Category: Novice

Pred nami je vremenska motnja, ki bo prinesla v naše kraje kar nekaj dežja. V višjih predelih bo snežilo.

Meteorološki modeli so se čez noč precej  “otoplili” za ponedeljek, tako bo ohladitev še nekoliko bolj zamudila. Še vedno pa se riše vdor hladnega kontinentalnega zraka iz severovzhodne-vzhodne strani od sredine prihodnjega tedna dalje. Šlo bo za suh tip ohladitve, tla se bodo tako začela izraziteje ohlajati, v nočnih urah se bi lahko lokalno kje ohladilo tudi blizu -10°C. Najbolj izraziteje po konvakvnih planotah Notranjske, ter dnu dolin, kotlin kamor se hladen zrak izraziteje steka, ter ostane ujet. Dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije le malo nad ničlo, na Primorskem pa se bo predvidoma segrelo tja do 5-8°C.

Kratek opis situacije za ta vikend.

V višjih plasteh ozračja bodo prevladovali jugozahodni vetrovi skozi celotno poslabšanje, v noči na ponedeljek pa bodo obrnili v spodnjih plasteh na severozahodnik-severnik, šlo bo torej za postopno ohladitev sprva iz te strani. Lokalno pa po izoliranih ozkih dolinah s stekanjem zraka (konvergenco) in odprtostjo proti severovzhodu tudi na zahodnik. Privetrna stran z več padavinami, bo torej v prvem delu poslabšanja na Z-JZ-J strani hribovitih pregrad, glavnina padavin bo tako klasično na Dinarski pregradi, v nadaljevanju pa se bo prestavila na SZ-S stran hribovitih pregrad.

Pričakuje se, da bo padlo večinoma med 15 in 50 litrov na kvadratni meter dežja, lokalno na jugu in zahodu Slovenije tudi blizu 100 ali celo več litrov (okolica Bovške kotline). Meja sneženja bo v prvem delu poslabšanja vztrajala nad 1000 m.n.v, proti koncu padavin pa se bo lokalno spustila vse nekje do 800-900 m.m.v. Prehodno bi lahko snežilo vse do dolin v Alpskem svetu severozahodne Slovenije, drugod bo zagotovo deževalo.

Stanje z konvergenco, divergenco ob prevladujočih jugozahodnih vetrovih v nižjih plasteh ozračja. Lepo so vidne privetrne, zavetrne strani gorovji, hribovitega sveta in koliko različnih kotlin, dolin imamo v Sloveniji s popolnoma različno mikroklimo.

Situacija za noč na ponedeljek, super je vidna sprememba vetrov in prestavitev glavnine narivanja vlažnih zračnih mas nad prej omenjeno stran.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Viri:

-kachelmannwetter.com

-wetterzentrale.de

Prvi sneg, koliko ga bo?

 

Danes razen na Primorskem povsem zimske temperature glede na pretekle dni, od vzhoda se je močno ohladilo glede na pretekle dni, na drugi strani nad Zahodno Evropo in zlasti nad Islandijo pa imajo občutno pretoplo vreme. Višinski ciklon ki potuje iznad Vzhodne Evrope nas bo danes prešel in se jutri pomaknil nad Francijo. Tu in tam lahko pade kakšna snežinka, veter bo prehodno oslabel ko bomo v središču ciklona in se ponovno okrepil jutri, tokrat od jugozahoda. Jugozahodni in južni vetrovi so precej vlažni in toplejši zato se bodo počasi začele pojavljati padavine, povsod razen ob morju bo jutri predvidoma rahlo snežilo. Hkrati pa se bo sredozemski ciklon iznad Korzike začel jutri pomikati proti Jadranu in v torek zjutral dosegel Istro. Sneženje se bo zato v noči na torek precej okrepilo, klin hladnega zraka bo verjetno vzdržal tako da bi snežilo povsod razen na Primorskem. Toplejši zrak je v zadnjih izračunih vendarle postavljen južneje, zelo verjetno bo tja do 10cm snega padlo na Kočevskem, Notranjskem in na severozahodu Slovenije, nekoliko manj pa na severovzhodu. V višjih legah na okoli 700m kjer bo hladneje bi lahko zapadlo tudi tja do 20cm snega. Ko se nam bo približal ciklon bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem pa močna burja. Nato bo sledilo par suhih dni, večinoma bo oblačno, le na zahodu bo več sončnega vremena, nekoliko topleje bo, ob koncu tedna pa verjetno poslabšanje vremena, zapihal bo jugozahodni veter, še nekoliko topleje bo, po nižinah bo verjetno deževalo.

Jutri bo na Primorskem sprva delno jasno, drugod bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo snežilo, popoldne se bo okrepil vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem burja, zvečer se bodo padavine od juga okrepile, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 10 °C. V noči na torek in v torek dopoldne bo snežilo, na Primorskem pa deževalo, popoldne bodo padavine oslabele in ponekod ponehale ob koncu padavin bo v južni in osrednji Sloveniji sneg večinoma prešel v dež, veter bo oslabel, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C. V sredo bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod večinoma oblačno, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C, na Primorskem do 12 °C. V četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno, najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 13 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Poiščite bunde, tudi sneg v “igri”.

Zima se počasi pričenja v večjem delu Evrope. Če smo imeli rekordno topel november v prvi polovici meseca bodo anomalije sedaj podobne, vendar v nasprotno smer. V nekaterih državah bo hladneje od dolgoletnega povprečja, to zlasti velja za Baltske države, Poljsko, Nemčijo in Balkan. Vsak dan bo tudi pri nas nekoliko hladneje, večjo pošiljko mrzlega zraka pa naj bi dobili v začetku prihodnjega tedna ko bo le-ta dosegel tudi Zahodno Evropo. Torej povsem drugačno vreme kot ga imamo sedaj, na nas še vedno vpliva subtropski anticiklon, v nižjih zračnih plastih je še vedno prisotne precej vlage in taka vremenska slika se vsaj še do sobote ne bo bistveno spreminjala. Na Primorskem in v gorskem svetu bo več sončnega vremena, drugod pa bo vztrajala večji del dneva nizka oblačnost. Še vedno ostajajo uganka padavine, izračuni se iz zagona v zagon spreminjajo, počasi pa gre trend da vdor polarnega zraka iz vzhoda vendarle ne bo imel tako severne smeri ampak bo usmerjen bolj proti Sredozemlju, kar pomeni večjo verjetnost nastanka sredozemskega ciklona in več južne advekcije, kar bi ob hladnem severovzhodniku pri tleh lahko prinesel tudi sneženje po nižinah. Najbolj zanimivo bo v torek 20.novembra ko ima evropski model zelo zanimiv izračun ob nastanku sredozemskega ciklona ki bi čez dan od juga prineslo sneženje, le na Primorskem bi večinoma deževalo. Vendar dokler ne pridem bližje temu datumu lahko zaenkrat samo ugibamo. Upam da bo december bo dolgem času pravi zimski mesec, nazadnje je bilo to leta 2010.

Jutri bo na Primorskem in v gorah sončno vreme, drugod bo večji del dneva vztrajala nizka oblačnost, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 16 °C. V petek bo vreme podobno, na Primorskem in v gorah večinoma sončno, drugod bo večji del dneva vztrajala nizka oblačnost, tudi drugod bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 14 °C. V soboto bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 5 °C in 10 °C, na Primorskem do 12 °C. V nedeljo bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, severovzhodni veter bo nekoliko oslabel, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje dnevne temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: Matej Knez

 

29.10: Najbolj nevaren dan letos?

Smo še pred enim ekstremnim dogodkom letos, tokrat je meni osebno situacija najnevarnejša letos, jutri popoldne in zvečer se bo zelo okrepil južni veter in obstaja velika nevarnost obsežnejšega vetroloma. Že lani decembra je bilo podrtih na stotine dreves z nastankom sekundarnega ciklona nad Francijo, takrat je znašal zračni pritisk v centru ciklona 970mb, tokrat pa bo ciklon še veliko bližje nam. Ponoči se bo nad Sardinijo začel poglabljati nov ciklon, ki se bo zelo hitro poglobil tja do 978mb, zaradi tega se bo začel tudi na drugi strani, tokrat nad Skandinavijo krepiti anticiklon ki bo v nekaj urah dobil 10hPa, jutri popoldne bo imel že okoli 1042hPa! To pomeni da se bo izjemno povečal gradient zračnega tlaka in s tem se bo začel krepiti močan južni veter, ki bo najmočnejši nad zahodno in osrednjo Slovenijo, zato ni čudno da je razglašen rdeč alarm. Sunki vetra bodo jutri popoldne in zvečer po nižinah po moji oceni med 70-120km/h, lokalno lahko tudi več. Višje bo veter še močnejši, na Kredarici bodo verjetno sunki do okoli 200km/h ali še malo čez. Ob samem prehodu fronte bo padlo tudi ogromno dežja, ob koncu se bo meja sneženja zlasti v Julijskih Alpah spustila na okoli 1500m. Trend vremena za nadaljevanje tudi ni prav nič vzpodbudno, anticiklon se bo zacementiral nad vzhodno polovico Evropo, na skupinskih izračunih je videti nove in nove prodore z Atlantika proti zahodnemu delu Sredozemlja, kar pomeni da bi imeli precej živahen južni tok, ki prinaša iznad Sredozemlja toploto in padavine(slika).

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, popoldne in zvečer bo ob prehodu vremenske fronte tudi zagrmelo, krepil se bo južni veter, ki bo zvečer in v prvi polovici noči v noči na torek zelo močan zlasti v zahodni Sloveniji, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V torek bo na zahodu še oblačno, zlasti na vzhodu se bo delno zjasnilo, na zahodu in ponekod v osrednji Sloveniji bo oblačno še deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 8 °C, drugod med 15 °C in 20 °C. V sredo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, veter bo oslabel, popoldne se bo oblačnost na zahodu postopno povečala, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 10 °C, drugod med 15 °C in 20 °C. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje na zahodu, na vzhodu bo dežja predvidoma malo, najvišje temperature bodo med 14 °C in 20 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

  1. Vir fotografije: weatherbell.com

Pred nami je večdnevno poslabšanje vremena z možnim obilnim dežjem in viharnim jugozahodnikom.

Vse bolj se vidijo obrisi neke realne slike v prihodnjih 10 dneh in tudi v nadaljevanju. Torej iz globalnega vidika se slika kaj dosti ne bi smela spremeniti vsaj do konca prve dekade novembra. Imamo sicer rahlo negativna AO,NAO indeksa, ki povzročita v večini primerov spust polarne fronte nekoliko bolj proti jugu. Sploh negativna Severno-Atlantska oscilacija načeloma pomeni povečano možnost za pozitivne anomalije na območju Atlantika in negativne na širšem območju Sredozemlja, oziroma takrat pogosto zahodni (zonalni) vetrovi izgubijo na moči. Na območju osrednje, jugovzhodne Evrope pa se povečajo možnosti za vdore hladnega zraka iz severne-severovzhodne strani.

Tudi tokrat se je zgodilo podobno ob teh pogojih, ampak žal ali na našo srečo ni šlo vse po načrtih. Seveda pa se moramo zavedati, da smo zakorakali šele v zadnjo dekado oktobra in je dinamika popolnoma drugačna, kar se tiče zaloge hladnega zraka nad severnim polom, Sibirijo kot pa sredi zime.

Torej kot vidimo na spodaj pripeljeni sliki se je zahodno od Španije in Portugalsko klasično močno okrepil Azorski anticiklon, ki se bo v nadaljevanju povzpel precej daleč proti severu, celo do bližine Grenlandije. Polarni zrak z izrazito hladno fronto pa se bo iztočasno začel spuščati iz polarnega kroga in kasneje preko Skandinavije v smeri osrednje Evrope. Problem nastane pri tem, ker t.i blokada Atlantika ne zdrži dovolj dolgo, saj začne na območju Grenlandije nastajati globoko ciklonsko območje z hitro tranzicijo proti vzhodu. In tole v nadaljevanju popolnoma spremeni potek samega dogajanja. Celotno dolino hladnega zraka, z dovolj “mrzlim” dotokom zraka za morebitno prvo sneženje po nižinah Slovenije potisne namesto preko severne strani Alp do naše širše okolice nekam popolnoma drugam. Hladen zrak začne pronicati z hladno fronto preko zahodne strani Alp ter se tam zaustavi, le-ta bo prodrl še daleč vse do Španije ter južne Francije, kjer ga kasneje nekoliko zaustavijo Pireneji. Istočasno pa se Slovenija s sosedi na južni-jugovzhodni strani Alp znajde na popolnoma napačni strani tega ciklonskega območja ter tudi izrazite hladne fronte. Ob podobni legi Genovskega ciklona, so tako naši kraji znajdejo na t.i topli, privetrni strani. Tako bomo na pragu novembra črpali izjemno topel zrak “za ta čas” direktno iz Afriške celine (subtropski Afriški anticiklon), le-ta bo seveda prišel precej omiljen čez Sredozemsko, Jadransko morje do nas,a vseeno. Vso to dovajanje toplote na privetrni strani ciklona kasneje aktivira tudi naše klasične jugozahodne višinske vetrove. Zračne mase ob dotoku vlažnega in toplega zraka iznad roba ciklonskega območja v Sredozemlju namreč iščejo svojo tisto prvo točko na katero se lahko naslonijo. In to je v našem primeru Dinarsko gorsko, narivanje zračnih mas je na tistem območju lokalno izjemno, ti kraji sploh skrajni SZ del Slovenije ter skrajni SV rob Italije sodijo med najbolj namočene kraje v celotni Evropi.

V nadaljevanju se načeloma celotni vetrovni stržen s hladnim zrakom more premaknit dalje in tako bi načeloma mogli hitro pasti ob gibanju Genovskega ciklona s prevladujočo smerjo JZ-SV na njegovo zavetrno (hladnejšo) stran. Ampak to se tokrat ne bo zgodilo, namreč hladna fronta bo stagnirala na JZ-Z-SZ strani Alp.

Tako je celotna zadeva še za naše pojme precej nepredvidljiva, že manjši premik ciklonskega območja bi lahko spremenil celotno situacijo in jo zaostril. Lahko da bo padlo lokalno tudi več padavin od pričakovanja, sploh v krajih, kjer bo veliko vlogo odigrala orografija (orografske padavine).

Skupna kumulativa padavin v mm po švicarskem super hd modelu (z visoko 1×1 km resolucijo) do nedelje zvečer.

In kaj nas predvidoma čaka v nadaljevanju?

NAO,AO indeks bosta po prehodnem negativnem stanju predvidoma v nadaljevanju in začetku novembra zakorakala nazaj v pozitivno stanje. Najbolj vse skupaj motijo močni zonalni vetrovi na zgornjih delih stratosfere, ki počasi propagirajo navzdol in so precej nadpovprečjem. In vse srednjeročne napovedi nakazujejo, da bodo zmerni-močni zonalni vetrovi še kar nekaj časa vztrajali na tistem območju. Dokler se zadeve ne bodo umirile tam zgoraj, tudi kakšnega prvega prebliska zime ni za pričakovati.

CFS model recimo riše padec zonalnih vetrov, verjetno kot posledica MSW (manjšega stratosferskega segrevanja) komaj nekje v sredini decembra. Seveda pa je popolnoma nesmiselno gledati karte za tako daleč naprej v večini primerov, ampak kar se tiče stratosfere se lahko vidi nek vzorec tudi za do dvajset in več dni vnaprej. Lepo pa se vidi na spodnji sliki tudi že zahodno obrnjen stratosferski tok ob ekvatorju (QBO+) med 5-30 hpa višine, torej v zgornjih delih stratosfere.

Ta QBO+ bo nam za to zimo precej uničil možnosti za dobro, torej mrzlo, sneženo zimo. Bo pa zanimivo vse skupaj za spremljat v nadaljevanju, sploh od sredine novembra dalje.

 

Avtor prispevka: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

 

Vir fotografij: wetterzentrale.de,geo.fu-berlin.de

Prihaja deževje, kdaj in kje?

Pred nami večje jesensko deževje. Iz zagona v zagona je vsota padavin večja, sedaj kaže tja do torka 30.oktobra že okoli 500mm padavin, največ na zahodu. Prodor bo izjemno globok proti obali Severne Afrike, pod jugozahodnim strženom bomo izjemno dolgo, od petka ko bo veter v višinah obračal smer iz sz/z na jz smer, močan jugozahodnik bo nad nami 4 dni in s tem tudi obilne padavine. Proti koncu padavin nas bo dosegla atlantska dolina, nekoliko se bo ohladilo, snežilo pa bo verjetno tudi v sredogorju, tja do 1500m n.v.!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com