Zgodilo se je: 7.7.2009 tornado pri Ilirski Bistrici

KRATEK POVZETEK POTEKA VREMENA NAD SLOVENIJO 7. 7. 2009
Po Sloveniji je prevladovalo spremenljivo oblačno vreme. Pozno dopoldne so v zahodni Sloveniji nastale prve nevihte. Nevihte, vmes so bile tudi močnejše, so se čez dan okrepile in popoldne prehodno zajele večji del Slovenije. Proti večeru se je nevihtno dogajanje po državi umirilo. Pojavljale so se le posamezne nevihte.

Tornado.

 LASTNOSTI OZRAČJA NAD SLOVENIJO 7. 7. 2009
Zjutraj in prvi del dneva je nad Slovenijo že pritekal v spodnjih plasteh vlažen zrak, vetrovni strig pa je bil še vedno šibak. Hitrostni vetrovni strig se je tekom dneva vse bolj krepil. Poleg tega pa se je v spodnjih prizemnih plasteh – (v spodnjih nekaj sto metrih) veter, zaradi plitvega počasi poglabljajočega sekundarnega prizemnega ciklona nad severno Italijo, občasno obračal iz jugozahodne v jugovzhodno smer. To spreminjanje smeri vetra je okrepilo smerni strig vetra, hkrati pa tudi povečalo (vrtinčenje) v spodnjih plasteh.

Kombinacija močnega vetrovnega striga (tako smernega kot hitrostnega), visoke vlažnosti v spodnjih plasteh in zadostnih vrednosti razpoložljive konvektivne energije v nestabilnem ozračju je predstavljala glavni pogoj za možnost nastanka tornadov.
VREMENSKA SITUACIJA 7. 7. 2009

SINOPTIČNA SITUACIJA NAD EVROPOSinoptična situacija nad evropo.

Nad južnim in vzhodnim delom Evrope je prevladovalo območje enakomernega zračnega pritiska. Nad severozahodnim in deloma osrednjim delom pa je bila dolina hladnega zraka s ciklonom nad severno Evropo. Pred dolino je prek srednje Evrope in prek Alp valovila hladna fronta, pred katero je ves dan in vse do sredinega zgodnjega jutra nad Slovenijo pritekal z vse močnejšimi jugozahodnimi vetrovi topel, vlažen in labilen zrak.

Radarska slika.nevihtna celica je obkroženat

Radarska slika:Nevihtna celica je obkrožena.

Nevihtna celica, ki je v Jablanici spustila tornado, je nastala ob približno 16.45 uri v okolici kraja Trstenik (HR) dobrih 10 km JV od Slavnika. Ta se je po prehodu čez Podgrajsko podolje nekoliko okrepila in nadaljevala pot preko južnega dela doline reke Reke proti Snežniku (proti SV-V). Nevihta je kasneje nad Kočevskim območjem hitro slabela in kmalu tudi razpadla.
Radarska slika – tornadna nevihtna celica je obkrožena

Ko je nevihta potovala prek doline reke Reke je v kraju Jablanica nad gozdnatimi pobočji na severovzhodni strani doline ob 17.45 uri spustila tornado. Pred tornadom, kot je za to značilno, je bil opažen lijakast oblak Aktivnost tornada je po poročanju očividcev trajala 8 minut. Po kasnejši proučitvi strokovnjakov na podlagi posnetkov, sledi, posledic in nastale škode, ki jih je za sabo pustil tornado, je bila intenziteta tornada ocenjena na F0, kar pomeni najnižjo stopnjo intenzitete tornadov. Dolžina poti, ki jo je opravil tornado je bila približno 900 m, širina v povprečju 30 m (maksimalna – 60 m), smer pa od JJZ do SSV.

Avtor: Jernej stembergar

Uredil: Valter Grizančič

Viri: zevs

Please follow and like us:

Kje nas lahko dobite ?

Poleg portala nas lahko obiščete še na naslednjih povezavah.

 

Poslikaj in pošlji slike na naš foto blog

FOTO BLOG NEURJE IN CIKLON.SI>KLIKNI<

 

Pridruži se nam na forumu in “kakšno reči”

FORUM CIKLON.SI

 

Na FACEBOOKU

cikloninfo vreme kontakt, informacije, napovedi

ciklon.si  razno

ciklon srednjeročna napoved  srednjeročna napoved, Gregorja Skoka

ciklon storm alarm maps   vremenska opozorila

 

Ter na na twiterju in youtube še v postopni prenovi :

ciklon.si youtube 

ciklon Twiter

 

 

Please follow and like us: