Obdobje, ko Slovenci dobesedno “navalimo” na sveče

V teh dneh marsikdo v Sloveniji pozabi na naravo in ravnanje z odpadki. Marsikdo se sploh ne zaveda, koliko odpadkov prispeva z nakupom sveč. Slovenci smo na področju porabe nagrobnih sveč v samem vrhu na celotnem območju Evrope. Z nami se lahko primerjajo le Avstrijci in Poljaki. na dan 1.11. povprečno vsak Slovenec prižge šest nagrobnih sveč. Na leto to prinese okrog 4.000 ton odpadkov, ki pa so izjemno velika obremenitev za okolje. 

Preberi več… “Obdobje, ko Slovenci dobesedno “navalimo” na sveče”

Please follow and like us:

Podnebne spremembe in ali se Zemlja res segreva

Kakšna je razlika med globalnim segrevanjem in podnebnimi spremembami?

Marsikdo bi se ob tem vprašanju vprašal, kaj znanstveniki natančno hočejo povedati s temi besednimi zvezami. Tukaj imamo sedaj enostavno razlago za vas. Podnebne spremembe zajemajo celoten sklop sprememb podnebja in ne zgolj ogrevanja ozračja. Višja temperatura sproža spremembe mnogih lastnosti vremena in podnebja, kot so vetrovni vzorci, količina in razporeditev padavin, pogostost in tip ekstremnih vremenskih pojavov. Lahko povzročijo daljnosežne in nepredvidljive posledice na okolje in družbeno-ekonomske razmere. Globalno segrevanje pa temelji zgolj na višanju globalne temperature in segrevanju ozračja.

podnebne-spremembe_1

 …

Živimo v zelo razburljivem obdobju človeške zgodovine, v primežu vseh vrst problemov, ki jih bo potrebno nekako rešiti. Ena največjih groženj človeštvu so tudi podnebne spremembe. Ljudi na Zemlji je vse več, s tem pa se naš planet vse hitreje izrablja in uničuje. V drugi polovici 20. stoletja je človeštvo doživelo največjo svetovno gospodarsko rast v vsej zgodovini. Posledice tega so bile vse večje izrabljanje fosilnih goriv, vse več je bilo velikih tovarn, ki s svojimi emisijami onesnažujejo in uničujejo našo atmosfero, velik problem pa je bil tudi velika rast prometa. Posledice vsega tega pa občutimo kjerkoli in vsak dan.

V zadnjih letih se človeštvo vse bolj zaveda, da bomo morali za naš obstoj nekaj narediti. Vse bolj se razširja t. i. »zelena energija«, vse bolj smo ljudje ozaveščeni tudi o ravnanju z odpadki in še, in še.

Preberi več… “Podnebne spremembe in ali se Zemlja res segreva”

Please follow and like us: