Še zadnji poskus zime, ki to ni bila

Torej letošnja zima bo še ena, ki ji bomo rekli zelo slaba zima. Letošnjo zimo si bomo zapomnili po mrzlem tednu v januarju to pa je tudi vse s čimer se lahko pohvali. Po povprečni temperaturi izstopata december in februar medtem ko lahko januar štejemo med bolj normalne, kajti tako hladnega ni bilo že od leta 2010. Če pogledamo na spodnjo sliko, vidimo da je bila po povprečni temperaturi v osrednji Sloveniji ena najbolj milih v zadnjem obdobju, verjetno bo peta najtoplejša. Še enkrat več se je izkazalo da na polarni vrtinec vpliva stratosferski veter nad Ekvatorjem bolj znan kot QBO. Z rdečo sem označil zime z el ninom in stratosferskim zahodnikom kot je bil letos. In takih s takimi parametri in nizko sončno aktivnostjo so bile v tem klimatološkem obdobju še tri in dve sta v rangu med TOP3 najtoplejšimi.  Preberi več… “Še zadnji poskus zime, ki to ni bila”

Please follow and like us:

Tudi na obali in vzhodu Slovenije je bil januar povsem povprečen mesec

V Celju je bila povprečna januarska temperatura -0,1 °C, kar je 0,5 °C pod dolgoletnim povprečjem 1993-2016. V tem obdobju je bil najtoplejši januar leta 2014 s povprečno temperaturo +4,2 °C, le desetinko hladneje pa je bilo leta 2007. Najhladnejši januar pa je bil leta 2000 s povprečno temperaturo -3,3 °C.  Preberi več… “Tudi na obali in vzhodu Slovenije je bil januar povsem povprečen mesec”

Please follow and like us:

V primerjavi z decembrom je bil januar normalen mesec

V Ljubljani je bila povprečna januarska temperatura 1,1 °C, kar je 0,1 °C nad dolgoletnim povprečjem 1993-2016. V tem klimatološkem obdobju je bil najtoplejši januar leta 2014 s povprečno temperaturo 5,4 °C. Najhladnejši pa v letih 2000 in 2006 s povprečno temperaturo -1,6 °C.  Preberi več… “V primerjavi z decembrom je bil januar normalen mesec”

Please follow and like us: