MEGLA NA S.JADRANU

Velik del severnega Jadrana sta prekrili megla in nizka oblačnost. Razlika od včeraj je očitna.

VČERAJ

DANES


Vir: Arso

 

Advekcijska megla nastaja pri gibanju zračnih mas v vodoravni smeri in je posledica drsenja toplega in vlažnega zraka nad hladno podlago. Temperatura zraka se zaradi tega dotika zniža do rosišča in tako se vodna para v ohlajenem zraku kondenzira. V našem Primorju se pojavlja zlasti pozimi v dneh, ko ni burje pri prehodu toplega in vlažnega zraka.

 

Video megla v Portorožu.

Megla 

Please follow and like us:

Gospod anticiklon…

V teh dneh imamo veliko temperaturne hode. Razlika med jutrom in popoldnevom je ponekod več kot 20 stopinj. Take razlike nastanejo ponavadi bistveno kasneje, nekje konec marca in v mesecu aprilu, ko se ob anticiklonalnem vremenu oz. jasnih nočeh začne ohlajati zelo hitro po sončnem zahodu. Tudi današnje jutro je bilo kar mrzlo, malo višje pa je bilo čutiti precej toplejše vreme. Kako dolgo bo vztrajalo še tole nenavadno vreme za februar? Vremenska slika bo ostala nespremenjena tudi v naslednjem tednu. Anticiklon bo zaenkrat dominiral nad Evropo, kakšne večje spremembe vremena pa zaenkrat ni videti do začetka marca. Odcepljena dolina ki se bo v četrtek spustila iznad Atlantika proti Srednji Evropi ne bo bistveno vplivala na vreme pri nas saj bomo nad nami prevladovali višinski severozahodni do severni vetrovi, ti pa vemo da sušijo padavine na južni strani Alp. Hitro pa se bo zaradi izjemno globokih ciklonov nad severnim delom Atlantika v naslednjem tednu spet začel krepiti anticiklon iznad Afrike s središčem nad Zahodno Evropo to pomeni da bomo ob koncu naslednjega tedna na njegovem vzhodnem robu in vsaj za dan ali dva se bodo temperature čez dan spustile do bolj normalnih vrednosti za mesec februar, večinoma ne bodo presegale +10 °C. Jaz pravim da narava vedno vrne kar vzame in v marcu je videti izjemno negativno anomalije nad vzhodnim delom Evrope oz. nad zahodno Rusijo morda to pomeni nekoliko drugačen tip vremena, ker tale anticiklon je roko na srce totalno nezanimiv za napovedovanje vremena saj je z njim enolična tudi vremenska napoved.

Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 11 °C in 17 °C. V torek se bo nad Padsko nižino začela pojavljati megla oz. nizka oblačnost, ki bo segala tudi nad zahodno Slovenijo in Primorsko, drugod bo večinoma sončno in toplo vreme, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 9 °C in 15 °C. V sredo bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

 

Please follow and like us:

Blizu 20 °C? Ob morju pa bo možna megla.

Mrzel zrak se bo postopno umaknil proti vzhodu, jutri bo nad nami že precej toplejši in bistveno bolj suh zrak, ničta izoterma se bo namreč dvignila nad 2000m n.v. Tako se bo sneg v visokogorju precej ojužil in kot sem dejal v zadnjem prispevku, nevarnost snežnih plazov se bo še povečala. Nad severnim delom Atlantika se bodo poglabljala ciklonska območja vse do Azorskega otočja, na drugi strani nad Evropo se bo krepil mogočen anticiklon, ki bo nekaj dni ali celo tja do konca meseca stagniral nad Srednjo Evropo in iznad Afrike bo pritekal nekaj dni nenavadno topel zrak, ki bo segal vse do južne Skandinavije. Temperature bodo tako ob koncu tedna po nižinah med 8-10 °C večje od dolgoletnega povprečja, na 1500m pa celo med 15-20 °C, kar je že za rekordne februarske vrednosti v Skandinaviji(slika). Po nižinah bi se lahko ponekod približali celo +20 °C. Zaenkrat pa ni videti da bi tale »vročina« nad Evropo kaj popustila, padavin pa ni videti tja do marca, kajti ciklonska območja bodo potovala iz Atlantika proti zahodnemu Sredozemlju in naprej mimo severne Afrike proti vzhodu in ohranjala mogočen anticiklon pri življenju, tako da vreme bo kot nalašć za uživanje v naravi. Na morju pa bo ob taki vremenski sliki kot se kaže verjetno prisotne postopno več megle ali nizke oblačnosti, kar je značilno v jesenskem in zgodnjem pomladnem času, ko je morje še toplo oz. hladno.

Jutri bo večinoma sončno, zlasti na vzhodu bo čez dan več spremenljive oblačnosti, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V petek bo na vzhodu zlasti dopoldne spet več spremenljive oblačnost, drugod bo večinoma sončno, prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, zato bo nekoliko hladneje kot jutri, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 12 °C. V soboto bo sončno, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C. V nedeljo se bo nadaljevalo sončno in toplo vreme, najvišje temperature bodo ob morju okoli 10 °C, drugod med 12 °C in 18 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Zimi zmanjkuje nabojev

Vremenska fronta se nam počasi bliža, pred njo pa z močnimi jugozahodnimi vetrovi priteka precej topel zrak, tako je na severovzhodu že sedaj marsikje čez +10 °C. Fronta nas bo prešla od severozahoda, že videno v letošnji zimi. V Avstriji pa se bodo zaradi močnih severnih vetrov snežne padavine pojavljale tudi v ponedeljek in torek. Po pričakovanjih bodo obilne padavine nekaj ur, najbolj intenzivne bodo v drugi polovici noči na ponedeljek, marsikje pa meja sneženja niti ne bo segla do nižin, kajti enostavno bo pretoplo. Za fronto bo v višinah občutno hladnejši zrak, azorski anticiklon bo segel le do južne Skandinavije, nad zahodno polovico Evrope pa se bo precej okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bi lahko v drugi polovici tedna doseglo tudi Slovenijo. Če se bo to zgodilo bo nastala lahko močna inverzija in v gorah bo pomladno toplo, vendar zlasti v visokogorju bi se lahko še povečala možnost snežnih plazov. Ideja mete office o vdorih polarnega zraka proti Zahodni Evropi se v februarju ne bo uresničila, verjetno bo na koncu ravno obratno. V zadnji dekadi februarja skupinski izračun evropskega modela celo grozi z omega blokom in afriškim anticiklonom, če se bo to zgodilo bomo letos precej hitro začeli s pomladnimi temperaturami tako zjutraj kot čez dan. (slika)

Jutri bo sprva oblačno in deževno, meja sneženja se bo spustila na okoli 600m, padavine bodo dopoldne ponehale tudi v južni Sloveniji, čez dan se bo od severa delno zjasnilo, severni veter bo hitro oslabel, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V torek bo večinoma sončno vreme, zlasti na severovzhodu bo pihal severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji, veter bo oslabel, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V četrtek bo večinoma sončno, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Pred nami je vremenska motnja, ki bo prinesla v naše kraje kar nekaj dežja. V višjih predelih bo snežilo.

Meteorološki modeli so se čez noč precej  “otoplili” za ponedeljek, tako bo ohladitev še nekoliko bolj zamudila. Še vedno pa se riše vdor hladnega kontinentalnega zraka iz severovzhodne-vzhodne strani od sredine prihodnjega tedna dalje. Šlo bo za suh tip ohladitve, tla se bodo tako začela izraziteje ohlajati, v nočnih urah se bi lahko lokalno kje ohladilo tudi blizu -10°C. Najbolj izraziteje po konvakvnih planotah Notranjske, ter dnu dolin, kotlin kamor se hladen zrak izraziteje steka, ter ostane ujet. Dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije le malo nad ničlo, na Primorskem pa se bo predvidoma segrelo tja do 5-8°C.

Kratek opis situacije za ta vikend.

V višjih plasteh ozračja bodo prevladovali jugozahodni vetrovi skozi celotno poslabšanje, v noči na ponedeljek pa bodo obrnili v spodnjih plasteh na severozahodnik-severnik, šlo bo torej za postopno ohladitev sprva iz te strani. Lokalno pa po izoliranih ozkih dolinah s stekanjem zraka (konvergenco) in odprtostjo proti severovzhodu tudi na zahodnik. Privetrna stran z več padavinami, bo torej v prvem delu poslabšanja na Z-JZ-J strani hribovitih pregrad, glavnina padavin bo tako klasično na Dinarski pregradi, v nadaljevanju pa se bo prestavila na SZ-S stran hribovitih pregrad.

Pričakuje se, da bo padlo večinoma med 15 in 50 litrov na kvadratni meter dežja, lokalno na jugu in zahodu Slovenije tudi blizu 100 ali celo več litrov (okolica Bovške kotline). Meja sneženja bo v prvem delu poslabšanja vztrajala nad 1000 m.n.v, proti koncu padavin pa se bo lokalno spustila vse nekje do 800-900 m.m.v. Prehodno bi lahko snežilo vse do dolin v Alpskem svetu severozahodne Slovenije, drugod bo zagotovo deževalo.

Stanje z konvergenco, divergenco ob prevladujočih jugozahodnih vetrovih v nižjih plasteh ozračja. Lepo so vidne privetrne, zavetrne strani gorovji, hribovitega sveta in koliko različnih kotlin, dolin imamo v Sloveniji s popolnoma različno mikroklimo.

Situacija za noč na ponedeljek, super je vidna sprememba vetrov in prestavitev glavnine narivanja vlažnih zračnih mas nad prej omenjeno stran.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Viri:

-kachelmannwetter.com

-wetterzentrale.de

Please follow and like us:

Pred nami je večdnevno poslabšanje vremena z možnim obilnim dežjem in viharnim jugozahodnikom.

Vse bolj se vidijo obrisi neke realne slike v prihodnjih 10 dneh in tudi v nadaljevanju. Torej iz globalnega vidika se slika kaj dosti ne bi smela spremeniti vsaj do konca prve dekade novembra. Imamo sicer rahlo negativna AO,NAO indeksa, ki povzročita v večini primerov spust polarne fronte nekoliko bolj proti jugu. Sploh negativna Severno-Atlantska oscilacija načeloma pomeni povečano možnost za pozitivne anomalije na območju Atlantika in negativne na širšem območju Sredozemlja, oziroma takrat pogosto zahodni (zonalni) vetrovi izgubijo na moči. Na območju osrednje, jugovzhodne Evrope pa se povečajo možnosti za vdore hladnega zraka iz severne-severovzhodne strani.

Tudi tokrat se je zgodilo podobno ob teh pogojih, ampak žal ali na našo srečo ni šlo vse po načrtih. Seveda pa se moramo zavedati, da smo zakorakali šele v zadnjo dekado oktobra in je dinamika popolnoma drugačna, kar se tiče zaloge hladnega zraka nad severnim polom, Sibirijo kot pa sredi zime.

Torej kot vidimo na spodaj pripeljeni sliki se je zahodno od Španije in Portugalsko klasično močno okrepil Azorski anticiklon, ki se bo v nadaljevanju povzpel precej daleč proti severu, celo do bližine Grenlandije. Polarni zrak z izrazito hladno fronto pa se bo iztočasno začel spuščati iz polarnega kroga in kasneje preko Skandinavije v smeri osrednje Evrope. Problem nastane pri tem, ker t.i blokada Atlantika ne zdrži dovolj dolgo, saj začne na območju Grenlandije nastajati globoko ciklonsko območje z hitro tranzicijo proti vzhodu. In tole v nadaljevanju popolnoma spremeni potek samega dogajanja. Celotno dolino hladnega zraka, z dovolj “mrzlim” dotokom zraka za morebitno prvo sneženje po nižinah Slovenije potisne namesto preko severne strani Alp do naše širše okolice nekam popolnoma drugam. Hladen zrak začne pronicati z hladno fronto preko zahodne strani Alp ter se tam zaustavi, le-ta bo prodrl še daleč vse do Španije ter južne Francije, kjer ga kasneje nekoliko zaustavijo Pireneji. Istočasno pa se Slovenija s sosedi na južni-jugovzhodni strani Alp znajde na popolnoma napačni strani tega ciklonskega območja ter tudi izrazite hladne fronte. Ob podobni legi Genovskega ciklona, so tako naši kraji znajdejo na t.i topli, privetrni strani. Tako bomo na pragu novembra črpali izjemno topel zrak “za ta čas” direktno iz Afriške celine (subtropski Afriški anticiklon), le-ta bo seveda prišel precej omiljen čez Sredozemsko, Jadransko morje do nas,a vseeno. Vso to dovajanje toplote na privetrni strani ciklona kasneje aktivira tudi naše klasične jugozahodne višinske vetrove. Zračne mase ob dotoku vlažnega in toplega zraka iznad roba ciklonskega območja v Sredozemlju namreč iščejo svojo tisto prvo točko na katero se lahko naslonijo. In to je v našem primeru Dinarsko gorsko, narivanje zračnih mas je na tistem območju lokalno izjemno, ti kraji sploh skrajni SZ del Slovenije ter skrajni SV rob Italije sodijo med najbolj namočene kraje v celotni Evropi.

V nadaljevanju se načeloma celotni vetrovni stržen s hladnim zrakom more premaknit dalje in tako bi načeloma mogli hitro pasti ob gibanju Genovskega ciklona s prevladujočo smerjo JZ-SV na njegovo zavetrno (hladnejšo) stran. Ampak to se tokrat ne bo zgodilo, namreč hladna fronta bo stagnirala na JZ-Z-SZ strani Alp.

Tako je celotna zadeva še za naše pojme precej nepredvidljiva, že manjši premik ciklonskega območja bi lahko spremenil celotno situacijo in jo zaostril. Lahko da bo padlo lokalno tudi več padavin od pričakovanja, sploh v krajih, kjer bo veliko vlogo odigrala orografija (orografske padavine).

Skupna kumulativa padavin v mm po švicarskem super hd modelu (z visoko 1×1 km resolucijo) do nedelje zvečer.

In kaj nas predvidoma čaka v nadaljevanju?

NAO,AO indeks bosta po prehodnem negativnem stanju predvidoma v nadaljevanju in začetku novembra zakorakala nazaj v pozitivno stanje. Najbolj vse skupaj motijo močni zonalni vetrovi na zgornjih delih stratosfere, ki počasi propagirajo navzdol in so precej nadpovprečjem. In vse srednjeročne napovedi nakazujejo, da bodo zmerni-močni zonalni vetrovi še kar nekaj časa vztrajali na tistem območju. Dokler se zadeve ne bodo umirile tam zgoraj, tudi kakšnega prvega prebliska zime ni za pričakovati.

CFS model recimo riše padec zonalnih vetrov, verjetno kot posledica MSW (manjšega stratosferskega segrevanja) komaj nekje v sredini decembra. Seveda pa je popolnoma nesmiselno gledati karte za tako daleč naprej v večini primerov, ampak kar se tiče stratosfere se lahko vidi nek vzorec tudi za do dvajset in več dni vnaprej. Lepo pa se vidi na spodnji sliki tudi že zahodno obrnjen stratosferski tok ob ekvatorju (QBO+) med 5-30 hpa višine, torej v zgornjih delih stratosfere.

Ta QBO+ bo nam za to zimo precej uničil možnosti za dobro, torej mrzlo, sneženo zimo. Bo pa zanimivo vse skupaj za spremljat v nadaljevanju, sploh od sredine novembra dalje.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Vir fotografij: wetterzentrale.de,geo.fu-berlin.de

Please follow and like us: