V ZDA mraz in tornadi (slike,video)

V ZDA imajo v zadnjih dneh zelo dinamično vreme. Na eni strani hud mraz (ponekod na sz,s  so temperature padle pod -35°C), na drugi strani pa poletne nevihte in celo tornade. Nekaj tornadov je  “javljenih” v zadnjih 12 urah, najhuje je v predelu Adairsville . Kot poročajo mediji je tudi večja gmotna škoda. Več v video in slikah.


.

Preberi več… “V ZDA mraz in tornadi (slike,video)”

Please follow and like us:

Peking se duši v smogu

Kitajska prestolnica Peking in večji del severne Kitajske sta že tretji dan zavita v gost smog. Pekinške oblasti so danes zaostrile zdravstveno opozorilo prebivalcem in jih pozvale, naj ne odpirajo oken, naj uživajo uravnoteženo prehrano in pijejo veliko vode. Oblasti 20-milijonskega mesta so svetovale starejšim, mladim in osebam z zdravstvenimi težavami, naj ostanejo v zaprtih prostorih, če gredo ven, pa naj nosijo zaščitne maske. Lokalna vlada je poleg tega odredila ustavitev 103 tovarn ter s cest umaknila 30 odstotkov službenih vozil. Ameriško veleposlaništvo v Pekingu je medtem sporočilo, da je trenutna onesnaženost zraka kar 20-krat višja od dovoljene, ki jo določa Svetovna zdravstvena organizacija.

vir in več o tem

 

Please follow and like us:

15. februarja ne bo zadel Zemlje, bo pa “blizu”

Mimo Zemlje bo med 15 in 20 februarjem letel asteroid velik okoli 45 metrov, in maso okoli 130.000 ton. Torej približno tako velik, kot polovica nogometnega igrišča. Njegova distanca od Zemlje bo precej manjša od  razdalje med Zemljo in Luno, in podobna razdalji umetnih satelitov ki krožijo nad Zemljo. To je okoli  26.000 tisoč kilometrov. Astronomi so ga sicer poimenovali 2012 DA14. Brez skrbi, njegove bližine ne bomo občutili, vsaj tako pravijo pri agenciji NASA. Seveda pa bodo z zanimanjem zrli v nebo astronomi in ljubitelji takih pojavov, saj tako blizu tako velik asteroid ni letel že kar nekaj desetletij. Mogoče ga bo videti že z manjšim teleskopom. Možnost, da bi udaril v Zemljo praktično ni. Asteroid bo “viden” 15.2  na južni polobli v večernem , na severni pa v jutranjem času. Na južni naj bi bil viden najbolj okoli 19:26 UTC, ko bo magnituda svetlosti dosegla velikost  okoli 7 pri čemer bo morda ponekod viden s sprostim očesom. Asteroid bo leta 2020 ponovno blizu Zemlje, takrat naj bi bilo nekaj več procentov možnosti za trk. Če bi ta asteroid padel na zemljo bi povzročil precej veliko lokalno razdejanje. Podobno tistemu iz leta 1908, ko je takrat predvidoma komet padel na oddaljeno mesto v Rusiji (Tungizija ) in uničil več tisoč km površine na srečo na območju, kjer ni bilo prebivalcev. Zato je vprašanje kaj se bi zgodilo, če bi takrat komet padel na poseljeno mesta  ali pa v morje.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/2012da14-news174.jpg Preberi več… “15. februarja ne bo zadel Zemlje, bo pa “blizu””

Please follow and like us:

Poplave in “pena party” v Avstraliji ! (slike in video)

Pred nekaj tedni je Avstralijo zajel vročinski val s temperaturami do 50°C . V zadnjih dneh pa celino “tam spodaj” pestijo poplave in neurja zaradi tropske nevihte Oswald. Zaradi močnih vetrov pa je bilo v mestu Mooloolaba na območju  Queenslanda, moč opazovat tudi malo drugačen pojav. Pena iz morja je namreč zajela dele mesta tudi 300 metrov v notranjost . Za nekatere je bilo pravo veselje. Tovrstna morska pena nastane, ko se slana voda zaradi močnih vetrov zmeša z različnimi organskimi snovmi in peskom. V splošnem ni škodljiva za ljudi, izjema so le primeri, ko se v peno zapletejo škodljive oz. trupene cvetoče alge in te pridejo v stik s človekom.


Preberi več… “Poplave in “pena party” v Avstraliji ! (slike in video)”

Please follow and like us: