Poletje 2013. Kje bo muhasto in kje vroče ?

Spoštovani bralci ! V teh dneh se številni upravičeno sprašujte kje je poletje, bo sploh prišlo ? Kaj se dogaja z vremenom. Imeli bomo enega najbolj hladnih majev v zadnjih 22 letih, morda moramo še dlje da najdemo tako hladen konec maja. Imamo za sabo zelo mokre mesece, praktično od lanskega septembra nismo padli v podpovprečje s padavinami. Še več ponekod smo bližje nadpovprečju. Smo se morda preveč navadili na zelo tople skoraj vroče pomladi in potem vedno znova rekordna poletje v preteklih letih oziroma zadnjih dveh desetletjih? Priznati moramo, da vam ravno spodbudnih besed (napovedi) za letošnje poletje ne moremo dati. Vsaj kar se tiče dela Evrope, kamor spadamo tudi mi (Slovenija), bolje bo šlo našim “nekdanjim bratom” in državam, ki ležijo bolj južno. Še preden zapišem imena top vročih in top hladnih držav tega poletja pa opozorilo. To so napovedi večine centrov za srednjeročno napoved, ki se več ali manj strinjajo v konceptu kaj nas čaka. So določene razlike vendar nek osnutek je pač tak kakršen je. In še to srednjeročne napovedi vzamite z rezervo saj tu še vedno gre za “eksperimentalne” napovedi, čeprav je po drugi strani res, da so te v zadnjih letih kar dobro napredovale v točnosti. In kaj torej pravijo za poletje 2013, ki se meteorološko začne v soboto 1 junija ? Preberi več… “Poletje 2013. Kje bo muhasto in kje vroče ?”

Please follow and like us:

Vse do Afrike hladno, kje pa je najbolj toplo ?

Vreme je “znorelo” slišimo pravit te dni. Pa ne samo pri nas. Nenavadno vreme imajo po vsej Evropi in celo v Afriki. Temperaturne anomalije so res izjemne za konec maja. Na območju severne Afrike  pa vse do Sredozemlja so temperature za 5 do 10°C pod povprečjem! Na območju Artike med Rusijo in Skandinavijo pa imamo nasprotno pozitivno temperaturno anomalijo. tudi za 10°C nad povprečjem za ta čas ! Tako so na območju Laponske te dni izmerili +27/+28°CPreberi več… “Vse do Afrike hladno, kje pa je najbolj toplo ?”

Please follow and like us:

Vodna tromba tokrat pri Dubrovniku (foto)

Letošnje leto je pravi “balzam” za tiste, ki so ljubitelji neviht in pojavov ki izvirajo iz tega. In to pred “našimi očmi” Danes okoli 12:15 sta bile vidne dve vodni trombi pri Dubrovniku. Pojavile so iz oblaka kumulonimbusa, ena pri kraju Lokruma, druga pred Gorice. Ni bilo škode ne poškodovanih.Sicer je bilo ponoči nevihtno tudi drugod po Hrvaški.

bajcic2

Fotografijo zgoraj in v nadaljevanju so naredili/slikali: Storm Chasers Dubrovnik, Vjekoslav Benić,Daniel PavlinovićRoberto Lerga,Vladimir Živković,Damir Kvajo
Please follow and like us:

Bar Alaya, kjer najdete mir in zabavo !

V Portorožu v začetku Portoroške promenade  in tik ob morju (>lokacija<) se nahaja lepotec. Lokal ali bar z imenom Alaya. Kaj sploh pomeni Alaya? Izhaja iz izvorne besede trdno se držati, biti zvest, vdan, ind. Medtem ko njena samostojna samostalniška oblika laya pomeni dejanja, dejanje opijemanja, združitev…pa tudi počivanje, mir…Več o >pomenu<

Preberi več… “Bar Alaya, kjer najdete mir in zabavo !”

Please follow and like us: