Z višinskim ciklonom prihaja jesen

V ponedeljek se pričenja meteorološka jesen in z njo prihaja tudi poslabšanje vremena, letošnje poletje pa je bilo glede na zadnja leta podpovprečno, temperatura je bila slabo stopinjo pod dolgoletnim povprečjem, padavin je bilo ponekod veliko, najbolj pa izstopa po številu ur sončnega obsevanja. Sonce je recimo v Ljubljani sijalo le okoli 665 ur, najmanj po letu 1989!  Preberi več… “Z višinskim ciklonom prihaja jesen”

Please follow and like us:

Zelena streha – Zaščita pred vremenskimi pojavi

Z zelenimi strehami se lahko zaščitimo pred vse pogostejšimi nevarnimi vremenskimi pojavi. Škoda na običajnih strehah, ki jo lahko povzroči toča, močan veter, težek sneg, je pri zelenih strehah bistveno manjša, saj ti vremenskimi pojavi ne naredijo tolikšne škode na vegetacijski plasti, ki jo preraščajo rastline. Zelene strehe filtrirajo deževnico, več vode se akumulira na sami strehi, saj jo rastline porabijo za preživetje, ostanek vode pa počasi izhlapeva. S tem se razbremenjujejo kanalizacijski sistemi, posledično pa je manj poplav. Prav tako pa so zelene strehe odličen izolator, izboljšujejo kakovost zraka, zmanjšujejo količino ogljikovega dioksida, saj ga rastline v procesu fotosinteze uporabljajo za svoje življenje in kot stranski proizvod izločajo kisik, ki ga v mestih primanjkuje. Kvadratni meter zelene strehe lahko filtrira natanko 0,2 kg aerosolnega prahu in smoga na leto, s tem pa izboljšuje kvaliteto življenja ljudi in bistveno vpliva na boljše počutje in zdravje populacije.

 

Vir: http://www.google.si/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fcdn.homeidea.pics%2Fimages%2Fsimpleform.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F12%2Fsloped_pitched_green_roof_ideas.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.homeidea.pics%2Fgreen-roof-ideas%2F40%2Fmodern-green-roof-school-designs-4%2F&h=755&w=1000&tbnid=llzApwFLl8HBcM%3A&zoom=1&docid=8WyTMSsbg7fL8M&ei=vz76U9utBsTvaK-2gdgN&tbm=isch&ved=0CC4QMygRMBE&iact=rc&uact=3&dur=912&page=1&start=0&ndsp=25 ,

Pripravila: Vanja, ciklon.si, avgust 2014

Please follow and like us: