MEGLA NA S.JADRANU

Velik del severnega Jadrana sta prekrili megla in nizka oblačnost. Razlika od včeraj je očitna.

VČERAJ

DANES


Vir: Arso

 

Advekcijska megla nastaja pri gibanju zračnih mas v vodoravni smeri in je posledica drsenja toplega in vlažnega zraka nad hladno podlago. Temperatura zraka se zaradi tega dotika zniža do rosišča in tako se vodna para v ohlajenem zraku kondenzira. V našem Primorju se pojavlja zlasti pozimi v dneh, ko ni burje pri prehodu toplega in vlažnega zraka.

 

Video megla v Portorožu.

Megla 

Please follow and like us:

Gospod anticiklon…

V teh dneh imamo veliko temperaturne hode. Razlika med jutrom in popoldnevom je ponekod več kot 20 stopinj. Take razlike nastanejo ponavadi bistveno kasneje, nekje konec marca in v mesecu aprilu, ko se ob anticiklonalnem vremenu oz. jasnih nočeh začne ohlajati zelo hitro po sončnem zahodu. Tudi današnje jutro je bilo kar mrzlo, malo višje pa je bilo čutiti precej toplejše vreme. Kako dolgo bo vztrajalo še tole nenavadno vreme za februar? Vremenska slika bo ostala nespremenjena tudi v naslednjem tednu. Anticiklon bo zaenkrat dominiral nad Evropo, kakšne večje spremembe vremena pa zaenkrat ni videti do začetka marca. Odcepljena dolina ki se bo v četrtek spustila iznad Atlantika proti Srednji Evropi ne bo bistveno vplivala na vreme pri nas saj bomo nad nami prevladovali višinski severozahodni do severni vetrovi, ti pa vemo da sušijo padavine na južni strani Alp. Hitro pa se bo zaradi izjemno globokih ciklonov nad severnim delom Atlantika v naslednjem tednu spet začel krepiti anticiklon iznad Afrike s središčem nad Zahodno Evropo to pomeni da bomo ob koncu naslednjega tedna na njegovem vzhodnem robu in vsaj za dan ali dva se bodo temperature čez dan spustile do bolj normalnih vrednosti za mesec februar, večinoma ne bodo presegale +10 °C. Jaz pravim da narava vedno vrne kar vzame in v marcu je videti izjemno negativno anomalije nad vzhodnim delom Evrope oz. nad zahodno Rusijo morda to pomeni nekoliko drugačen tip vremena, ker tale anticiklon je roko na srce totalno nezanimiv za napovedovanje vremena saj je z njim enolična tudi vremenska napoved.

Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 11 °C in 17 °C. V torek se bo nad Padsko nižino začela pojavljati megla oz. nizka oblačnost, ki bo segala tudi nad zahodno Slovenijo in Primorsko, drugod bo večinoma sončno in toplo vreme, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 9 °C in 15 °C. V sredo bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

 

Please follow and like us:

Blizu 20 °C? Ob morju pa bo možna megla.

Mrzel zrak se bo postopno umaknil proti vzhodu, jutri bo nad nami že precej toplejši in bistveno bolj suh zrak, ničta izoterma se bo namreč dvignila nad 2000m n.v. Tako se bo sneg v visokogorju precej ojužil in kot sem dejal v zadnjem prispevku, nevarnost snežnih plazov se bo še povečala. Nad severnim delom Atlantika se bodo poglabljala ciklonska območja vse do Azorskega otočja, na drugi strani nad Evropo se bo krepil mogočen anticiklon, ki bo nekaj dni ali celo tja do konca meseca stagniral nad Srednjo Evropo in iznad Afrike bo pritekal nekaj dni nenavadno topel zrak, ki bo segal vse do južne Skandinavije. Temperature bodo tako ob koncu tedna po nižinah med 8-10 °C večje od dolgoletnega povprečja, na 1500m pa celo med 15-20 °C, kar je že za rekordne februarske vrednosti v Skandinaviji(slika). Po nižinah bi se lahko ponekod približali celo +20 °C. Zaenkrat pa ni videti da bi tale »vročina« nad Evropo kaj popustila, padavin pa ni videti tja do marca, kajti ciklonska območja bodo potovala iz Atlantika proti zahodnemu Sredozemlju in naprej mimo severne Afrike proti vzhodu in ohranjala mogočen anticiklon pri življenju, tako da vreme bo kot nalašć za uživanje v naravi. Na morju pa bo ob taki vremenski sliki kot se kaže verjetno prisotne postopno več megle ali nizke oblačnosti, kar je značilno v jesenskem in zgodnjem pomladnem času, ko je morje še toplo oz. hladno.

Jutri bo večinoma sončno, zlasti na vzhodu bo čez dan več spremenljive oblačnosti, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V petek bo na vzhodu zlasti dopoldne spet več spremenljive oblačnost, drugod bo večinoma sončno, prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, zato bo nekoliko hladneje kot jutri, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 12 °C. V soboto bo sončno, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C. V nedeljo se bo nadaljevalo sončno in toplo vreme, najvišje temperature bodo ob morju okoli 10 °C, drugod med 12 °C in 18 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Neverjetni prizori: Havaje prekrila snežna odeja

V zgodovini meritev na Havajskem otočju še nikoli niso zabeležili snežne odeje na tako nizki nadmorski višini. Sneg je namreč pobelil kraje na nadmorski višini 1900 metrov, kar je mnoge domačine in turiste presenetilo. Prebivalcem pa hude težave povzroča tudi viharni veter.

Čeprav bi turisti na Havajih običajno pričakovali kakšen filmski prizor neskončnega poletja in poležavanja na peščenih plažah, pa sta obiskovalce v ponedeljek pozdravila ledeno zimsko vreme in celo zasnežena pokrajina. Sneg na vrhovih havajskih ognjenikov sicer ni novost, vendar pa se je v ponedeljek snežna odeja prvič v zgodovini tega otočja spustila na nadmorsko višino 1900 metrov.

 

Preberi ves članek, vir 24ur

Please follow and like us:

Zimi zmanjkuje nabojev

Vremenska fronta se nam počasi bliža, pred njo pa z močnimi jugozahodnimi vetrovi priteka precej topel zrak, tako je na severovzhodu že sedaj marsikje čez +10 °C. Fronta nas bo prešla od severozahoda, že videno v letošnji zimi. V Avstriji pa se bodo zaradi močnih severnih vetrov snežne padavine pojavljale tudi v ponedeljek in torek. Po pričakovanjih bodo obilne padavine nekaj ur, najbolj intenzivne bodo v drugi polovici noči na ponedeljek, marsikje pa meja sneženja niti ne bo segla do nižin, kajti enostavno bo pretoplo. Za fronto bo v višinah občutno hladnejši zrak, azorski anticiklon bo segel le do južne Skandinavije, nad zahodno polovico Evrope pa se bo precej okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bi lahko v drugi polovici tedna doseglo tudi Slovenijo. Če se bo to zgodilo bo nastala lahko močna inverzija in v gorah bo pomladno toplo, vendar zlasti v visokogorju bi se lahko še povečala možnost snežnih plazov. Ideja mete office o vdorih polarnega zraka proti Zahodni Evropi se v februarju ne bo uresničila, verjetno bo na koncu ravno obratno. V zadnji dekadi februarja skupinski izračun evropskega modela celo grozi z omega blokom in afriškim anticiklonom, če se bo to zgodilo bomo letos precej hitro začeli s pomladnimi temperaturami tako zjutraj kot čez dan. (slika)

Jutri bo sprva oblačno in deževno, meja sneženja se bo spustila na okoli 600m, padavine bodo dopoldne ponehale tudi v južni Sloveniji, čez dan se bo od severa delno zjasnilo, severni veter bo hitro oslabel, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V torek bo večinoma sončno vreme, zlasti na severovzhodu bo pihal severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji, veter bo oslabel, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. V četrtek bo večinoma sončno, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us: