2100 Portorož, Lucija, Koper,..pod vodo?

Gladina svetovnih morij se bo do leta 2100 dvignila tako zelo, da bodo nekatera najbolj obiskana obmorska mesta na Jadranu izginila, v članku, ki se opira na raziskavo o vplivu podnebnih sprememb na dvig gladine oceanov, napoveduje hrvaški medij Express. S pomočjo zemljevida Flood map, ki omogoča preizkus različnih tovrstnih scenarijev, smo preverili, kako bi takšen dvig morske gladine vplival na slovensko obalo. 

Trogir bo do leta 2100 postal zanimivost za potapljače, Poreč, Umag in Omiš bodo večinoma izbrisani z zemljevida, izginilo bo pol Makarske in Zadra,” hrvaški medij Ekspress pri napovedi o krčenju obale Jadrana upošteva najbolj pesimistični obet znanstvene študije iz leta 2015, ki pravi, da se bo gladina svetovnih morij zaradi podnebnih sprememb do konca stoletja dvignila od 4,3 do 9,9 metra. 

Slovenska obalna mesta bi morali ob dvigu morske gladine preseliti

Če na zemljevidu Flood Map dvig morske gladine nastavimo na deset metrov in se odpravimo raziskat slovensko obalo Jadranskega morja, odkrijemo, da bi jo glede na to, da bi našim južnim sosedom še vseeno ostalo precej tako rekoč nedotaknjenih obalnih mest, odnesla precej slabše od hrvaške obale. 

Pod vodo bi se tako znašli vse Sečoveljske soline, Dragonja, velik del Lucije, turistom najbolj privlačen del Portoroža, skoraj ves Piranski polotok, Fiesa, Strunjan, Izola z izjemo najbolj centralnega dela starega mestnega jedra in večina Kopra.

 

Vir: Siol

Več tukaj

Please follow and like us:

Na vrsti je nov vročinski val …

Meteorološki modeli še vedno izjemno vroči za zahodno polovico Evrope. Trenutno imamo nad severnim delom Atlantika dve ciklonski območji, eno zahodno od Irske in drugo nad Azorskim otočjem. Tisto prvo se bo združilo z azorskim in potonilo globoko proti jugu, NAO se bo spustil na vrednosti okoli -1! Vrednosti okoli -1 ali še nižje pomenijo v poletnem času dvig subtropske zračne mase. Afričan ki prihaja bo zelo močan, najmočnejši vzpon sledi v sredo ko bo 30 °C na 850mb segla vse do Francije(slika 1), kar je izjemno za junij. To pomeni da bodo zagotovo padali junijski rekordi v tem delu Evrope, po nižinah bo šlo marsikje čez +40 °C. Afričan bo v četrtek zadel tudi Veliko Britanijo kjer imajo zaenkrat precej milo poletje in bo segel vse do južnega dela Skandinavije. Tudi za nas bo cel naslednji teden v znamenju sonca in visokih temperatur. Najbolj vroče bo v sredo in četrtek ko bo marsikje šlo do ali malo čez +35 °C. V sredo na zahodu, v četrtek pa bo najbolj vroče verjetno na vzhodu Slovenije. Nekaj nestabilnosti je videti v četrtek zvečer oz. petek v srednjih plasteh ozračja, ko bo vzhodneje od nas potovala oslabljena fronta, ki bi lahko destabilizirala ozračje in prinesla nevihte, vendar je še predaleč za resno napoved. Treba pa je vedeti da lahko ob takih temperaturah in pregrevanju ozračja lahko hitro pride do močnejših neviht s točo. In hitro bo tu julij, če rečem da bo toplejši od povprečja 1981-2010 se ne bom veliko zmotil. Zaenkrat pa ni videti da bo prišlo do kakšnega večjega poslabšanja oz. ohladitve vsaj tja do 10.julija. Izrazito območje negativnih anomalij bo nad Madeiro in bo segalo vse do Kanarskih otokov(slika 2), drugo pa bo nad zahodnim delom Rusije. Nad nami bo še naprej kraljeval afriški anticiklon in tale drugi vročinski val, ki se začenja bo lahko trajal zelo dolgo.

Jutri bo prevladovalo večinoma sončno vreme, dopoldne se bo zjasnilo tudi na vzhodu, čez dan ni izključena kakšna ploha ali nevihta, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Primorskem do 31 °C. Na praznični torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C. V sredo bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Primorskem do 35 °C. V četrtek bo sončno in vroče, proti večeru se bo od severa pojavilo nekaj visoke koprenaste oblačnosti, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

PREVIDNO MOŽNE MOČNE NEVIHTE!

Sobota 22.6 bo zaradi turboletnega ozračja, lahko po Sloveniji in bližnji okolici prinesla močnejše nevihtne pojave. 

Prve plohe in nevihte bodo že dopoldan, glavnino pa se pričakuje od okoli poldneva naprej. Najprej na JZ-Z, SZ potem pa še v preostalih predelih. Na SV in JV bodo nevihte še tudi pozno zvečer. Tam je tudi največja nevarnost neurij.

Nevihte bodo tudi na Obali.

Oranžna: Nevihte, krajevno močnejše z nalivi, sunki vetra in točo( do 3cm).  50%

Vijola: Nevihte z nalivi, nenadmimi močnimi sunki vetra iz spremenljivih smeri lahko tudi vrtinčast. Ter lahko tudi točo (+3cm) 60%

*ob morju je predvsem nevarnost zaradi nenadnih sunkov vetra in kakšen naliv. A tudi toča kje v  Istri ni izključena 

Ob morju so nevihte najbolj verjetne okoli poldneva in zvečer. Na SV in JV pa predvsem pozno popoldan-zvečer

Na območju S.Jadrana ( zlasti Benetk) -možen pojav vodnih tromb.

Zelo močne nevihte so možne tudi v Italiji pri Benetkah ali malo bolj južno od njih, ter na Hrvaškem (območje Slavonija, pa okolica Karlovca in na meji z Slovenijo) in nenazadnje na Madžarskem ob meji s Slovenijo. Na teh območjih se lahko razvije tudi vrtinčast veter- tornado.

Opomba:

Zaradi narave procesov ni mogoče napovedati in pravočasno izdati opozoril za vse nevarne okoljske dogodke, prav tako lahko prihaja do odstopanj napovedi in opozoril od dejanskega razvoja dogodkov. 

 

 

Please follow and like us:

Čarobni obisk oblakov včeraj

Mesec junij je pravi čas za oprezanje za svetlečimi nočnimi oblaki ob koncu mraka in ob rani zori. Svetleči nočni oblaki se prikažejo okrog poletnega solsticija med obdobjem, ki je tem daljše, čim više ste nad 50 stopinj severne geografske širine, in vse do 65 stopinj severno. 

Za to mora biti Sonce med 6 in 16 stopinjami pod obzorjem. Atmosfera nad vami je takrat potopljena v Zemljino senco, toda če opazujete proti obzorju, pod katerim je Sonce, lahko občudujete, če so seveda na nebu, svetleče nočne oblake. Ker so zelo visoko – od 75 do 90 kilometrov – jih lahko Sonce še vedno neposredno obseva. Podobni so velikim, od neba svetlejšim valovom in fotografija z osvetlitvijo nekaj sekund še poudari njihovo lepo modro obarvanost. Raziskovalci menijo, da jih sestavljajo mikroskopski delci, veliki 50 nanometrov, kar je dvajsetina mikrometra (debelina lasu je povprečno 50 mikrometrov in je torej 1000-krat večja).

Ti delci naj bi bili večinoma posledica razpadanja meteorjev, do česar pride v glavnem na tej višini. Vodna para, ki je v tej plasti atmosfere (mezosfera), naj bi se ob stiku z njimi zgostila in oblikovala ledena zrnca, ki odbijajo Sončevo svetlobo. Zaradi vedno večje obremenitve z ledom naj bi ta zrnca počasi padala in postala najbolj vidna na višini okrog 83 kilometrov, kar je povprečna višina svetlečih se nočnih oblakov na severni polobli.

Vir: wikipedia, spika

Foto: Domen Gorup

Please follow and like us:

Prihodnji teden izrazit vročinski val, kdaj-kje?

Smo že skoraj v zadnji dekadi junija, počasi se bliža solsticij, dan ko je sonce najvišje nad ekvatorjem. To se bo zgodilo v petek, ko se tudi koledarsko začne poletje. Junij bo verjetno najtoplejši od začetka meritev, trenutno sicer ob tem času zaostajamo kar se tiče Ljubljane za stopinjo za 2003, vendar prihajajo spet bolj vroči dnevi, ob koncu junija 2003 pa je bilo precej bolj sveže. Naslovna slika pove vse kakšno je trenutno stanje nad Grenlandijo, neverjetno, fotografija danskega klimatologa Stefana Olsenna, ki je šel na misijo na severozahod Grenladije menjat merilno opremo, vendar opreme ni našel ker je bila pod vodo. Ste pripravljeni na nov vročinski val naslednji teden? Malo bo treba še počakati za zagotovo napoved, srednjeročni izračun evropskega modela daje od srede 26.junija do ponedeljka 1.julija med 20 °C in 22 °C na 850mb, torej celih 5 dni. Najbolj vroče naj bi bilo nekoliko severneje od nas v drugi polovici tedna, lahko tudi okoli +40 °C, štiridesetice junija v Nemčiji še nikoli ni bilo. Tudi pri nas bo šlo verjetno ponekod nad 35 °C, vendar o podrobnostih v nedeljo…

Jutri bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj neviht, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zlasti popoldne bodo nastajale nevihte, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, na Primorskem do 29 °C. V nedeljo se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, še nekoliko bolj sveže bo, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 28 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: Steffen Olsen, weatherbell.com

Please follow and like us:

Kaj se nam obeta do konca junija?

V Sibiriji nenavadno vroče vreme in to že v prvem poletnem mesecu, ponekod na vzhodu Sibirije prejšnje dni več kot 20 stopinj nad dolgoletnim povprečjem. Kujga ima precej hladno vreme tudi v juniju, zjutraj je večinoma pod 0 °C, medtem ko se čez dan temperatura redko dvigne do 12 °C. Tokrat je šlo tri dni zapored čez 30 °C, z maskimumom do 32 °C par dni nazaj. Tudi pri nas se bo poletje nadaljevalo, sicer ne bo peklensko vročine, ampak junij bo povsem poleten mesec. Afričan se je za nekaj časa poslovil nad Srednjo Evropo se nahaja vremenska fronta, ki se pomika proti vzhodu, za njo se bo vzpostavilo ponovno območje visokega zračnega pritiska, vendar bomo pod vplivom azorskega anticklona, ki prinaša normalne temperature za ta letni čas. Ob koncu tedna pa bo verjetno čez Srednjo Evropo potovala nova vremenska fronta in vplivala na vreme pri nas in če bo tam v četrtek in petek ponekod šlo do 32 °C, se bo ob koncu tedna ponovno osvežilo, večinoma bo pod 30 °C. Primorska in obala pa bosta nekoliko drugačen svet, tam bo precej manj vpliva na tale bolj svež atlantski zrak in vročina se bo nadaljevala, čez dan bo vsak dan tja do 31 ali 32 °C, možnost za padavine pa je izjemno majhna. Vprašanje pa je kaj se bo dogajalo v zadnjem tednu junija zaenkrat spet grozi višinska kaplja ki bi lahko potonila nad zahodnim delom Sredozemlja(slika) ali pa jo odnese nekoliko vzhodneje bliže nam, kar bi pomenilo novo nevarnost za močnejše nevihte z debelo točo. V naslednjem tednu in tudi danes pa bodo nastajali stacionarni nalivi saj bo na 500mb skoraj brez vetra.

Jutri bo v zahodni Sloveniji in na Primorskem večinoma sončno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zlasti popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C, na Primorskem do 32 °C. V torek bo na Primorskem večinoma sončno, drugod delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C, na Primorskem do 32 °C. V sredo se bo nadaljevalo podobno vreme, na Primorskem sončno, drugod delno jasno s spremenljivo oblačnostjo ter s plohami in nevihtami ki bodo pogostejše kot v torek, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C. V četrtek bo povsod več sončnega vremena, tu in tam pa se lahko še pojavi kakšna ploha ali nevihta, najvišje temperature bodo med 26 °C in 32 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Please follow and like us: