Letošnja Planica bo sončna in topla

Pomlad se počasi pričenja, čeprav na trenutke poskuša zima še pokazati da se še noče posloviti. Razlog je v stratosferi ki je bila dve tretjini zime zelo hladna v decembru celo rekordno, od februarja pa se kaže na trenutke precejšnje segrevanje, kar se kaže tudi z vremenom nad nami, ciklonska območja so nad zmernimi geografskimi širinami in februar je bil ponekod rekordno moker pa tudi marca imamo marsikje že količino padavin nad dolgoletnim povprečjem.


Vir fotografije: noaa.gov

Torej danes in jutri bo večinoma zmerno do pretežno oblačno in vetrovno, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Proti zahodu bo tako vedno več sonca, proti vzhodu pa več oblačnosti, občasno so predvsem tam možne manjše padavine. Razmeroma toplo bo, najvišje temperature bodo okoli 10 °C, na Primorskem do 15 °C. Kot smo omenili na profilu srednjeročne napovedi nas bo v nadaljevanju od severovzhoda prešla višinska dolina s hladnejšim zrakom. Tako bo v ponedeljek večinoma sončno, temperature bodo podobne kot za vikend, še bo vetrovno. V noči na torek pa se bo pooblačilo, spet se bodo začele pojavljati manjše padavine, meja sneženja se bo spustila na okoli 500m, v sredo bo še nestanovitno vreme, vendar bo zlasti na Primorskem že več sončnega vremena, drugod pa bo zmerno do pretežno oblačno, pojavljale se bodo manjše krajevne padavine, temperature bodo med 5 °C in 10 °C.

In kakšna bo letošnja Planica?

Po zadnjih izračunih se bo ciklonsko območje umaknilo proti zahodnemu Sredozemlju, nad območjem Alp pa se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska. Od četrtka tako postopno lahko pričakujemo več sončnega vremena, tudi veter se bo umiril. V Planici bo tako vse dni večinoma sončno vreme, prevladovali bodo šibki lokalni vetrovi, torej zaradi sončnega vremena bo tja do 12 ali 13.ure prisoten vzgonski veter, kot nalašč za rekordne dosežke, po 14.uri pa bo skakalnica že v senci in veter bo popustil.

Gregor Skok

Please follow and like us:

V Portorožu in Celju največ padavin od začetka meritev

Tudi na obali in na vzhodu Slovenije je bila zima zelo mila. V Celju je bila povprečna temperatura 2,3 °C, kar je 1.3 °C nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. V Portorožu pa je bila povprečna tamperatura 6,8 °C, kar je 1,3 °C nad dolgoletnim povprečjem. V Celju je padlo 240mm padavin kar je 28% nad dolgoletnim povprečjem. Na obali je v letošnji zimi padlo 257mm padavin, kar je 29% nad dolgoletnim povprečjem. V Celju je sonce sijalo 269ur, kar je 8% nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. V Portorožu pa je sonce sijalo 254ur, kar je 78% dolgoletnega povprečja.  Preberi več… “V Portorožu in Celju največ padavin od začetka meritev”

Please follow and like us:

Tako toplih jutr v Ljubljani ni bilo že 50 let!

Končala se je meteorološka zima. V Ljubljani je bila povprečna temperatura 3,1 °C, kar je 1,4 °C nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. Na Kredarici je povprečna temperatura znašala -4,1 °C, kar je 2,9 °C nad dolgoletnim povprečjem. V Ljubljani je v letošnji zimi kljub suhemu decembru padlo 278mm padavin, kar je 5% nad dolgoletnim povprečjem. V visokogorju je padlo 402mm padavin, kar je 27% nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. Sonce je v tej zimi v Ljubljani sijalo 205ur, kar je 93% dolgoletnega povprečja. Na Kredarici pa je sonce sijalo 349 ur, kar je v skladu z dolgoletnim povprečjem 1993-2016.  Preberi več… “Tako toplih jutr v Ljubljani ni bilo že 50 let!”

Please follow and like us: