Category: Novice

Poletja še ni konec …

 

Ne boste verjeli ampak letošnje poletje je v Ljubljani zaenkrat drugo najtoplejše po letu 2003. Zelo topel začetek avgusta je trenutno s povprečno temperaturo +25,3 °C prehitel tudi poletje 2017, ki je bilo drugo najtoplejše od začetka meritev(slika 1). Po včerajšnji osvežitvi se bo v nadaljevanju tega tedna spet postopno segrelo. Sploh jutri bo že kar vroče nad zahodno polovico Evrope, vendar se bo že jutri proti večeru iznad Atlantika spustila nova višinska kaplja s hladnejšim zrakom kar bo pomenilo nov padec temperatur v zahodni polovici Evrope. V petek bo višinska dolina dosegla Alpe tako da bo ozračje postalo spet bolj nestabilno in nisem ravno prepričan o arsovi povsem suhi napovedi za petek in soboto. Zagotovo bodo nevihte nastale v gorskem svetu in mislim da bo šlo bolj v smer ameriškega gfs, ki napoveduje bolj pestro vremensko sliko kot ecmwf. Oba skupinska izračuna pa se nekako strinjata s postopnim padcem temperature okoli 25.avgusta ob dvigu azorskega anticiklona proti severu, kajti nad Skandinavijo bo v prihodnjih dneh ogromno hladnega zraka saj se bodo vremenske fronte pomikale čez Severno Evropo in samo znaten dvig Azorca bo pomenil padec temperatur tudi nad Srednjo Evropo(slika 2). Do naslednje sobote pa nas čaka še kar nekaj sončnih in vročih dni, tako da na koncu bo poletje 2018 verjetno drugo ali tretje najtoplejše od začetka meritev.Torej jutri bo sončno in zelo toplo vreme, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Primorskem do 32 °C. V petek bo sončno in vroče, popoldne v hribovitem svetu zahodne Slovenije ni izključena kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C, na Primorskem do 32 °C. V soboto se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, v gorskem svetu lahko nastane kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V nedeljo bo sončno in vroče vreme, popoldne zlasti na severu lahko nastanejo vročinske nevihte, spet se bo okrepil severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Pred nami prvi vročinski val!

Končuje se mesec julij, pri nas bo od pol stopinje do stopinjo toplejši glede na 1981-2010, kar je precej manj glede na zadnja leta, bomo videli kaj naj bo prinesel avgust? Ravno v zadnjih dneh julija in v začetku avgusta bo prišlo do popolnega preobrata in večjo stabilnostjo saj nas čaka vročinski val, ki na Primorskem traja že nekaj dni, sedaj pa bodo najvišje temperature nad 30 °C tudi drugod. Sedaj je vprašanje koliko časa bo trajal vročinski val, kaže vsaj 5 dni, lahko pa se tudi zavleče na več, odvisno od atlantske motnje, ki bo sredi tedna prepotovala Srednjo Evropo. Če bo šla dovolj južno bo lahko v četrtek 2.avgusta vplivala na vreme pri nas. Lahko rečem vsaj prehodno se vrača lansko poletje, Britansko otočje bo pod vplivom doline, ki bo prinesla precej nižje temperature kot so jih beležili v tem poletju, Evropo pa bo zajela vročina, temperatura 20 °C in več na 850mb bo nad večjim delom Sredozemlja in vse do Slovenije. Najbolj vroče vreme bo predvidoma med ponedeljkom in četrtkom ko bo živosrebrni termometer marsikje presegel +35 °C, na Primorskem lahko tudi do 38 °C. Od vzhoda se bo ob koncu tedna nekoliko ohladilo, posledično bo še hujša vročina pritisnila nad Pirenejskim polotokom, kjer bo šlo ponekod do +45 °C. Torej jutri bo sončno in vroče vreme, popoldne lahko nastane kakšna vročinska nevihta, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Goriškem do 35 °C. V ponedeljek bo sončno in vroče, popoldne lahko nastane kakšna nevihta, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Goriškem do 36 °C. V torek bo sončno in vroče, zlasti v gorskem svetu se lahko popoldne pojavijo vročinske nevihte, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje dnevne temperature bodo od 29 °C do 34 °C, na Goriškem do 38 °C. Tudi v sredo se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, najvišje dnevne temperature bodo med 29 °C in 34 °C, na Goriškem do 38 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Lepim dnevom, sledi poslabšanje v soboto!

 

Pred nami so najbolj vroči dnevi v letošnjem poletju in morda bo to tudi vrhunec letošnjega poletja. Seveda je o tem težko pisati ker je pred nami še zadnji poletni mesec avgust. Avgusta je vse možno, vemo da so v preteklosti ravno v tem mesecu padali temperaturni rekordi, saj je Intertropska konvergenčna cona najbližje Evropi, kljub temu da so noči že nekoliko daljše. V Skandinaviji vladajo ekstremne temperature, na Švedskem so izmerili pred nekaj dnevi kar +34.4 °C, tako vroče ni bilo že od avgusta 1975 in vročina se bo nadaljevala tudi v prihodnjih dneh. Pri nas bo Afričana konec tedna prekinila nova atlantska motnja, ki bo vplivala na vreme pri nas. Največ padavin pričakujemo od sobotnega popoldneva naprej, v nedeljo in tudi del ponedeljka. V soboto popoldne in zvečer bodo lahko nastale tudi močnejše nevihte s točo ob živahnem jugozahodniku v zgornjih plasteh ozračja, medtem ko bodo v nedeljo lahko nastajali dolgotrajnejši nalivi. Lahko se zgodi da nas čez dober teden dni doseže nov višinski ciklon, kar bi pomenilo večinoma sončne dopoldneve v popoldanskem času pa bi ob hladnem zraku v višinah nastajale plohe in nevihte. In če pogledamo v začetek avgusta in skupinski izračun najzanesljivejšega evropskega modela še naprej kaže na vročino v Skandinaviji pri nas pa naj bi se izmenjavala obdobja sončnega in obdobja z nestanovitnim vremenom(slika). Torej danes bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. Jutri bo večinoma sončno, na vzhodu bo občasno več oblačnosti, v Prekmurju bo še pihal severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C. V petek bo sončno vreme, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bodo popoldne lahko nastajale plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V soboto bo na vzhodu večinoma sončno, drugod se bo oblačnost od zahoda povečala, čez dan in popoldne bodo nastajale plohe in nevihte, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na vzhodu do 31 °C. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, osvežilo se bo, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Jutri nevarnost neurij, kako naprej?

Vrednost ITCZ se je v prvi dekadi julija precej povečala in je trenutno precej nad dolgoletnim povprečjem. Zato ni čudno da nekateri izračuni napovedujejo Tuniziji prihodnji vikend temperature blizu +50 °C. Pri nas bo sicer naslednji teden poletno s precej sonca še prej pa nas jutri popoldne in zvečer čaka pestro vremensko dogajanje, ki bi lahko spet prineslo močnejše nevihte, zlasti nad Istro in v noči na torek tudi južneje. Za fronto se bo vremensko dogajanje umirilo in čaka nas nekaj lepih poletnih dni s temperaturami lahko tudi nad +30 °C. Vendar v letošnjem poletju smo navajeni da težko dolgo časa zdrži lepo vreme in ob koncu naslednjega tedna se bo počasi slabšalo, kajti od zahoda se nam bo bližala nova odcepljena dolina hladnega zraka, ki bo zelo podobna jutrišnji. Seveda je še predaleč za podrobnosti vendar zaenkrat izgleda da bi lahko spet nastalo nekaj superceličnih neviht(slika). Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, več sončnega vremena bo ob morju, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, na Primorskem okoli 29 °C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami ki bodo pogostejše v popoldanskem času in se bodo zavleke v noč na torek, zlasti na jugu lahko nastanejo tudi močnejše nevihte, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam lahko še nastanejo posamezne plohe, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C. V sredo bo prevladovalo sončno in vroče poletno vreme, na severovzhodu bo pihal severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V četrtek bo večinoma sončno in še nekoliko topleje, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: pivotalweather.com

Hladna višinska jedra, kaj to pomeni za nas?

Včeraj nas je prešla hladna fronta in za njo je ostala precejšjna zaloga hladnega zraka, najhladnejši zrak se nahaja severovzhodno od nas, nad Belorusijo kjer so temperature komaj malo nad 10 °C. Nad zahodno polovico pa afriški greben, ki sega daleč daleč na sever vse do 70 ° zemljepisne širine, marsikje na skrajnem severu Norveške je tako topleje kot po nižinah Slovenije. Kot sem že nekajkrat napisal izostanek azorskega anticiklona se v zadnjih dvajsetih letih precej pozna in vedno znova in znova se pojavljajo neorganizirani višinski cikloni in če si na pravi strani doline je vroče že par 100 km vzhodneje pa je vreme nenavadno hladno. In letošnje poletje je le eden izmed šolskih primerov kakšna poletja nas čakajo v prihodnosti. Naslednji teden bo na vreme pri nas še vedno vplivalo višinsko jedro hladnega zraka nad vzhodno Evropo, ki se bo le počasi umikalo severneje. Ko nas bo zapustilo nas bo v sredo od zahoda dosegla novo jedro, ki bo povzročalo nestanovitno vreme tja do konca naslednjega tedna. Lahko se zgodi da se vreme tudi daleč v julij ne bo umirilo, kajti nekako se vidi tam okoli 10.julija nov vdor hladnega zraka s severovzhoda(slika), nekaj podobnega kot se je to zgodilo včeraj, ampak o tem kasneje. Torej jutri bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bo več sončnega vremena, pihal bo veter vzhodnih do jugovzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 27 °C. V torek bo sprva delno jasno, čez dan se bodo začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C, na Primorskem do 29 °C. V noči na sredo bodo padavine nekoliko pogostejše, v sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 28 °C. V četrtek se bo nadaljevalo spremenljivo vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo manj pogoste kot v sredo in z več sončnega vremena, najvišje temperature pa med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 28 °C. V petek bodo padavine spet pogostejše.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Poletje občasno na “levi nogi”

Danes nas je dosegla nova višinska dolina hladnega zraka, ta začaran krog gledamo praktično že od začetka meseca maja, občutek svežine je za razliko od včeraj znaten, pri tleh še vztraja vlažen zrak, ki pa ga severni veter hitro suši, vseeno pa ga je še dovolj da lahko nastanejo tudi močnejše nevihte zlasti na vzhodu Slovenije. Višinsko jedro se bo razmeroma hitro pomaknilo proti Egejskemu morju in vreme se bo postopno izboljšalo, zaradi vrtinčenja pa se nam bo v petek spet približalo. Po vseh višinah bo v naslednjih dneh pihal severni do severovzhodni veter, ki bo zlasti na severovzhodu segel do tal, sploh jutri in v petek ko bodo sunki severnika tja do 40km/h. Pod Velebitom pa bodo sunki burje verjetno presgli hitrost 60km/h, kar je kar lepa številka za junij. In zaradi vetra v naslednjih dneh ne bo posebej vroče, najvišje temperature bodo okoli 25 °C, le ob obali bo zaradi šibke burje poletno toplo, sploh v soboto ko bodo najvišje temperature okoli 29 °C. Obljubil sem azorski anticiklon na prehodu v zadnjo dekado… Zaenkrat bo še huda borba za preboj anticiklona proti našim krajem, kajti zanesljivo se bo v nedeljo proti nam spustil nov višinski ciklon, tako bodo zlasti popoldne plohe in nevihte spet bolj pogoste. Kot kaže bomo vedno znova in znova na robu, kjer je dogajanje ponavadi precej dinamično, prisotnost obsežnega območja nizkega zračnega tlaka pa je vedno bolj izrazito v zadnji dekadi kar obeta znova precej spremenljivo obdobje z občasnim dotokom precej svežih vetrov iz Skandinavije bi lahko nastajale spet močnejše nevihte. Zaenkrat gre povsem po napovedi CFS, ki smo jo izdali za mesec junij. Torej danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C. Jutri bo pretežno oblačno, na vzhodu bo dopoldne občasno še deževalo, na Primorskem bo popoldne že več sončnega vremena, pihal bo veter severnih smeri, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 27 °C. V petek bo spremenljivo oblačno, več sončnega vremena bo popoldne, zlasti v drugem delu noči in zjutraj bo na vzhodu in delu osrednje Slovenije spet rahlo deževalo, še bo pihal veter severnih smeri, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C. V soboto bo na Primorskem večinoma sončno, drugod delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v popoldanskem času se lahko tu in tam pojavi kakšna krajevna ploha ali nevihta, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C, na Primorskem do 29 °C. V nedeljo bo sprva večinoma sončno, čez dan spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr