Archive for: oktober 2013

Obdobje, ko Slovenci dobesedno “navalimo” na sveče

V teh dneh marsikdo v Sloveniji pozabi na naravo in ravnanje z odpadki. Marsikdo se sploh ne zaveda, koliko odpadkov prispeva z nakupom sveč. Slovenci smo na področju porabe nagrobnih sveč v samem vrhu na celotnem območju Evrope. Z nami se lahko primerjajo le Avstrijci in Poljaki. na dan 1.11. povprečno vsak Slovenec prižge šest nagrobnih sveč. Na leto to prinese okrog 4.000 ton odpadkov, ki pa so izjemno velika obremenitev za okolje. 

Preberi več

Obilen dež in kasneje sneg ob koncu oktobra 2012

Ravno ob tem času v lanskem letu je Slovenijo zajelo eno najobilnejših sneženj v tako zgodnjem času.Ponekod je padlo skoraj pol metra snega, predvsem na vzhodu je bil snegolom.

Preberi več

Nov subtropski napad, v sredo prihaja ohladitev

Nad zahodnim delom Evrope se poglablja novo ciklonsko območje, ki se bo odcepilo nad Maroko, prihaja nova pošiljka vročega afriškega zraka, v sredo pa vremenska fronta, ki bo ohladila ozračje.

Preberi več

Odkrili najbolj oddaljeno galaksijo do zdaj

Analiza je pokazala, da je ena izmed galaksij, ki jo je opazil Hubblov teleskop, najbolj oddaljena do zdaj. Svetloba galaksije za pot do Zemlje potrebuje 13,1 milijardo let. Preberi več

Podnebne spremembe in ali se Zemlja res segreva

Kakšna je razlika med globalnim segrevanjem in podnebnimi spremembami?

Marsikdo bi se ob tem vprašanju vprašal, kaj znanstveniki natančno hočejo povedati s temi besednimi zvezami. Tukaj imamo sedaj enostavno razlago za vas. Podnebne spremembe zajemajo celoten sklop sprememb podnebja in ne zgolj ogrevanja ozračja. Višja temperatura sproža spremembe mnogih lastnosti vremena in podnebja, kot so vetrovni vzorci, količina in razporeditev padavin, pogostost in tip ekstremnih vremenskih pojavov. Lahko povzročijo daljnosežne in nepredvidljive posledice na okolje in družbeno-ekonomske razmere. Globalno segrevanje pa temelji zgolj na višanju globalne temperature in segrevanju ozračja.

podnebne-spremembe_1

 …

Živimo v zelo razburljivem obdobju človeške zgodovine, v primežu vseh vrst problemov, ki jih bo potrebno nekako rešiti. Ena največjih groženj človeštvu so tudi podnebne spremembe. Ljudi na Zemlji je vse več, s tem pa se naš planet vse hitreje izrablja in uničuje. V drugi polovici 20. stoletja je človeštvo doživelo največjo svetovno gospodarsko rast v vsej zgodovini. Posledice tega so bile vse večje izrabljanje fosilnih goriv, vse več je bilo velikih tovarn, ki s svojimi emisijami onesnažujejo in uničujejo našo atmosfero, velik problem pa je bil tudi velika rast prometa. Posledice vsega tega pa občutimo kjerkoli in vsak dan.

V zadnjih letih se človeštvo vse bolj zaveda, da bomo morali za naš obstoj nekaj narediti. Vse bolj se razširja t. i. »zelena energija«, vse bolj smo ljudje ozaveščeni tudi o ravnanju z odpadki in še, in še.

Preberi več

Luna ni tako stara, kot smo mislili

Do zdaj je veljalo, da je naša Luna stara 4,5 milijarde let. Poglejte nove teorije o starosti lune.  Preberi več