Sončno in vroče vreme se v začetku avgusta vrača

Zaenkrat gre kar po napovedih, ohladitev je bila sicer hujša od predvidevanj, zato je kriv višinski zahodnik in so razlike že v razdalji okoli 100km, danes je Primorska čisto drug svet, kjer piha pri tleh južni veter in imajo večinoma sončno vreme, ter imajo skoraj vroč dan, v notranjosti pa piha vzhodni do severovzhodni veter in je vreme precej turobno in hladno z občasnimi padavinimi. Torej imamo dve zračni masi toplejšo na jugu in hladnejšo na celini in ravno tepež teh dveh je kriv za nestabilno vreme ki nas bo spremljalo tudi jutri. Preberi več… “Sončno in vroče vreme se v začetku avgusta vrača”

Please follow and like us:

El nino glavni krivec za rekordno topel mesec

Že po 21 dneh je jasno da bo julij rekordno vroč mesec. V Ljubljani smo ravno danes izenačili rekord v številu vročih dni iz julija 2006, ko smo jih dosegli 18. Povprečna temperatura pa je že blizu +26 °C, kar je skoraj dve stopinji topleje od rekordno toplega avgusta iz leta 2003.  Preberi več… “El nino glavni krivec za rekordno topel mesec”

Please follow and like us:

Se obeta še hujši vročinski val?

Že pred tednom dni sem nakazal da se obeta nov vročinski val in modeli so si enotni od torka naprej bomo spet šteli vroče dneve po večini Slovenije. 

Julij je daleč toplejši od povprečja predvsem v Španiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Italiji, Avstriji in pri nas. Bilo je kar med 7 in 8 stopinj topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010. In tudi druga dekada kaže da bo zelo podobna prvi.


Vir fotografije: weatherbell.com

In vročina bo žal spet pritisnila. Zakaj žal, kadar so temperature višje od +36 °C to ne vpliva dobro na človeka, sploh pa ne za daljši čas, kajti obeta se najmanj 5 tako vročih dni. Dolgotrajno sušno obdobje je prav tako slabo za kmetijstvo oz. za samo naravo. In na koncu vročinskega vala je v ozračju precej več energije in nevarnost za močnejše nevihte s točo ali tudi tornado, kot je bil ob zadnjem v Benetkah, kajti morje se bo spet precej segrelo in to je kot tempirana bomba za take pojave.

Evropski model ECMWF je v svoji jutranji izdaji najbolj vroč in daje izjemno vročino s temperaturami nad 35 °C od petka do nedelje, potem sicer vidi manjšo ohladitev, vendar je afriški greben premočan in zdrži napad z Atlantika.


Vir fotografije: isobare.it

Ameriški model GFS pa vidi blokado nad Veliko Britanijo(anticiklon-A) ob kateri se spusti hladnejši zrak iz Skandinavije proti VB, kasneje proti Franciji in nas z vremensko fronto doseže okoli 20.julija!


Vir fotografije: isobare.it

Torej po ameriškem modelu bi se vročinski val končal, po evropskem bi trajal tudi po 20.juliju, kdo bo imel tokrat prav?

Gregor Skok

Please follow and like us: