Prvi letošnji vročinski val v Egiptu

Medtem ko je še večji del Evrope pod zimskim pokrovom je popolnoma drugačna atmosfera na severu Afrike.Včeraj je bilo najbolj vroče v Egiptu, lahko govorimo o letošnji prvi izraziti advekcija vročega zraka iz Sahare.

V Abu Simbel je včeraj termometer pokazal 35°C, v Luxorju pa 34°C(povprečje za konec februarja je 25°C), v Hurghadi pa se je termometer ustavil pri 29°C.

Še hujšo advekcijo vročega zraka iz Sahare pričakujemo za soboto in nedeljo, ko lahko temperatura tudi v Kairu doseže 30°C, na jugu Egipta pa lahko temperatura preseže 35°C.Tak vročinski val se ponavadi pojavi v sredini meseca marca, zato je to za konec februarja to zelo nenavadno.

Please follow and like us:

Pomlad prihaja

Počasi prihaja pomlad, temperature so že včeraj ponekod dosegle +10°C, po tem poslabšanju nekaj podobnega lahko pričakujemo spet v petek.Ob koncu tedna pa nas bo oplazila višinska dolina s hladnim zrakom, ki bo potovala vzhodno od nas.Zato bo ob koncu tedna povsod kakšno stopinjo ali dve hladneje.Anticiklon, ki nam je prinesel mraz in zaradi tega tudi obilno snežno pošiljko, saj je prinašal nove in nove zaloge hladnega zraka iz severa oz. severovzhoda pa se bo pomaknil ob koncu tedna iz Britanskega otočja mimo naših krajev proti jugovzhodu.Iz Labradorja pa se bo zahodnemu Sredozemlju oz. Portugalski in Španiji približalo kar obsežno ciklonsko območje, ki bo pred seboj izpodrivalo toplejši afriški zrak proti nam, 5.3 doseže +10°C na 850hPa(1500m n.v.) Sardinijo, kar pomeni v nižinah temperature blizu 20°C.Treba pa je vedeti, da je na severu še ogromno količina mrzlega zraka in ena vzpostavitev anticiklona nad severnim delom Atlantika in posledično vdor doline ob njegovem vzhodnem robu v Sredozemlje  lahko spet prinese sneženje.

Please follow and like us:

Zima, kot se šika !

Letošnja zima bo po vsej verjetnosti ostala marsikomu v spominu. Mogoče ne toliko zaradi mraza, ampak zaradi neverjetnih količin snega, ki jih je bila deležna celotna Slovenija.

Zagotovo jo podo pomnili Primorci. V Novi Gorici Gorici se je letos sneg obdržal kar 6 krat, kar se ne dogaja prav pogosto. Prav tako so bili deležni neverjetne pošiljke 7. oz. 8. decembra, ko je zapadlo 20-25cm snega. Pomnili jo bodo sebverni Primorci, kjer znaša skupna količina snega to zimo okrog 2m na območju Tolmina, Mosta na Soči in Kobarida, ter še več na Bovškem.

Kaj bodo šele prebivalci Kočevja in Ljubljane rekli? Kaj pa Dolenjci? Skratka neverjetno. Preberi več… “Zima, kot se šika !”

Please follow and like us:

Od srede naprej spet bolj zimsko in nižje temperature, možna močna burja ob koncu tedna.

Danes bo v zahodni Sloveniji večinoma sončno in toplo, drugod bo občasno naletaval sneg, oz. bo rahlo snežilo.Jutri bo večinoma sončno, po nižinah bo zjutraj nastala megla ali nizka oblačnost, popoldne pa bo od severa oblačnost že naraščala.Nato pa od srede naprej morda ponovitev 10.marca 2010!Takrat je ponekod pihala burja v sunkih čez 200km/h, pa tudi snežilo je pri zelo nizkih temperaturah, tako da se pripravite.Razlika v zračnem pritisku bo na majhnem območju res velika in izobare bodo zelo stisnjene, vse posledica območja visokega zračnega pritiska nad Srednjo Evropo in pomika ciklonskega območja proti severnemu Sredozemlju.Od srede do konca tedna bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo snežilo, tudi ob morju.Ob razmeroma skromni količini padavin bo lahko padlo precej snega, kajti sneg bo suh.Na območju Kočevja ga do konca tedna zapade tudi 50cm, drugod med 10cm in 30cm, najmanj na severovzhodu.

 

 

Please follow and like us:

Še en manjši meteor nad Američane.

Petek je bil vesoljsko zaznamovan kot le malokateri v človeški zgodovini. Padec meteorita nad Rusijo je ranil okoli 1.200 ljudi in povzročil ogromno škode, mimo Zemlje je rekordno blizu letel asteroid, Američane pa je zvečer prestrašil še manjši meteor na zahodni obali. Majhen meteor je presenetil prebivalce zahodne ameriške obale v okolici San Francisca, ki so zvečer po lokalnem času zaradi poprejšnjih dveh dogodkov zelo burno spremljali pojav še enega vesoljskega delca, ki je razsvetlil nočno nebo, a je bil veliko manj spektakularen od ruskega “kolega” in je zgorel že v zraku, poroča NBC. Preberi več… “Še en manjši meteor nad Američane.”

Please follow and like us: