Od torka manj vroče, občasno nestabilno. Sneg do nižin v..

Danes se končuje prvi poletni mesec. Sezonska niti 14-dnevna napoved sta precej zgrešila na to kar se je dogajalo v juniju. V Ljubljani je bilo topleje le leta 2003, verjetno pa bo letošnji junij zaostal za desetinko stopinje s povprečno temperaturo +23,4 °C Afriški anticiklon je včeraj zajel tudi Veliko Britanijo, v Londonu se je segrelo tja do 34 °C. Afričan je iznad severozahodne Evrope danes spet dosegel Slovenijo, v višinah se je precej otoplilo glede na jutranje temperature, zato bodo danes temperature večinoma spet čez 30 °C. Jutri pa bo segel do tal in verjetno bo ponedeljek najbolj vroč dan v naslednjem tednu, v Prekmurju bo živosrebrni termometer pokazal največ 36 °C ali 37 °C. Severno od Alp pa bodo nastale prve nevihte, kakšna lahko nastane tudi na severu Slovenije. V torek bomo že padli pod vpliv zahodnih vetrov, le na Primorskem bo še večinoma sončno in vroče, drugod pa bo več spremenljivosti s krajevnimi padavinami. V sredo pa bo nestanovitno tudi na Primorskem. Vsaj v prvi dekadi julija bomo imeli precej drugačen tip vremena kot ga imamo v juniju. Vremenske fronte se bodo pomikale večinoma čez Severno Evropo in občasno vplivale tudi na vreme pri nas(slika). Temperature bodo primerne letnemu času, v starih časih bi bile tudi te precej previsoke, v Skandinaviji pa bo po nižinah zapadlo tudi nekaj snega.

Jutri bo na Primorskem večinoma sončno, drugod se bo po sončnem dopoldnevu čez dan oblačnost od severa prehodno povečala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 32 °C in 37 °C. V torek bo na Primorskem sončno vreme, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, na Primorskem bo popoldne začela pihati šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam lahko nastane kakšna ploha ali nevihta, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V četrtek bo sprva spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine deloma nevihte, popoldne oz. proti večeru se bo od severa delno zjasnilo, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na Primorskem do okoli 30 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Na Obali bodo lahko težave z vodo…

Oskrba z vodo na Obali trenutno varna, a količine so omejene.

Oskrba z vodo ta hip sicer varna, a omejena

Čeprav je oskrba z vodo na Obali za zdaj varna, iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper uporabnike pozivajo k varčni porabi vode. Zaradi nesreče so namreč izločili neposredni odjem iz izvira Rižane in začeli črpati podtalnico iz najnižjih nivojev. Obenem so povečali odjem vode iz sosednjih vodovodov, nastavili so tudi monitoring kakovosti načrpane vode. “Glede na ogroženost podtalnice, dejansko razpoložljive količine vode iz vseh treh vodnih virov in sušne vremenske napovedi smo prisiljeni opozoriti porabnike na varčno in racionalno uporabo vode,” so zapisali.

Porabnike vode pri Rižanskem vodovodu pozivajo, naj uporabljajo pitno vodo le za najnujnejše namene, povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju in preprečijo nenadzorovane izlive, skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila upravljavca do njihovega preklica. “Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne,” so navedli. Hiter dvig temperatur in turistična sezona namreč samo še povečata rabo vode.

 

Klikni za vso vsebino 

preberi več/vir rtv Slo

Please follow and like us:

Četrtek v igri so rekordi, in močne nevihte.

Danes se je začel zgodovinski dan marsikje po Evropi ob pomoči izjemnega omega bloka. Ni pa povsod vroče, na obeh strani torej na Portugalskem in v zahodnem delu Rusije je pravi hladni val. Med obema pa izjemno vroč zrak saharskega izvora. Trenutno je najbolj vroče na vzhodu Nemčije in na Poljskem kjer je že več kot 37 °C, nemški junijski rekord pa bo verjetno zlahka podrt. Jutri bo zgodovinski dan tudi pri nas, mislim da bo z lahkoto padel rekord iz junija 2000 ko smo v Metliki namerili 37,5 °C, največ možnosti pa na Goriškem in v osrednji Sloveniji, verjetno bo šlo ponekod do 38 °C. Sledil bo vdor hladnejšega zraka v noči na petek od severa ob prehodu oslabljene vremenske fronte, pojavijo se lahko tudi krajevno močnejše nevihte, še najmanj verjetnosti za njih je na Primorskem. Konec tedna bo vročina nekoliko popustila, še vedno pa bo do +30 °C. Najhujša vročina pa se bo preselila nad Britansko otočje in v začetku prihodnjega tedna spet dosegla Slovenijo. Verjetno bo šlo marsikje spet do okoli +35 °C, padli pa bomo pod zahodni zračni tok. Zaradi tega bo precej nevihtno zlasti med torkom in četrtkom, vročina bo dokončno popustila v sredo ko bo ob spremenljivem vremenu le nekje do +25 °C. Poletje brez azorskega anticiklona, ob koncu naslednjega tedna se spet kaže vdor dolino proti Madeiri in Kanarskim otokom. Če bo do nas segel izrazit afriški greben pa bo odvisno od tega kako globoko ciklonsko območje bo nastalo nad Skandinavijo. Če bo precej globoko bo vročina seveda ostala zahodneje od nas.(slika)

Jutri bo sprva sončno, popoldne se bo oblačnost od severa povečala, marsikje bodo nastajale krajevne nevihte, najvišje temperature bodo med 33 °C in 38 °C. V petek bo sončno vreme, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 30 °C, na Primorskem do 33 °C. V soboto se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C, na Primorskem do 33 °C. V nedeljo bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com 

Please follow and like us:

2100 Portorož, Lucija, Koper,..pod vodo?

Gladina svetovnih morij se bo do leta 2100 dvignila tako zelo, da bodo nekatera najbolj obiskana obmorska mesta na Jadranu izginila, v članku, ki se opira na raziskavo o vplivu podnebnih sprememb na dvig gladine oceanov, napoveduje hrvaški medij Express. S pomočjo zemljevida Flood map, ki omogoča preizkus različnih tovrstnih scenarijev, smo preverili, kako bi takšen dvig morske gladine vplival na slovensko obalo. 

Trogir bo do leta 2100 postal zanimivost za potapljače, Poreč, Umag in Omiš bodo večinoma izbrisani z zemljevida, izginilo bo pol Makarske in Zadra,” hrvaški medij Ekspress pri napovedi o krčenju obale Jadrana upošteva najbolj pesimistični obet znanstvene študije iz leta 2015, ki pravi, da se bo gladina svetovnih morij zaradi podnebnih sprememb do konca stoletja dvignila od 4,3 do 9,9 metra. 

Slovenska obalna mesta bi morali ob dvigu morske gladine preseliti

Če na zemljevidu Flood Map dvig morske gladine nastavimo na deset metrov in se odpravimo raziskat slovensko obalo Jadranskega morja, odkrijemo, da bi jo glede na to, da bi našim južnim sosedom še vseeno ostalo precej tako rekoč nedotaknjenih obalnih mest, odnesla precej slabše od hrvaške obale. 

Pod vodo bi se tako znašli vse Sečoveljske soline, Dragonja, velik del Lucije, turistom najbolj privlačen del Portoroža, skoraj ves Piranski polotok, Fiesa, Strunjan, Izola z izjemo najbolj centralnega dela starega mestnega jedra in večina Kopra.

 

Vir: Siol

Več tukaj

Please follow and like us:

Na vrsti je nov vročinski val …

Meteorološki modeli še vedno izjemno vroči za zahodno polovico Evrope. Trenutno imamo nad severnim delom Atlantika dve ciklonski območji, eno zahodno od Irske in drugo nad Azorskim otočjem. Tisto prvo se bo združilo z azorskim in potonilo globoko proti jugu, NAO se bo spustil na vrednosti okoli -1! Vrednosti okoli -1 ali še nižje pomenijo v poletnem času dvig subtropske zračne mase. Afričan ki prihaja bo zelo močan, najmočnejši vzpon sledi v sredo ko bo 30 °C na 850mb segla vse do Francije(slika 1), kar je izjemno za junij. To pomeni da bodo zagotovo padali junijski rekordi v tem delu Evrope, po nižinah bo šlo marsikje čez +40 °C. Afričan bo v četrtek zadel tudi Veliko Britanijo kjer imajo zaenkrat precej milo poletje in bo segel vse do južnega dela Skandinavije. Tudi za nas bo cel naslednji teden v znamenju sonca in visokih temperatur. Najbolj vroče bo v sredo in četrtek ko bo marsikje šlo do ali malo čez +35 °C. V sredo na zahodu, v četrtek pa bo najbolj vroče verjetno na vzhodu Slovenije. Nekaj nestabilnosti je videti v četrtek zvečer oz. petek v srednjih plasteh ozračja, ko bo vzhodneje od nas potovala oslabljena fronta, ki bi lahko destabilizirala ozračje in prinesla nevihte, vendar je še predaleč za resno napoved. Treba pa je vedeti da lahko ob takih temperaturah in pregrevanju ozračja lahko hitro pride do močnejših neviht s točo. In hitro bo tu julij, če rečem da bo toplejši od povprečja 1981-2010 se ne bom veliko zmotil. Zaenkrat pa ni videti da bo prišlo do kakšnega večjega poslabšanja oz. ohladitve vsaj tja do 10.julija. Izrazito območje negativnih anomalij bo nad Madeiro in bo segalo vse do Kanarskih otokov(slika 2), drugo pa bo nad zahodnim delom Rusije. Nad nami bo še naprej kraljeval afriški anticiklon in tale drugi vročinski val, ki se začenja bo lahko trajal zelo dolgo.

Jutri bo prevladovalo večinoma sončno vreme, dopoldne se bo zjasnilo tudi na vzhodu, čez dan ni izključena kakšna ploha ali nevihta, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Primorskem do 31 °C. Na praznični torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C. V sredo bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Primorskem do 35 °C. V četrtek bo sončno in vroče, proti večeru se bo od severa pojavilo nekaj visoke koprenaste oblačnosti, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us: