Category: Novice

Ponoči bo snežilo!

Čez nekaj ur bo v višinah začel pritekati občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo kar hitro spustila do nižin. 

Dež bo prešel v sneg najprej na Gorenjskem, Koroškem, Prekmurju in delu Štajerske. V teh predelih bodo padavine tudi najhitreje ponehale, verjetno pred jutrom.

Tu je pričakovati “le” med 4 in 8 cm snega. Morda krajevno, in zlasti v višjih predelih kakšen cm več.

V Osrednji, južni Sloveniji, JV in JZ Sloveniji bo pričelo snežiti okoli polnoči ali malo kasneje. Padavine bodo tu vzrajale do jutra, na jugu do dopoldneva.

V Osrednji Sloveniji se lahko nabere med 5 do 10cm.

Največ snega se pričakuje na Notranjskem, Kočevskem ter Beli krajni.

Tu lahko zapade med 10 in 20cm, krajevno tudi do okoli 30cm.

Proti jutru in zjutraj bodo padavine vzrajale tudi še na Krasu, Obali in Istri.

Predvidoma bo dež, prehajal in prešel v sneg tudi na Krasu, zaledju Obale in notranjosti Istre. Tu bi z nekaj sreče lahko padlo do 3cm snega (Gračišče, Gradin,Marezige…)

Tik ob morju se bosta izmenjavala dež, dež s snegom in sneg. Odvisno od intezitete, in same nadmorske višine posameznega kraja, denimo v Piranu je sneg najmanverjeten, več možnosti ima Koper, Koper-Markovec, Izola-Korte, Izola-Šared.Tu lahko torej za kratek tudi sneži, vendar učinka pri tleh verjetno ne bo.

Padavine bodo do opoldneva povsod ponehale.

Kmalu bo spet priložnost za sneg

Kar veliko dežja je padlo v tem poslabšanju, snega pa po pričakovanjih po nižinah v večjem delu Slovenije ni bilo oz. je padel samo kakšen cm. So se pa z višino precej hitro povečali centimetri, na Kredarici je zapadlo 67cm snega ki se bo obdržal daleč v december. Na vidiku je namreč obdobje spremenljivega in hladnega vremena, če izvzamemo jutrišnji dan, ki bo verjetno najlepši dan v naslednjem tednu. Potem se bo globoka dolina s polarnim zrakom ugreznila proti Sredozemlju in nad nami bo vsaj 10 dni mrzel arktični zrak.Ob njegovem zahodnem robu pa bodo nastajali cikloni, zaenkrat je videti dve poslabšanji, prvo v noči na sredo in drugo v petek. Po tem poslabšanju se bo zvečer od zahoda postopno zjasnilo in jutri nas čaka prekrasen sončen dan, v krajih s snežno odejo bo jutro precej mrzlo, tja do -10 °C, čez dan pa bodo najvišje temperature tja do 7 °C, le na Primorskem bo nekoliko topleje. Ali bo sneg ali ne po nižinah je tudi 3 dni pred poslabšanjem težko napovedati, jaz menim da ga nekaj vseeno bo, temperatura v višinah bo tekom današnjega dneva samo še padala, vendar bo premajhna da bi se v sredo padavine začele v snegu vsaj v južni Sloveniji kjer bo najbolj kritično. Ob nastanku ciklona nad Genovo v torek zvečer se bo začel proces segrevanja, proti nam bo začel pritekati toplejši in bolj vlažen zrak, v torek bo jugozahodni veter najbolj okrepljen na vzhodu Slovenije, po sončnem oz. meglenem jutru se bo čez dan od zahoda začelo oblačiti. V sredo bo tako oblačno, sprva bo v severni Sloveniji večinoma snežilo, v osrednji deloma deževalo, deloma snežilo, v južni in vzhodni pa vsaj dopoldne večinoma deževalo. Ko se bo ciklon popoldne pomaknil proti Istri pa bo verjetno povsod razen na Primorskem večinoma rahlo snežilo. Po nižinah osrednje Slovenije bo zapadlo med 5-10cm snega v višjeležečih krajih nad 700m tudi 30cm. Noč na četrtek ostaja uganka vendar ob sedajšnji vremenski sliki bi na vzhodu lahko zapadlo še dodatnih 5-10cm snega. Ob pomiku ciklona proti jugovzhodu bodo v četrtek padavine oslabele, prevladovalo bo pretežno oblačno vreme tu in tam bo občasno še rahlo snežilo, pogosteje na jugovzhodu, na Primorskem bo pihala zmerna burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C. Le kaj bo v petek, zaenkrat kaže na okrepitev sneženja od vzhoda?

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr

Tudi na obali najmanj sonca od začetka meritev

V Mariboru je bila povprečna septembrska temperatura +13,9 °C, kar je 1,4 °C pod dolgoletnim povprečjem 1994-2017. V tem obdobju je  bil najtoplejši september leta 2011 s povprečno temperaturo +18,3 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo +12,2 °C. 

V Portorožu je bila povprečna temperatura v mesecu septembru 17,3 °C, kar je 1,0 °C pod dolgoletnim povprečjem. Najtoplejši je bil september leta 2011 s povprečno temperaturo +21,0 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo +15,2 °C. Preberi več

V Ljubljani in na Kredarici najmanj sonca od začetka meritev

V Ljubljani je bila povprečna septembrska temperatura +14,3 °C, kar je 1,7 °C pod dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Najtoplejši je  bil september leta 2011 s povprečno temperaturo +19,4 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno dnevno temperaturo +13,2 °C.

Na Kredarici je znašala povprečna temperatura +1,8 °C, kar je 1,6 °C pod dolgoletnim povprečjem. Daleč najtoplejši september je bil podobno kot v Ljubljani leta 2011 s povprečno temperaturo +7,1 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo -0,8 °C.  Preberi več

V Portorožu v letošnjemu poletju kar 1036 ur sonca

V Portorožu je bila v letošnjem poletju povprečna temperatura 23,9 °C, kar je 1,3 °C nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. V Mariboru je bila povprečna temperatura 21,7 °C, kar je 1,5 °C nad dolgoletnim povprečjem. Na obali je padlo v letošnjem poletju 120mm dežja, kar je 59% dolgoletnega povprečja. V Mariboru pa je padlo 306mm padavin, kar je 97% dolgoletnega povprečja. Sonce je v Portorožu sijalo 1036 ur, kar je 10% nad dolgoletnim povprečjem. V Mariboru pa je sonce sijalo 879 ur, kar je 13% nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Preberi več

Drugo najbolj vroče poletje od začetka meritev

V Ljubljani je bila v letošnjem poletju povprečna temperatura 22,7 °C, kar je 1,8 °C nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Na Kredarici je bila povprečna temperatura 8,4 °C, kar je 1,8 °C nad dolgoletnim povprečjem. V Ljubljani je v letošnjem poletju padlo 283mm padavin, kar je 74% dolgoletnega povprečja. Na Kredarici je padlo v letošnjem poletju 610mm padavin, kar je 94% dolgoletnega povprečja. Sonce je v Ljubljani sijalo 921 ur, kar je 14% nad dolgoletnim povprečjem. Na Kredarici je sonce sijalo 671 ur, kar je 24% nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Preberi več