Zadnja dekada v znamenju obilnih padavin?

V zadnji dekadi nas čaka spremenljivo in hladno vreme s pogostimi padavinami, najvišje temperature bodo med četrtkom in soboto večinoma med 10 °C in 15 °C, le na Primorskem bo nekoliko topleje. Lepo vidna oblačnost, ki je že dosegla Alpe in bo v naslednjih dneh krojila vreme pri nas.


Vir fotografije: sat24.com

Že danes popoldne se lahko ponekod na severu in zahodu lahko pojavijo prve plohe in nevihte. Glavnina pa prihaja od jutri popoldne naprej, ko bo v genovskem zalivu nastal sekundarni ciklon in od njegove poti bo odvisna količina padavin. Pravzaprav bo to povedal jet stream, v noči na četrtek bo najmočnejši prav nad nami in takrat lahko pričakujemo tudi dolgotrajnejše nalive.


Vir fotografije: weatherbell.com

V četrtek čez dan se bo ciklon pomaknil južneje vse do Sardinije, zato bo tudi vetrovni stržen oslabel in s tem padavine, predvsem na zahodu se bo lahko tudi delno zjasnilo…


Vir fotografije: weatherbell.com

Vendar že v petek se bo ciklon pomaknil proti srednjemu Jadranu, vetrovi v višinah bodo potegnili od jugovzhoda in padavine se bodo spet okrepile, pri tleh pa se bo okrepil severovzhodni veter, na Primorskem pa bo v petek zjutraj zapihala prehodno zmerna do močna burja, deževalo bo še večji del sobote, ko bo prevladoval višinski vzhodni veter.


Vir fotografije: weatherbell.com

V nedeljo pa se bo verjetno pokazalo tudi nekaj sonca, še pa so možne krajevne padavine, predvsem v popoldanskem času. Največ padavin pričakujemo na jugovzhodu, kjer bo stržen največji, tja do nedelje bo lahko kumulativa znašala okoli 150mm.


Vir fotografije: weatherbell.com

V nadaljevanju izgleda nekoliko lepše vsaj nekaj dni sonca se obeta, vendar odcep nad sever Afrike ne obeta nič dobrega, kajti Azorec bo ostal na svojem mestu, tudi ruska blokada, to verjetno pomeni nov spust atlantske doline, hkrati pa pomik afriške ciklogeneze proti severovzhodu in nekaj toplejše advekcije, pravi recept za nove obilne padavine na že tako razmočeno zemljo obeta poplave sredi prihodnjega tedna…


Vir fotografije: weatherbell.com

Gregor Skok

 

Please follow and like us: