“Toliko intervencij nismo imeli še nikoli’

Močno neurje je zajelo več evropskih držav. Močan veter je ruval drevesa, prevračal avtomobile in odnašal predmete, ki so poškodovali nekaj ljudi.

Neurje je zajelo tudi Italijo. V Grezzagum v okolici Milana, je pustošil celo tornado, ki je poškodoval več stavb in avtomobilov, prevračal je tovornjake in ruval drogove električne napeljave. Ranjenih je bilo 12 ljudi.

Najmočnejši sunki vetra na Obali so dosegli hitrosti nekaj manj kot 100 kilometrov na uro. Težave je predstavljala predvsem smer vetra.

Na Hrvaškem je težave povzročal predvsem močan veter. Najhuje je bilo na območju Poreča in Umaga, poročajo hrvaški mediji. Močan veter je tako ob hrvaški obali na morje odpihnil nekaj privezanih bark, nekaj pa jih je nasedlo na kopno.

Ob obali v Umagu je potonila jadrnica, na kateri sta bila dva Italijana, ki sta, ko sta ugotovila, da se bo plovilo potopilo, skočila v morje in odplavala do obale, kjer so jima na pomoč priskočili reševalci in pripadniki pomorske policije. Oba sta lažje poškodovana.

Gasilci so imeli včeraj popoldne osem intervencij (odstranjevanje dreves in vej s ceste ali iz vozil) v Puli, umagu, Pazinu, Labinu in Dajli, poškodovanih ni bilo. V Motovunu je močan veter podiral drevesa, ki so padala tudi na šotore.

Včeraj je v več delih Avstrije odnašalo strehe, podirala so se drevesa, po zraku so leteli predmeti. V Spodnji Avstriji so na teren poslali 900 gasilcev, ki so s cest odstranjevali drevesa in druge nanose. Pilot reševalnega helikopterja je povedal, da tako pogosto v desetih dneh ni letel še nikoli v svoji 22-letni karieri.

Težave tudi v Trstu

Neurje je povzročalo težave tudi pri naših zahodnih sosedih. Potopilo se je več bark, obalna straža je na delu že od zgodnjega jutra. Še nahuje je bilo na hidrogliserju iz Pulja, ki je ostal pred Trstom, saj je bilo varno vplutje v pristanišče onemogočeno.

Težave pa se niso dogajale le na morju, saj je po celem mestu prevračalo senčnike, mize in stole gostinskih lokalov, prav tako tudi veje. Tudi gasilci so v polnem pogonu že od včerajšnjega večera dalje.

VIR:http://www.regionalobala.si/novica/toliko-intervencij-nismo-imeli-se-nikoli

Please follow and like us:

Veter glavni ” krivec ” hladne fronte

Fronta je prišla po “urniku” in predvsem zaradi vetra povzročila težave. Po poročanju POP TV je na Veliki Planini nekaj časa trepetalo 36 pohodnikov, večinoma tujcev, ki se niso mogli vrniti v dolino.  Podobna je zgodba kopalcev na kopališču Kodeljevo, ki so se pred vetrom zatekli v stavbo kopališča. Reševali plavalca in jadralca. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je močan veter na Markovcu pri Kopru podrl drevo na osebno vozilo, posredovali pa so gasilci. Zaradi močnega vetra je v Piranu odtrgalo tendo v gostilni na Cankarjevem nabrežju. V tem obmorskem mestu so sicer nekaj po 16. uri zaradi močnega vetra in povišanega valovanja morja sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom Opozorilo na nevarnost. Na portoroškem letališču pa so ob 16. uri zabeležili sunek zahodnega vetra s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro.Kot je pojasnil vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana (MOL) Robert Kus, so gasilci morali zaradi vetra prekrivati strehe na približno 50 objektih na območju MOL. Okoli 50 je bilo tudi izruvanih dreves. Posledice neurja odpravlja približno 300 gasilcev.

Preberi več… “Veter glavni ” krivec ” hladne fronte”

Please follow and like us:

Prihaja fronta !

Popoldne/zvečer in ponoči  lahko pričakujemo nevihte tudi močnejše nevihte s točo, sunki vetra in nalivi.  Hladna fronta je dopoldne že zajela severozahodno Italijo. Nevihta z obilnim deževjem in močnim vetrom doletela Turin, kar prikazuje spodnji videoposnetek. Nekatere dele mesta je poplavilo.

video:

vir:regional obala, youtube, ciklon.si

Please follow and like us:

Opozorilo: Možnost neurij ponedeljek/torek

OPOZORILO:


Od ponedeljka popoldne do torka zgodaj zjutraj se bo prek naših krajev pomikala hladna fronta. Pojavljale se bodo krajevne nevihte, ki bodo precej verjetne tudi na obali. Ob nevihtah bodo možni močnejši nalivi in sunki vetra, lahko se pojavi tudi toča.

  • Možni močni sunki vetra na morju ! Ni izključen pojav vodni in zračnih tromb na območju severnega Jadrana.

Podrobneje na slediečih povezavah

http://ciklon.si/stran/?page_id=7774

http://neurje.si/opozorila/

radar okoli 14:50

3M_CreaMappa.php

 

Ponedeljek dopoldne Torino

Please follow and like us:

Rekordi ? Pravilno merjenje temperature zraka…

V teh dneh in morda tudi, čez teden dni slišimo pogosto “možni so temperatuni rekordi” Kako pa sploh pravilno merimo temperaturo zraka in še nekaj drugih dejstev v sledečem prispevku.

Najbolj pogosto govorimo o temperaturi zraka. Ker že besedna zveza govori o zraku, je popoln nesmisel dodati še besedici “v senci”. Na soncu je temperatura tako ali tako nekaj tisoč stopinj. V meteorologiji so se dogovorili, da bodo temperaturo zraka merili na višini dveh metrov v meteorološki hišici (ki omogoča dober pretok zraka in preprečuje, da bi na termometre sijalo sonce), in če je le mogoče, nad travnatimi tlemi. Le tako bodo podatki primerljivi, saj bi bila pravilna fizikalna meritev odločno prezahtevna, termometer pa meri le posredno, ko je njegova temperatura v ravnovesju s temperaturo zraka. Preberi več… “Rekordi ? Pravilno merjenje temperature zraka…”

Please follow and like us:

Danes grozijo delu zahodne Evrope neurja !

Nekaterim predelom zahodne Evrope danes grozijo neurja, ki jih lahko spremljajo dolgotranji nalivi, velika toča in celo tornadi. Pogoji za močne nevihte bodo predvsem v predelih Francije, državah Beneluxa in Nemičije. Jutri in v ponedeljek bodo močne nevihte možne še kje v zahodnji in srednji Evropi tudi v naši neposredni bližini, kot je Avstrija in predeli severne Italije. Nas bo fronta v ponedeljek oplazila, zato lahko tudi pri nas nastane kakšen krajevno močnejši pojav .

Tu še slike neurijv Franciji in na Nizozemskem ponoči in proti jutru.

Please follow and like us: