Še naprej spremenljivo vreme

Vremenska slika nad večjim delim Evrope se bistveno še ne bo spreminjala. Nad območjem Islandije in Velike Britanije bo prevladovalo območje visokega zračnega pritiska, tako kaže tudi splošna slika za letošnji junij:


Vir fotografije: noaa.gov

Kar za nas pomeni nadaljevanje spremenljivega vremena. Nad območjem Alp se prehodno krepi območje visokega zračnega pritiska, kar bomo občutili jutri ko bo prevladovalo večinoma sončno in zelo toplo vreme, s temperaturami med 24 °C in 28 °C. Vendar bo že v ponedeljek začelo slabeti, kot kaže bo prevladoval višinski zahodnik, Slovenija pa bo ravno na stiku med arktično in atlantsko zračno maso, kar označujejo črne puščice na spodnji sliki. Od ponedeljkovega popoldneva naprej lahko pričakujemo spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, niso izključena niti krajevna neurja, saj bo vetrovni stržen kar velik pa tudi energije bo nekaj. Sprva bo pihal jugozahodni veter, v torek pa bo začel v spodnjih plasteh od vzhoda pritekati hladnejši zrak. Dnevne temperature bodo ob večinoma oblačnem vremenu spet padle in bodo večinoma okoli +20 °C ali malo čez, na severozahodu pa le okoli +15 °C. Največ padavin pričakujemo v torek 24.junija, na praznični dan pa bo glavnina padavin na vzhodu Slovenije.


Vir fotografije: weatherbell.com

V četrtek se bo ciklonsko območje pomaknilo proti severovzhodu Evrope, nad nami pa se bo spet začelo krepiti območje visokega zračnega pritiska. Prevladovalo bo sončno in toplejše vreme, najvišje dnevne temperature bodo večinoma nad +25 °C. Koliko bo trajalo je zaenkrat težko reči, anticiklon bo še naprej vztrajal nad Grenlandijo in ciklonska območja bodo potovala čez srednjo in severno Evropo, vse bo odvisno kako visoko bo postavljen in kako bo močan anticiklon nad južno Evropo, ali bo blokiral atlantske motnje nad nami, posledično bo prevladovalo sončno in toplo poletno vreme, ali ne in se bodo vrstila poslabšanja ena za drugim.


Vir fotografije: weatherbell.com

Gregor Skok

 

Please follow and like us:

Letošnja pomlad je bila na obali četrta najtoplejša

V Portorožu je bila v letošnji pomladi povprečna temperatura 13,6 °C, kar je 0,9 °C nad dolgoletnim povprečjem 1991-2014. V Celju pa je bila povprečna temperatura 11,8 °C, kar je 1,2 °C nad dolgoletnim povprečjem. V Portorožu je padlo letošnjo pomlad 260mm padavin, kar je 29% več od dolgoletnega povprečja. V Celju pa je padlo 224mm dežja, kar je v skladu z dolgoletnim povprečjem. Sonce je v Portorožu sijalo 625 ur, kar je 96% dolgoletnega povprečja. V Celju pa je sonce sijalo 527 ur, kar je enako 96% dolgoletnega povprečja 1991-2014.  Preberi več… “Letošnja pomlad je bila na obali četrta najtoplejša”

Please follow and like us: