Dan odprtih vrat na ARSO

Ob dnevu okolja, 5. junija 2014 bo Agencija RS za okolje organizirala Dan odprtih vrat. Ta dan želimo zainteresirani javnosti predstaviti del dejavnosti iz širokega nabora:

Na lokaciji ARSO, Vojkova 1b, Ljubljana so predvideni ogledi:

meteorološke in hidrološke prognoze,
kemijsko analitskega in biološkega laboratorija,
umerjevalnega laboratorija,
računskega centra
na določeni lokaciji je predviden tudi ogled ene izmed številnih merilnih mest za podzemno vodo, količinsko stanje in vremenske parametre.

Na lokaciji Observatorij na Golovcu je predvidena predstavitev potresne dejavnosti.

Dan odprtih vrat bo potekal 5.junija med 10.in 16.uro na Agenciji RS za okolje in na Observatoriju Golovec. Ogledi bodo organizirani ob določenih urah, ki bodo objavljene glede na vaš interes.

Zato prosimo vse zainteresirane, da nam sporočite, katera tematika vas zanima in kateri termin je za vas sprejemljiv.

Prijave sprejemamo na elektronski naslov: gp.arso@gov.si.

Vljudno vabljeni!

Please follow and like us:

Po večini sušno in vroče poletje, toda…..

Na centru za dolgoročne napovedi AccuWeather pričakujejo v večjem delu Evrope sušno in nadpovprečno toplo poletje. Zlasti v vzhodni in srednji Evropi bodo lahko temperature precej nadpovprečjem in tudi suša bo lahko pestile te predele.  Navajajo države kot so  Rusija, Ukrajina, Poljska in predeli vzhodnega Balkana. Sušno tudi na Portugalskem in Španiji.

Kaj pa naša okolica?
Za nekatere predele Švice, Avstrije in področja severnega dela Italije se pričakuje, da bodo lahko obdobja, ko bo padavin v popvprečju ali celo nad njim! Tudi temperature bodo le v povprečju in prehodno ponekod celo pod njim.


Na območju Sredozemskega morja vključno z južno Francijo, južno Italijo, obalah Hrvaške, Grčije se pričakuje normalno raven padavin in temperatur, podobno velja za večji del Italije in naše okolice.

 

590x331_05161205_europe-summer-rainfall-hd

Please follow and like us:

Haarp kriv za poplave? Ne! Obstaja logična razlaga!

oV nekaterih medijih se pojavljajo napačne in zavajujoče novice o tem zakaj je prišlo do poplav. Odgovornost medijev, portalov, blogov, ki širijo paniko in laži bi bilo prav tako ali drugače kaznovati. Konec koncev je njihovo nabiraje občnstva na račun ljudi, ki jim slepo verjamejo že vrsta kaznjivega dejanja.  A o tem na odločajo drugi.  Kaj je resnica?

Pojasnjuje hidrolog Janez Polajnar, ki je spregovoril za oddajo svet.

Preberi več… “Haarp kriv za poplave? Ne! Obstaja logična razlaga!”

Please follow and like us:

Novi radar padavin bo začel delovat 20 maja!

Ministrstvo za Kmetijstvo in okolje-Agencija RS za okolje je slovesno odprla nov vremenski radar na Pasji ravni v Polhograjskem hribovju. Svojemu namenu sta ga predala minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan in generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez. Gre za izjemno pomembno pridobitev, saj bo omogočeno sprotno in celostno spremljanje padavinskega dogajanja nad Slovenijo. Radar na Pasji ravni je drugi vremenski radar v Sloveniji, ki bo dopolnil radarsko sliko padavin z obstoječega radarja na Lisci. Nameščen je na tromeji občin Dobrova-Polhov Gradec, Gorenja vas-Poljane in Škofja Loka. Preberi več… “Novi radar padavin bo začel delovat 20 maja!”

Please follow and like us: