokogorju v zadnjem desetletju opazen vpliv globalnega segrevanja

V Ljubljani je bila povprečna aprilska temperatura +12,5 °C, kar je 1,0 °C nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. Najtoplejši april je bil leta 2007 s +14,7 °C. Najhladnejši pa leta 1997 s povprečno temperaturo +8,5 °C.  Preberi več