Na vzhodu Evrope vročina, na zahodu sneg

Pisali smo že o obilnem dežju nad Saharo, kjer je v določenih mestih padlo več kot polovica letnih padavin.Tokrat se je zgodil nov polarni vdor ob koncu prejšnjega tedna, v soboto je nastalo nad Severno Afriko obsežno ciklonsko območje, ki je začelo izpodrivati vroč subtropski zrak proti severovzhodu(vzhodni Evropi), posledično pa je nad velik del zahodne Evrope začel pritekati od severovzhoda veliko hladnejši zrak.

 

V 48 urah iz poletja v zimo!To se je zgodilo na jugovzhodu Francije v mestu Saint-Étienne je bilo v četrtek še prijetnih +25°C, v soboto pa se je ohladilo na +1° C in nad 1000m je zapadlo tudi nad 20cm snega, snežna odeja pa je segala vse do nižjeležečih dolin.Nekaj takega je bilo tudi v Lyonu in Grenoblu. VIDEO

Nad vzhodno in tudi delom srednje Evrope pa smo imeli nadpovprečno visoke temperature.Včeraj je bilo najbolj vroče na Cipru in v Turčiji, v mestu Gecitkale(Ciper) je dosegla temperatura +35,3°C, sledi Lefkoniko(Ciper) s 34,0° C.Sicer pa so temperature nad 30° C imeli še v Romuniji, Bolgariji, Makedoniji, Gruziji in Srbiji.

VIR SLIK:infoclimat.fr

Please follow and like us:

Toča v velikosti golf žogic, 3 mrtvi.

Kandahar Airfield, mesto v južnem predelu Afganistana je doživelo močno nevihti s točo. Včeraj je toča, ki je dosegla  velikost golf žogic uničila strehe hiš in avtomobilov. Žal je ogromna toča celo vzela 3 življenja. Neurje je povzročilo škodo tudi britanski vojaški enoti, ki dela v coni blizu mesta Kandahar Airfield
,untitled

Please follow and like us:

Med prazniki vreme v barvah kameleona.

Večina se vas najbrž sprašuje kakšno vreme nas čaka za prvomajske počitnice. V preteklih dneh smo imeli sončno vreme s prijetnimi temperaturami okoli 25°C, le v ponedeljek smo zabeležili kakšno nevihto s sodro v osrednji in zahodni Sloveniji. Danes bo še zjutraj pretežno jasno, čez dan pa se bo na zahodu že delno pooblačilo. Prav tam se lahko pojavijo kakšne padavine v obliki ploh. Pihal bo jugozahodni veter. Spremenljivo vreme večji del naslednjega tedna. Več sonca na vzhodu, več oblakov na zahodu.

Please follow and like us: