Vreme povzroča težave pri nas in tujini.

Zaradi razmočenosti terena se je v nedeljo po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju pa cela naselja, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Preberi več… “Vreme povzroča težave pri nas in tujini.”

Please follow and like us:

OPOZORILO: DEŽEVJE IN MOŽNOST POPLAVLJANJA !

POPLAVLJANJE REK
Zaradi kombinacije padavin, taljenja snega in velike predhodne namočenosti tal bodo danes in v nedeljo reke naraščale po vsej Sloveniji. V večjem delu države obstaja velika verjetnost razlivanj ob rekah in manjših vodotokih na območjih pogostih poplav. Možna so poplavljanja tudi v povezavi z visoko gladino podzemnih voda.

http://www.arso.gov.si/novice/datoteke/029999-HIDRO_OPOZORILO_poplave_201303300900_2_nedelja.png

Preberi več… “OPOZORILO: DEŽEVJE IN MOŽNOST POPLAVLJANJA !”

Please follow and like us:

Reka Dragonja mirna lepotica, ki včasih pobesni.

Med rekami, ki bodo lahko v naslednjih urah poplavljale so reke Dragonja, Rižana, reka Reka, Ljubljanica, Vipava, ind. Ponoči in jutri bo veljal večinoma rumen alarm, ponekod oranžen. To pomeni, da so možna razlivanja, ponekod tudi poplave. SPREMLJAJTE hidrološko stanje :http://ciklon.si/stran/?page_id=2956

Preberi več… “Reka Dragonja mirna lepotica, ki včasih pobesni.”

Please follow and like us:

Ponoči se bomo poslovili od zime, zakaj ?

Urine kazalce smo ob 2. uri zjutraj premaknili za eno uro naprej in se poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli oktobra. Vsaj tako se bomo poslovili od zime, vremensko še nekaj časa ne.Poletni čas poteka tako, da premaknemo za eno uro vnaprej, tako da se čas ob 2. uri zjutraj, v noči s sobote na nedeljo, štetje kot 3. ura. V Sloveniji uro prestavljamo uro zaradi direktive Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa od leta 1983.

Namen računanja časa je boljše ujemanje med ur z dnevno svetlobo in delovnim časom, šolskimi urami in večino dejavnosti. Torej ena ura svetlobe, ki bi jo sicer prespali, izkoristimo za popoldanske dejavnosti.

Please follow and like us:

El Hierro grozi na Kanarskih

Na Kanarskih otokih, bolj natančno v bližini otoka El Hierro in istoimenskega Vulkana je v zadnjih urah močno povečana sezmološka aktivnost. Zaznanih je bilo 190 zmernih potresnih sunkov, 14 močnih nad 4M, najmočnejši  M4,7 in čez 1000 šibkih v zadnjih dneh. Bojijo se izbruha vulkana!El Hierro sicer leži na skrajnem jugozahodnem delu tega španskega otočja vulkanskega izvora v Atlantskem oceanu.Preberi več… “El Hierro grozi na Kanarskih”

Please follow and like us: