Category: Varstvo okolja

Kabinet čudes: Človekov polet v vesolje iz svoje sobe

Ali kako sta se povezala prvi teoretik človeških poletov v vesolje in umetnik konceptualist.

Oče raketne tehnologije Sovjetski znanstvenikKonstantin Eduardovič Ciolkovski, največkrat imenovan kot »oče raketne tehnologije« ali »začetnik sovjetske raketne znanosti«, velja poleg Američana Roberta Goddarda in NemcaHermanna Obertha za eno od treh najpomembnejših zgodovinskih osebnosti, ki so osnovale novo vedo: kozmonavtiko.



Že leta 1882 je Ciolkovski analiziral učinke gravitacije na človeka, kar je kasneje prenesel v razmišljanje o gibanju telesa v vesolju in vzpostavitvi umetne gravitacije v vesoljskih plovilih. Pozornost je namenil celo življenju rastlin in živali na drugih planetih. Njegovo centralno delo predstavljajo ideje večstopenjske rakete in umetnih zemeljskih satelitov. Eden največjih dosežkov Ciolkovskega so matematične formule, na podlagi katerih je bil izdelan načrt za prvi Sputnik, ki so ga izstrelili pred šestdesetimi leti, 4. oktobra 1957. Neposredni vpliv njegovega dela je viden tudi pri raketnem inženirju Sergeju Koroljovu, konstruktorju rakete, ki je leta 1961 v vesolje izstrelila Jurija Gagarina.

 

Konstantin Eduardovič Ciolkovski Foto: arhiv KSEVT

 

 

Preberi več TUKAJ

Vir:DELO

Černobil: 30 let po Jedrski katastrofi (FOTO)

Letos mineva 30 let od grozovite jedrske nesreče v Černobilu. Pomislimo, kakšno bi bilo stanje, če bi se taka nesreča zgodila v naši neposredni bližini (Krško). Od leta 1993 fotograf znane organizacije National Geographic, Gerd Ludwig ustvarja poglobljen pogled na številne posledice tragedije v Černobilu. Gerd ima zaradi “odmrzovanja” birokratskih ovir v Ukrajini, omogočeno prosto gibanje v coni nesreče, pravtako pa lahko fotografira tudi na območjih, kjer je radioaktivnost še vedno zelo intenzivna. “Vem, da za moje raziskovanje veliko tvegam,” vendar pravi, da je to storil v imenu žrtev Černobila in upa, da se tragedije, kot je bila v Černobilu, več ne bodo dogajale. 

Fotografije, ki jih je fotografiral Gerd Ludwig in ob katerih se lahko zamislimo nad trenutnim stanjem v svetu, si lahko ogledate TUKAJ

Preberi več

Zaradi padavin razmišljanja o novih ukrepi v solinah

Potem ko je velika količina padavin letos že “odnesla” sezono pobiranja soli v Sečoveljskih solinah, je lokalno precej narasla tudi reka Dragonja, je za STA pojasnil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc. K sreči voda ni prestopila bregov, v parku pa v sodelovanju z Arsom razmišljajo o utrditvi nasipov ob izlivnem odseku reke. Preberi več

Zelena streha – Zaščita pred vremenskimi pojavi

Z zelenimi strehami se lahko zaščitimo pred vse pogostejšimi nevarnimi vremenskimi pojavi. Škoda na običajnih strehah, ki jo lahko povzroči toča, močan veter, težek sneg, je pri zelenih strehah bistveno manjša, saj ti vremenskimi pojavi ne naredijo tolikšne škode na vegetacijski plasti, ki jo preraščajo rastline. Zelene strehe filtrirajo deževnico, več vode se akumulira na sami strehi, saj jo rastline porabijo za preživetje, ostanek vode pa počasi izhlapeva. S tem se razbremenjujejo kanalizacijski sistemi, posledično pa je manj poplav. Prav tako pa so zelene strehe odličen izolator, izboljšujejo kakovost zraka, zmanjšujejo količino ogljikovega dioksida, saj ga rastline v procesu fotosinteze uporabljajo za svoje življenje in kot stranski proizvod izločajo kisik, ki ga v mestih primanjkuje. Kvadratni meter zelene strehe lahko filtrira natanko 0,2 kg aerosolnega prahu in smoga na leto, s tem pa izboljšuje kvaliteto življenja ljudi in bistveno vpliva na boljše počutje in zdravje populacije.

 

Vir: http://www.google.si/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fcdn.homeidea.pics%2Fimages%2Fsimpleform.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F12%2Fsloped_pitched_green_roof_ideas.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.homeidea.pics%2Fgreen-roof-ideas%2F40%2Fmodern-green-roof-school-designs-4%2F&h=755&w=1000&tbnid=llzApwFLl8HBcM%3A&zoom=1&docid=8WyTMSsbg7fL8M&ei=vz76U9utBsTvaK-2gdgN&tbm=isch&ved=0CC4QMygRMBE&iact=rc&uact=3&dur=912&page=1&start=0&ndsp=25 ,

Pripravila: Vanja, ciklon.si, avgust 2014

V Trstu visoka koncentracija ozona!

Podatek, ki mesec pred začetkom poletja vzbuja določeno zaskrbljenost, ker je možno, da se bo stanje poleti še poslabšalo Preberi več

Citarum: najbolj umazana reka na svetu

Reka Citarum teče v Zahodni Javi v Indoneziji. Ona velja za najbolj onesnaženo reko na svetu. Aktivno so jo začeli onesnaževati v 80-ih letih 20. stoletja, ko se je začel močni razvoj industrije v Indoneziji. Poleg industrijskih odpadkov v reko gredo smeti iz Džakarte, mesta, kjer živijo 9 milijonov ljudi.

V reki skoraj ni nobenih živih bitij. Domačini so poslovni ribolov zamenjali z lovom smeti: lovijo v smeteh, ki plavajo na površini reke, to, kar lahko prodajo. Ena izmed azijskih bank je dala posojilo v višini 500 milijonov dolarjev za odstranitev teh smeti. Medtem so razmere v reki Citarum kritične.

 

vir:http://www.bigpicture.si

Kopiranje slik brez predhodnega dovoljenja prepovedano!