Megla 28.12.2012 na Obali

Meglà (in mègla) je oblak v dotiku s tlemi. Pojavi se, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje. Ker se izhlapljena vlaga dviguje, se ohlaja in kondenzira v znan pojav megle. Megla se od oblakov razlikuje le v tem, da se dotika Zemljine površine, oblaki pa ne. Lahko nastane na več načinov, kar je odvisno od tega kako se pojavi hlajenje, ki je povzročilo kondenzacijo.Vse vrste megle nastanejo, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajeni vlažni zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.
Meglà (in mègla) je oblak v dotiku s tlemi. Pojavi se, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje. Ker se izhlapljena vlaga dviguje, se ohlaja in kondenzira v znan pojav megle. Megla se od oblakov razlikuje le v tem, da se dotika Zemljine površine, oblaki pa ne. Lahko nastane na več načinov, kar je odvisno od tega kako se pojavi hlajenje, ki je povzročilo kondenzacijo.Vse vrste megle nastanejo, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajeni vlažni zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.

Slika Aleš Jordan

vir: wikipedija in   http://podpalmo.si/     

 

Please follow and like us:

Vpliv ssw v zadnjih tridesetih letih na vreme pri nas in napoved za januar 2013

Piše: Gregor Skok.

Kaj je v bistvu ssw, verjetno že veste, sudden stratospheric warming oz. nenadno segrevanje stratosfere.Kje se sploh nahaja stratosfera? To vam je že razložil Valter sam bom dodal samo tole ker bom veliko pisal o 10hPa oz. 10mb, to je območje, ki se nahaja približno 30km nad tlemi in tam je zračni pritisk 10 milibarov.Seveda ko se bližamo proti tlom oz. troposferi zračni pritisk raste.Verjetno dobro poznate karto 850hPa, to pa je približno 1,4km nad tlemi. Preberi več… “Vpliv ssw v zadnjih tridesetih letih na vreme pri nas in napoved za januar 2013”

Please follow and like us: