Se bliźa spopad v vesolju?

O kitajskem vesoljskem programu in njegovem vojaško-političnem pomenu nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz ZDA in odlični poznavalec Kitajske dr. Uroš Lipušček

Kakšni so po vašem mnenju motivi Kitajske pri njenem vesoljskem programu? Ali gre zgolj za raziskave ali tudi za strateške oziroma vojaške cilje?

“Vesoljski programi so brez dvoma mešanica znanstvenih raziskav in težnje po odkrivanju vesolja pa tudi strateške dominacije. Tista super sila, pri tem mislim na ZDA, Rusijo in Kitajsko, ki bo na področju raziskav vesolja prišla najdlje, bo v veliki meri dominirala tudi v svetovni tehnološki tekmi. Organizacija združenih narodov (OZN) je prenašanje oboroževalne tekme v vesolje prepovedala, vendar ustanavljanje oddelkov v armadah velikih sil, ki bodo namenjeni izključno vesolju, kaže, da obstaja velika nevarnost militarizacije raziskav in odkrivanja vesolja, ki naj bi bilo namenjeno miroljubni uporabi v dobro vsega človeštva. Na tem področju bo nujen nov mednarodni dogovor, vendar zaostrovanje odnosov v trikotniku ZDA-Kitajska-Rusija kaže, da takšen dogovor za zdaj ni mogoč. Glavni kitajski motiv pri raziskovanju vesolja je po eni strani pokazati svetu, da je Kitajska postala tehnološka sila prvega razreda, po drugi strani pa nameravajo raziskave vesolja uporabiti tudi v čisto komercialne namene, na primer pri pridobivanju nekaterih redkih kovin na Luni, ki jih je na Zemlji malo. Kitajski vesoljski program ima torej tudi izrazito ekonomsko dimenzijo.”

Ali lahko pričakujemo rivalstvo med ZDA in Kitajsko pri raziskavah vesolja, kot smo ga doživeli v času hladne vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo?

“Tekma v osvajanju vesolja med hladno vojno je bila v bistvu tekma med dvema ideološkima nasprotnikoma in tekmecema, to je med ZDA in Sovjetsko zvezo, o tem, kateri sistem je boljši in bolj učinkovit. Razpad Sovjetske zveze in vzhodnega socialističnega bloka je pokazal, da je kapitalizem neprimerno bolj učinkovit sistem kot planski sistem gospodarstva. Zaostrovanje tekme v vesolju, ki jo je napovedal tudi uspešen pristanek kitajske sonde Chang’e-4 na nevidni strani meseca, ne bo imelo več ideoloških razsežnosti, ampak predvsem strateške in ekonomske. Kitajci namreč načrtujejo, da bodo na Mesecu čez nekaj deset let ustanovili kolonije, v katerih bodo proizvajali nekatere dobrine, ki jih je na Zemlji težko ali pa nemogoče proizvajati. Na Mesecu naj bi bilo obilo tritija, ki ga uvrščajo med strateško najbolj pomembne kovine, ki jih je na Zemlji malo.”

 

Preberi ves članek

Vir: večer

Please follow and like us:

Skrivnostni signali iz vesolja

Astronomi so zaznali skrivnostne radijske signale, ki prihajajo iz oddaljene galaksije.

Med 13 t. i. hitrimi radijskimi valovi, t. i. FBR (fast radio burst), ki jih je zaznal kanadski teleskop CHIME, je najbolj nenavaden ponavljajoči signal, ki naj bi prihajal iz istega vira, oddaljenega približno 1,5 milijarde svetlobnih let. 

Radijske signale iz globokega vesolja so doslej zaznali že več desetkrat, a običajno gre za enkratne dogodke. Takšen dogodek, ko signal prihaja iz istega vira, je bil do sedaj zabeležen le enkrat.

“Do sedaj je obstajal samo en znani ponavljajoči FRB. Vedoč, da obstaja še eden, govori o tem, da jih je lahko zunaj še več,” je za BBC povedala Ingrid Stairs, astrofizičarka iz Univerze Britanska Kolumbija. “Na podlagi več ponovitev in več razpoložljivih virov, bomo lahko razumeli te kozmične uganke – od kod prihajajo in kaj jih povzroča.”

 

Preberi ves članek

Vir: Žurnal24

Please follow and like us:

Čebele se lahko naučijo računati

Avstralski in francoski znanstveniki so ugotovili, da se lahko čebele naučijo seštevati in odštevati. Na podlagi teh ugotovitev bi lahko izboljšali hitro učenje pri umetni inteligenci.

Foto Bogdan Macarol

 

spustili v labirint v obliki črke y. V prvem prostoru so videle enega do pet likov. Če so bili ti modre barve, so morale prišteti, če so bili rumeni, pa odšteti. V naslednjem prostoru je bila na eni strani napačna rešitev, na drugi pa pravilna. Na pravilni strani je bilo število likov za eno večje ali za eno manjše.

Če so se odločile pravilno, jih je na koncu labirinta za nagrado čakala sladka voda, v primeru napačne odločitve pa so dobile grenko raztopino kinina, kar jim je pomagalo pri učenju. Tako so se po približno 100 poskusih, ki so skupaj trajali od štiri do sedem ur, naučile, da modra barva pomeni +1, rumena pa -1. Pravilo so znale uporabiti tudi pri drugih številih, piše na spletni strani univerze RMIT v avstralskem Melbournu.

Z barvami nad aritmetične probleme

Študija je tako pokazala, da se lahko čebele nauči, da prepoznajo barve kot simbol za seštevanje in odštevanje in da te informacije uporabijo za reševanje aritmetičnih problemov. Že v preteklih študijah so sicer ugotovili, da čebele razumejo koncept števila nič.

Izredni profesor z univerze RMIT Adrian Dyer je povedal, da so numerične operacije kompleksne, ker zahtevajo obdelavo na dveh ravneh. “Pravila seštevanja in odštevanja moraš ohraniti v dolgoročnem spominu, medtem ko moraš v kratkoročnem spominu miselno upravljati niz števil,” je pojasnil.

 

Preberi ves članek >TUKAJ<

Vir:Primorske novice

 

Please follow and like us:

MEGLA NA S.JADRANU

Velik del severnega Jadrana sta prekrili megla in nizka oblačnost. Razlika od včeraj je očitna.

VČERAJ

DANES


Vir: Arso

 

Advekcijska megla nastaja pri gibanju zračnih mas v vodoravni smeri in je posledica drsenja toplega in vlažnega zraka nad hladno podlago. Temperatura zraka se zaradi tega dotika zniža do rosišča in tako se vodna para v ohlajenem zraku kondenzira. V našem Primorju se pojavlja zlasti pozimi v dneh, ko ni burje pri prehodu toplega in vlažnega zraka.

 

Video megla v Portorožu.

Megla 

Please follow and like us: