Video: Neurje z nalivom in močnim vetrom na Bernardinu!

Nevihta z nalivom in močnim vetrom je danes sredi dneva prešla obalo in zlasti v okolici Bernardina naredila nemalo škode. Posledice so vidne predvsem na Bernardinu, kjer je prevračalo smetnjake, lomilo veje in celo izruvalo drevo in razbijalo okna. Škodo pa bodo najbrž popisali tudi v Piranu in na Fornačah. Na upravi RS za reševanje so se odzvali na osem klicev na pomoč v katerih so jih obvestili, da sta v nevarnosti dva plavalca na Punti v Piranu. Ta sta se nato na srečo kar sama rešila na kopno. Na Belokriški in Lepi cesti v Portorožu je zaradi močnega vetra na cestišče naneslo vejevje. Na Fornačah na Bernardinu se je zaradi sunka vetra poškodoval dimnik, ki je ogrožal mimoidoče, na Smrekarjevi ulici v Izoli je zaradi odprte strehe voda zalila stanovanje. Na Ankaranski cesti v Kopru pa so gasilci iz blata izvlekli avtomobil, na katerem pa ni bilo škode.

video

V Grand hotelu Bernardin se je poškodovalo kar nekaj okenskih stekel, med drugim se je zrušila šipa na notranji bazen, a je bil na sreči prazen. Podatki, da je šlo za trombo še niso jasni!

  • Pojanilo kaj je vodna tromba (ki tokrat ni bila ) . Nastane iz navadnega nevihtnega oblaka, pri tem se mrzel zrak spušča na toplo, pregreto površino. V navadni obliki je vrtinec, ki se pojavi nad vodo. Čeprav je šibkejši od vrtincev, ki se pojavljajo na kopnem, se lahko pojavijo tudi močnejše oblike ob vplivu mezociklona.

Po razbranih fotografijah in videu smo mnenja, da ni šlo za trombo, saj ni nobenega materiala, ki bi potrdil tovrstno domnevo. Po vsej verjetnosti je šlo za močnejši sunek vetra (nevihtni piš).

Nevihtni piš:Ohlajen zrak je gostejši in težji od okolice, zato začne potovati proti tlom skupaj s padavinami (to skupaj z zrakom, ki ga padavine izpodrinejo imenujemo nevihtni piš oz. downburst)

vir: radio capris, regional obala (foto Sabina Pavlin, Davor,  Danjela Posavec Biderman,

Please follow and like us:

Ali bo res zima stoletja?

Mnoge med vami prav gotovo zanima kakšna bo letošnja zima in ali se bo približala lanski.Sam veliko ne verjamem dolgoročnim napovedim, enkrat pač zadenejo, drugič spet ne, lep primer je letošnje poletje, saj so še naši meteorologi omenjali da bo poletje bolj kislo, no potem pa je bilo vse drugače.

Nemški strokovnjak Dominik Jung je povedal da nas čaka zelo mrzel januar in februar, izjemno mrzlo vreme naj bi se zavleklo vse do aprila.Zima naj bi bila po njegovem najhladnejša v zadnjih 100 letih. Razlog za to je po njegovem zmanjšana sončna aktivnost in pa arktični zrak, ki se bo zadrževal nad Evropo.

Kot sem omenil v prejšnjih člankih je vzhod Evrope že zajel hladnejši zrak. V nekaterih mestih na vzhodu Sibirije je že prava zima, ob globokem ciklonu ki je imel v centru zračni pritisk pod 985hPa je na vzhodnem delu Sibirje nastalo veliko jezero mrzlega zraka s temperaturo -10 °C na 850hPa.

Če pogledamo lanski začetek je bilo v istem času veliko manj snega.

Nedavne raziskave so pokazale da je poleg učinka enso, krivec za tako zgodnje sneženje topljenje arktičnega ledu, kar slabi jet stream.Hitrejše taljenje ledu v Arktičnem oceanu pomeni hitrejše izhlapevanje kar privede do nastanka oblakov in padavin.

Bomo videli kakšno bo nadaljevanje, je pa tako zgodnje sneženje v Sibiriji in Kanadi vzrok za hitrejši nastanek značilnega sibirskega anticiklona, ki ga v žargonu imenujejo tudi medved. Nastane prav zaradi intenzivnega ohlajanja zraka nad celino, kar bo snežna odeja še pohitrila. Anticiklon pomeni tudi daljše obdobje hladnega in snežnega obdobja v srednjih geografskih širinah, nad Evropo, Severno Ameriko ter delom Azije.


Primer ruskega medveda iz lanskega decembra

 

Vir fotografij: NOAA

Gregor Skok

 

Please follow and like us:

Arktični vdor mrzlega zraka nad vzhodno Evropo

Vremenski fenomen imenovan Nada bo poskrbel dokaj kmalu za prodor arktičnega zraka nad vzhodno Evropo!

Nad severnim polom se že krepi območje visokega zračnega pritska oz. anticiklon.Po njegovem vzhodnem robu pa se spušča mrzel arktični zrak, ki prinaša na predele Rusije in Skandinavije zelo nizke temperature za ta letni čas.Ravno danes se je namreč začela koledarska jesen in tudi za Rusijo niso značilni takšni vdori mrzlega zraka v zadnji dekadi septembra.

Menim da je krivec za to, vremenski fenomen imenovan ENSO.Verjetno ste že slišali za pojave El Nino, La Nina…Za El Nino je značilno gibanje ogromnega vala tople vode z zahoda proti vzhodu, in sicer na obeh straneh Tihega oceana. La Nina pa je nasproten fenomen, pri katerem se topli vodni tok na površini morja giblje z vzhoda na zahod.Nada je ravno nekje vmes in ta fenomen ponavadi prinaša ekstremne pojave, pač odvisno na kateri strani skoraj stacionarne doline ali grebena se nahajaš.

Nada vztraja že od aprila 2012 in bo očitno vse do pomladi 2014.V tem času smo imeli presuho lansko poletje, potem pa premokri jesen, zimo in pomlad in spet drugo najbolj suho poletje v zadnjem tridesetletju, sneženje 25.marca pri ekstremno nizkih temperaturah in eno najzgodnejših sneženj na 500m n.v. je 28.oktobra zapadlo 20cm snega.Kar se tiče temperatur mislim da ni treba posebej omenjati letošnje poletje, v večini slovenskih krajev so padali rekordi s 40 °C in več…

Tudi za Rusijo velja da septembra še ni tako mrzlo, statistični podatki govorijo o tem da smo imeli v zadnjem tridesetletju pet takih obdobij  in sicer v letih 1985, 1986, 1993, 1997 in 2008.Če pogledam ENSO je bila kar trikrat Nada, enkrat La Nina in enkrat El Nino.V Moskvi je bila absolutno najnižja temperatura v zadnjem tridesetletju zabeležena 30.septembra 1996 ko se je spustila do -4,8 °C in tudi takrat je vladala Nada, torej letos bo še petič od sedmih primerov, ki sem jih navedel.

Najvišje temperature se bodo v Moskvi v naslednjih sedmih dneh gibale med 4°C in 9°C.

Gregor Skok

 

Please follow and like us: