Archive for: december 2012

CIKLON.SI VAM ŽELI SREČNO 2013!

LETO 2012 SE POČASI KONČUJE IN EKIPA CIKLON.SI SE VAM ZAHVALJUJE ZA VSO PODPORO,

POHVALE IN TUDI KRITIKE!

V NOVEM LETU VAM ŽELIMO,
DA POČITE OD ZDRAVJA,
UTONETE V SREČI,
SE SPOTAKNETE OB ZANKO LJUBEZNI
IN PADETE V MORJE USPEHOV!

Vaš ciklon.si!

 

 

Megla 28.12.2012 na Obali

Meglà (in mègla) je oblak v dotiku s tlemi. Pojavi se, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje. Ker se izhlapljena vlaga dviguje, se ohlaja in kondenzira v znan pojav megle. Megla se od oblakov razlikuje le v tem, da se dotika Zemljine površine, oblaki pa ne. Lahko nastane na več načinov, kar je odvisno od tega kako se pojavi hlajenje, ki je povzročilo kondenzacijo.Vse vrste megle nastanejo, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajeni vlažni zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.
Meglà (in mègla) je oblak v dotiku s tlemi. Pojavi se, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje. Ker se izhlapljena vlaga dviguje, se ohlaja in kondenzira v znan pojav megle. Megla se od oblakov razlikuje le v tem, da se dotika Zemljine površine, oblaki pa ne. Lahko nastane na več načinov, kar je odvisno od tega kako se pojavi hlajenje, ki je povzročilo kondenzacijo.Vse vrste megle nastanejo, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajeni vlažni zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.

Slika Aleš Jordan

vir: wikipedija in   http://podpalmo.si/     

 

V Dubrovniku nevihte, kot sredi poletja.

V preteklih dneh so bile v okolici Dubrovnika na Hrvašem nevihte, ki se jih ne bi sramovali niti poleti. Strele, vodne trombe in toča . (slike Daniel Pavlinović)

Vpliv ssw v zadnjih tridesetih letih na vreme pri nas in napoved za januar 2013

Piše: Gregor Skok.

Kaj je v bistvu ssw, verjetno že veste, sudden stratospheric warming oz. nenadno segrevanje stratosfere.Kje se sploh nahaja stratosfera? To vam je že razložil Valter sam bom dodal samo tole ker bom veliko pisal o 10hPa oz. 10mb, to je območje, ki se nahaja približno 30km nad tlemi in tam je zračni pritisk 10 milibarov.Seveda ko se bližamo proti tlom oz. troposferi zračni pritisk raste.Verjetno dobro poznate karto 850hPa, to pa je približno 1,4km nad tlemi. Preberi več

Stratosfera in druge zanimivosti do ” konca vesolja “

V zadnjem času veliko govorimo o stratosferi,troposferi. No poglejmo malo kje sploh to je in še malo višje, vse do konca vesolja.
Preberi več

Kaj se zgodi z vrelo vodo pri -41°C ?