Najprej močan dež, s petkom prihod zime in sneg do nižin!

Globok ciklon, ki je nastal nad Genovskim zalivom, prinaša obilne padavine Italiji, Jadranski obali in deloma tudi nam, od petka se bo pridružil polarni zrak, ki bo spustil mejo sneženja vse do nižin. V nedeljo kaže na še dodaten spust polarnega zraka po zahodni strani doline, kar bo kot kaže sprožilo novo ciklonsko območje, ki bo zimsko vplivalo na nas. Sredi naslednjega tedna bo naše kraje oplazila oslabljena fronta, zračni tlak bo prehodno nekoliko oslabel. Za konec naslednjega tedna pa se bo nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem poglobilo ciklonsko območje, ki bo spet prineslo malo večjo spremembo vremena.

  • Danes in jutri še jesensko!
  • V petek prve snežinke tudi po nižinah!
  • Nekaj več snega mogoče v nedeljo! 
  • Nadaljevanje vremena v naslednjem tednu še negotovo, a zimsko vreme BO vztrajalo! 

Ponoči bo oblačno in precej deževno, največ dežja bo na zahodu, kjer so ob prehodu fronte možni tudi močnejši nalivi ob katerih lahko tudi zagrmi. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. Jutri bo v vzhodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho, drugod bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki ga bo največ na zahodu države. Nekaj več sonca bo v Prekmurju. Ponekod na SV bo čez dan še pihal jugozahodnik, ki bo popoldne ponehal in nato zapihal šibak severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja.

V petek bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo deloma deževalo deloma snežilo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na primorskem zmerna do močna burja. V soboto bo pretežno oblačno. Predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bo občasno naletaval sneg. Burja na primorskem bo prehodno oslabela.

V nedeljo se nam bo od juga znova približal nov ciklon z rahlimi do zmernimi padavinami. Tako bo v nedeljo oblačno s padavinami. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo. Hladno bo.

Naslednji teden se bo začel s suhim in hladnim, zimskim vremenom. Ponedeljek in torek bosta tako zmerno do pretežno oblačna in suha. Hladno bo. V sredini tedna se spet kažejo možnosti na novo snežno pošiljko, ki bi lahko ob dobri postavitvi spet prinesla nekaj centimetrov v nižine. Možnosti za sneg obstajajo tudi ob koncu naslednjega tedna. (O tem več čez vikend.)

Temperature v naslednjih dneh
Četrtek: 4/13°C
Petek: 1/4°C
Sobota: -1/3°C
Nedelja: -1/1°C
Ponedeljek: -4/1°C
Torek: -5/0°C
Sreda: -6/0°C

Ciklon.si – KJER JE VREME ZAKON! 

Please follow and like us:

(VIDEO )Tornado, nalivi, toča v Italiji 38 ranjenih…

 

Na območju Taranta-Italija je bilo zaradi nevihte z moči vetrom (zračni vrtinec-tornado ) ranjenih 38  oseb od tega 9 otrok . Ranjeni so bili predvsem delavci, ki so bii v bližini dvigal na sliki, podrta so tudi drevesa, prevrnjeni avtomobili, zruvani dimniki ind . Veter naj bi presegel hitrost 180 km na uro. Gmotna škoda je znatna. Tudi drugod po italiji so beležili močne nevihte…….

Prej:

Foto 2

Potem:

Benzinski servis

Foto 3

Preberi več… “(VIDEO )Tornado, nalivi, toča v Italiji 38 ranjenih…”

Please follow and like us:

Umrl je legendarni Miran Trontelj

 

Kot televizijski meteorolog je Trontelj delal 40 let. Njegov zaščitni znak so bili bodičasti komentarji aktualnega dogajanja in cvetlica, pripeta na suknjič.

Ob slovesu s televizijskih zaslonov je povedal, da je bilo to zanimivo obdobje. Med drugim je bil priča tudi velikemu tehnološkemu napredku na svojem področju. “Na začetku smo karte risali z rokami, zdaj vse to počnejo računalniki,” je dejal.

Gledalcem se najbolj vsidral v spomin po dveh zaščitnih znakih. Prvi je bila cvetlica, pripeta na suknjič. Ob njegovi prvi napovedi vremena na komercialni televiziji ga je krasila bela kala, ob zadnji roza gerbera, čeprav je velik ljubitelj cvetja priznal, da je njegova najljubša cvetlica marjetica. Drug zaščitni znak meteorologa, ki se je v zadnjem času boril z zahrbtno boleznijo, pa so bili pogosto pikri in kratki komentarji aktualnega političnega dogajanja, poroča spletni portal 24ur.com.

 

Miran Trontelj se je rodil 17. maja 1940. Študiral je matematiko, a namesto da bi postal učitelj, je po bratovem nasvetu odšel na dodatni dvoletni študij vremenoslovja. Nato se je zaposlil na Hidrometeorološkem zavodu, kjer je delal kot prognostik in namestnik direktorja.

V prostem času se je posvečal družini. Bil je tudi strasten zbiratelj, pa tudi jadralni in smučarski sodnik. Kot slednji je sodeloval tudi na sarajevskih olimpijskih igrah.

 

VIR:STA

>>>več<<<

Please follow and like us:

Najhujše naravne katastrofe!

Naravna katastrofa je posledica delovanja naravnega pojava, ki ga označujemo za naravno tveganje (potres, cunami, orkan, poplava, izbruh ognjenika ipd.) in ima izrazito negativne (katastrofalne) posledice za človeško skupnost na prizadetem območju.

Splošno sprejeta definicija naravne katastrofe ne obstaja. Najosnovnejši pogoj za opredelitev pojava kot naravno katastrofo je, da povzroči hudo motnjo v človeški skupnosti,  po definiciji belgijskega Centra za raziskave epidemiologije katastrof (CRED) pa mora naravna katastrofa povzročiti vsaj 10 človeških smrtnih žrtev in/ali prizadeti še 100 ljudi in/ali pripraviti lokalne oblasti da razglasijo izredno stanje oz. zaprosijo mednarodno skupnost za pomoč. Zadnji pogoj v svoji definiciji upošteva tudi Organizacija združenih narodov – po njej je naravna katastrofa pojav, ki presega zmožnosti skupnosti za odpravo njegovih posledic. Bolj specifična je definicija solidarnostnega sklada Evropske unije, po kateri se za »hudo« smatra naravna katastrofa, ki povzroči v neki državi za več kot 3 milijarde evrov ali več kot 0,6 % bruto domačega proizvoda škode. Ker definicija naravne katastrofe vključuje vpliv na človeka, niso vsi siloviti naravni pojavi katastrofe. Orkan, ki se razdivja nad nenaseljenim oceanom, ni naravna katastrofa, je pa bil  npr. naravna katastrofa orkan Katrina, ki je leta 2004 prizadel ameriško mesto New Orleans z okolico.

Preberi več… “Najhujše naravne katastrofe!”

Please follow and like us: