Category: Svet

Černobil: 30 let po Jedrski katastrofi (FOTO)

Letos mineva 30 let od grozovite jedrske nesreče v Černobilu. Pomislimo, kakšno bi bilo stanje, če bi se taka nesreča zgodila v naši neposredni bližini (Krško). Od leta 1993 fotograf znane organizacije National Geographic, Gerd Ludwig ustvarja poglobljen pogled na številne posledice tragedije v Černobilu. Gerd ima zaradi “odmrzovanja” birokratskih ovir v Ukrajini, omogočeno prosto gibanje v coni nesreče, pravtako pa lahko fotografira tudi na območjih, kjer je radioaktivnost še vedno zelo intenzivna. “Vem, da za moje raziskovanje veliko tvegam,” vendar pravi, da je to storil v imenu žrtev Černobila in upa, da se tragedije, kot je bila v Černobilu, več ne bodo dogajale. 

Fotografije, ki jih je fotografiral Gerd Ludwig in ob katerih se lahko zamislimo nad trenutnim stanjem v svetu, si lahko ogledate TUKAJ

Preberi več

Rusijo spet presenetil meteorit

Rusijo je spet zadel meteorit. Več o tem bo znanega v prihodnjih dneh. Poglejte posnetek …

Preberi več

Padalca za las zgrešil meteorit

Dve leti je bila to velika skrivnost, zdaj ljudi pozivajo, naj jim pomagajo pri iskanju. Meteorit je za las zgrešil Norvežana, ki je bil s padalom na poti proti tlem.

Preberi več

Mednarodni dan gozdov: Dreves je na Zemlji vse manj!

Mednarodni dan gozdov: Od leta 2000 se je površina svetovnih gozdov zmanjšala za 1,5 milijona kvadratnih kilometrov.

Preberi več

Svetovni dan meteorologije – 23. marec

Vreme in podnebje – vključevanje mladih

23. marca Svetovna meteorološka organizacija (SMO), ki šteje že 191 članic, in svetovna meteorološka skupnost vsako leto obeležita svetovni dan meteorologije. Na ta dan leta 1950 je SMO iz konvencije prerasla v organizacijo, leto pozneje pa je pridobila status specializirane agencije v okviru Združenih narodov (ZN).

Preberi več

Prehodno oslabljena zaščitna ozonska plast nad severno in srednjo Evropo

Pojav ozonske luknje je sicer značilen za Antarktiko, kjer ob koncu zime in na začetku pomladi ozon na višini med 14 in 21 km skoraj povsem izgine. Nad severno poloblo je pojav izginjanja ali slabenja zaščitne ozonske plasti bistveno manj izrazit, kljub temu pa se marca in aprila ozonska plast v okolici severnega pola stanjša. Na območju okoli ekvatorja je trend upadanja koncentracije ozona zelo majhen ali povsem odsoten. 

Preberi več