Vitamina D v novem tednu manj

V naslednjem tednu vreme zagotovo ne bo tako sončno in stabilno kot ga imamo v tem tednu. Sicer ne bo kakega mraza ker nas čaka t.i. atlantski tip vremena. Nad zahodnim Sredozemljem in Atlantikom bo prihodnji teden precej živahno saj se bodo poglabljala ciklonska območja ki bodo občasno vplivala na vreme pri nas. Pri atlantskem tipu vremena je značilno to da ni kakšnega posebnega mraza saj pogosto pihajo vetrovi južnih smeri, ki prinašajo iznad Sredozemlja vlago in padavine. In večinoma jugozahodnik bo naš spremljevalec tja do sobote. V četrtek nas bo dosegel v višinah precej suh zrak in ob jugozahodniku bi se lahko segrelo ponekod na vzhodu morda tja do +27 °C. Tudi jutra bodo zaradi vetra precej topla, večinoma bo kar nad 10 °C cel naslednji teden, tako da lahko pozabite na pozebo to pomlad. Vreme za prvomajske praznike še vedno ni povsem jasno kakšno bo, že v petek bo spet bolj spremenljivo in deloma tudi v soboto, saj nas bo dosegel nov val vlažnega zraka iznad Sredozemlja, nato bo tja do torka 30.aprila dokaj stabilno z veliko sonca, potem pa nas bo verjetno od severozahoda prešla dolina s hladnejšim zrakom in prinesla nekaj dežja, vendar zaenkrat ne kaže na kaj hujšega oz. kakšne obilnejše padavine in večjo ohladitev.

Jutri bo večinoma sončno vreme, popoldne bo na zahodu že bolj oblačno, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C. V torek bo oblačno, dež bo zajel vso Slovenijo, najvišje temperature bodo med 10 °C in 15 °C, na Primorskem do 17 °C. V sredo bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejšne na zahodu, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C. V četrtek bo sprva dokaj sončno, popoldne bo več spremenljive oblačnosti, zlasti v hribovitem svetu zahodne Slovenije se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, deloma plohe, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 20 °C in 27 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: pivotalweather.com

Please follow and like us:

NAPIHNJENČKI-NAGRADNA IGRA

KDO SMO ?

Napihnjenčki so idealni za starše in posameznike, ki uživajo v organizaciji zasebnega dogodka po lastnem navdihu in željah. So atraktivna igrala, ki s svojimi motivi vabijo k zabavi in sprostitvi. So varno zasnovani in ustrezajo varnostnim standardom. Otroke spodbujajo k telesni aktivnosti in k razvoju motoričnih sposobnosti. Med igro otroci razvijajo intelekt, uporabljajo domišljijo, se učijo medsebojnih odnosov in pravil. Za tem imenom se poleg skrbno izbranih igral skriva ekipa, ki na prvo mesto postavi vaše želje in želje vaših otrok. Igrala so primerna za praznovanja in zabave vseh vrst, kjer otroci potrebujejo kotiček zase, za popestritev različnih dogodkov, sejmov in podobnih prireditev.

VEČ O NAS:

Spletna stran:

http://www.napihnjencki.si

Za vsak najem naših napihljivih igral ali igrač v minimalnem znesku 80 € prejmete žig na kartici zvestobe. Ko zberete pet žigov, pridobite 50 € popusta pri naslednjem najemu. Minimalni znesek najema ob uveljavljanju popusta je 70 €.

 

Nagradno vprašanje:

Katero igralo je za suho in mokro uprabo?

Nagrada: Izžrebanec dobi nagradni bon v vrednosti 10€. 

ODGOVORE POŠLJITE NA MAIL:

info@napihnjencki.si

DO 20.5.2019

NAGRAJENCA BOMO IZREBALI: 21.5.2019

 

OBJAVLJEN BO NA FACEBOOK STRANI CIKLON.SI IN PORTALU CIKLON.SI

Please follow and like us:

Kmalu blizu 20 °C, velikonočni prazniki pa?

Zadnje dni je kar mrzlo za ta letni čas saj na nas vpliva višinsko jedro hladnega zraka, tudi danes je snežna meja zelo nizko na okoli 1000m. Jutri se bo začelo postopno segrevati saj se bo jedro premaknilo nad jugovzhodno Evropo, proti nam pa bo torej začel pritekati toplejši zrak. Zlasti v nižinah bo občutna sprememba ob sončnih dnevih bo v primerjavi z današnjim dnem občutno topleje. Kdaj spet lahko pričakujemo dvajsetico? Zlasti na Goriškem morda že jutri ali v torek, v sredo pa skoraj zanesljivo. Drugod pa je možnost v sredo ali četrtek, medtem ko je v petek za to že precej velika možnost saj nas bo prehodno dosegel bistveno toplejši zrak iznad Afrike. Do četrtka bo nad nami precej suh zrak, prva nestabilnost se kaže v četrtek popoldne ko bo začel v srednjih plasteh dotekati bolj vlažen zrak, kar bi ob temperaturah ki nas čakajo lahko pripeljalo do krajevnih ploh in neviht, ki so možne tudi v petek. Je pa pričakovati spremenljivost tudi v nadaljevanju, kajti pod anticiklonom nad Severno Evropo se ponujajo številna višinska jedra, ki bi lahko vplivala na nas, tako da nisem ravno prepričan da se spet ne pojavi spremenljivo vreme ravno za velikonočne praznike. Na meji med subtropskim in hladnejšim zrakom je vedno zanimivo dogajanje. (slika)

V drugem delu noči na ponedeljek bodo padavine ponehale, dopoldne oz. čez dan se bo zjasnilo, pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, veter bo proti večeru oslabel, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C, na Primorskem do 19 °C. V torek bo po mrzlem jutru, v zatišnih legah nevarnost pozebe, čez dan sončno vreme, najvišje temperature bodo med 12 °C in 18 °C, na Primorskem do 20 °C. V sredo bo večinoma sončno vreme, jutro bo mrzlo, pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 13 °C in 19 °C, na Primorskem do 21 °C. V četrtek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne bo več spremenljive oblačnosti, tu in tam bodo lahko nastajale posamezne plohe, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 13 °C in 19 °C, na Primorskem do 21 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Dež, sneg, sonce=april

Mesec april je tipični spomladanski mesec o tem ni dvoma, imamo vse od sonca do padavin in tako vreme se bo nadaljevalo vsaj tja do ponedeljka. Nad Skandinavijo se bo v prihodnjih dneh zgradil močan anticiklon, kar pomeni da bo mrzel zrak prisoten nad večjim delom Srednje in Zahodne Evrope. Sicer se dogodek ne more primerjati z ameriškim, kjer je nastal v osrednjem delu ZDA zelo globok ciklon in ponekod je temperatura padla za izjemnih 50 fahrenheitov, zapadlo je izjemno veliko novega snega, snežno nevihto pa spremljajo tudi močni sunki vetra… Skratka pravi blizard, v Evropi bo vdor polarnega zraka torej manj izrazit, bo pa vseeno razlika v 24 urah kar velika, največja ravno nad vzhodno polovico Slovenijo, kjer bodo v primerjavi z današnjim dnem jutri najvišje temperature za okoli 10 stopinj nižje, kar pomeni da ne bodo presegle +10 °C. (slika) Potem pa vse topleje, vendar ne bo šlo za popoln obrat, temperature bodo postopno prišle na običajne vrednosti za ta letni čas. Ciklonsko območje se bo postopno pomikalo proti Črnemu morju in občasno še vplivalo na vreme pri nas, sobota bo suha, zlasti na Primorskem bo tudi dokaj sončna, v nedeljo pa nas bo dosegla od severa nova višinska dolina in od vzhoda se bodo padavine spet okrepile, verjetno pa zahodne Slovenije ne bodo dosegle. Naslednji teden se bo postopno nad nami ustalilo polje visokega zračnega pritiska, ki bo segalo iznad Severne Evrope vse do nas, postopno bo vse več sonca, ob koncu tedna pa bi na vreme pri nas lahko vplivala nova atlantska motnja ki bo dosegla sredi naslednjega tedna zahodni del Sredozemlja, vendar o tem v naslednjem zapisu.

Jutri bo sprva oblačno in deževno, popoldne bodo padavine oslabele in na zahodu večinoma ponehale, pihal bo večinoma veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 5 °C in 10 °C, na Primorskem do 12 °C. V noči na petek se bodo padavine od vzhoda spet okrepile, v petek bo oblačno, na Primorskem bo dežja zelo malo, drugod pa bo občasno deževalo, meja sneženja se bo spustila na okoli 800m. pihal bo veter vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 12 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, največ sonca bo na Primorskem, na vzhodu bodo zlasti dopoldne še manjše krajevne padavine, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 13 °C. V nedeljo bo na Primorskem delno jasno, drugod pretežno oblačno, dež se bo dopoldne od vzhoda spet razširil nad večji del Slovenije, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 15 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Po aprilsko; “šparovge” bodo pognale, v gorah sneg.

Začenja se obdobje bolj spremenljivega vremena, opazil sem precejšnjo podobnost z lanskim aprilom, tudi takrat je bilo tja do konca druge dekade bolj kislo vreme. Vsake 3 do 4 dni nas je zajelo poslabšanje s padavinami ob skandinavski blokadi, potem pa je nastopilo 10 dnevno obdobje suhega in zelo toplega vremena in ko gledam srednjeročni izračun mislim da tudi letos ne bomo daleč od tega, po 15.aprilu je videti prve zametke subtropskega anticiklona, ki bi lahko prinesel za nekaj dni prvi vonj po poletju(slika). Pred tem obdobjem pa nas bodo prehajala številna jedra hladnega zraka, prevladovali bodo večinoma južni vetrovi, ki bodo prinašala iz Sredozemlja vlago in padavine. Tako da mislim da smo letos zaključili s kakšnim snegom po nižinah, čeprav je še vedno živ spomin na 27.april 2016, vendar imajo taki dogodki povratno dobo nekaj 10 let…. Greben z visokim zračnim tlakom se bo premikal vedno zahodneje, na začetku prihodnjega tedna bo središče že nad Islandijo, tako da bo odprt prostor za prodore hladnejšega zraka iznad severovzhoda proti zahodnemu Sredozemlju, kjer se bo združil z atlantskim in nadaljeval svojo pot proti vzhodu. Veliko padavin pričakujemo v drugi polovici noči na petek in v petek zjutraj, ko se bo vzpostavila nevihtna linija, pojavljali pa se bodo dolgotrajnejši nalivi, nato se bo vreme umirilo za dan ali dva, v nedeljo pa bo na nas vplival nov ciklon in sredi prihodnjega tedna verjetno še eden, tako da se bodo izmenjavala sončna in deževna obdobja.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, največ sončnega vremena bo na vzhodu, na zahodu pa se bodo pogosto pojavljale krajevne padavine, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 12 °C in 20 °C. V noči na petek se bo dež na zahodu okrepil in prebudili se bomo v oblačno in deževno petkovo jutro, pojavljali se bodo dolgotrajnejši nalivi, dopoldne oz. čez dan bodo padavine oslabele, marsikje se bo delno zjasnilo, pojavljale se bodo še krajevne plohe, zjutraj bo zapihal vzhodni veter, čez dan pa bo spet pihal veter južnih smeri, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C. V soboto bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, popoldne pa bo oblačnost od juga naraščala, ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 13 °C in 18 °C. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, tu in tam se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Video: Dust devil ubil dva otroka, 18 ranil

Na Kitajskem v mestu Tianmiao, provinci  Henan je “hudičev” peščeni vrtinec ubil dva otroka in še 18 ljudi ranil.

Vrtinec je nenadoma začel dvigovati napihljiva igrala, ljudje so dobesedno popadali iz več metrov  visoko. Žal pomoči za dva otroka ni bilo.

 

Peščeni tornado, poimenovan tudi peščeni hudič, je relativno počasen vihar, ki je lahko širok le pol metra in nekaj metrov visok, lahko je pa tudi več kot 10 metrov širok in več kot 1000 metrov visok. Primarno vertikalno gibanje je navzgor. Peščeni hudiči ponavadi ne ogrožajo ljudi, lahko pa se v redkih primerih razvijejo v uničujoče. 

Please follow and like us: