Konec tedna sneg, toda kje?

Konec tedna se bo po Sloveniji za “48” ur kar precej ohladilo. Mi bomo le na obrobji vremenskega dogajanja. “Zanimivo” bo na jugu Evrope, snežilo bo lahko tudi na Siciliji, nekaterih grških otokih in delu severne Turčije.

Preberi več...

Končuje se slaba zima, to nas lahko skrbi!

Počasi se bliža konec meteorološke zime, ostalo jo je samo še nekaj dni in čas je da potegnemo črto. Tale zima je bila lahko rečem šolski primer zim ki prihajajo. Mislim da bo počasi propadla tudi teorija o ugodnem qbo in sončni aktivnosti ki vplivata na naše zime. To kar se dogaja nad Arktiko je […]

Preberi več...

V vesolju je vode na pretek, le odkriti jo je treba

Teleskop Keck na Havajih je v oblaku prahu in kamnitih teles, ki obdajajo belo pritlikavko GD 61, zaznal veliko koncentracijo kisika, kar v jeziku kemije pomeni prisotnost vode.

Preberi več...

Kaj se dogaja z največjim neurjem v solarnem sistemu, Jupitrovo Veliko rdečo pego?

Enega od najbolj zanimivih pojavov v Osončju, neizmerno anticiklonsko neurje na plinastem velikanu Jupitru, človeštvo spremlja že več kot 300 let. Bodo silni vetrovi kdaj vendarle pojenjali?

Preberi več...

Video: Komet Iwamoto

Decembra (18. 12. 2018) je Masayuki Iwamoto (Awa, Tokushima, Japonska) odkril nov komet. Komet Iwamoto, smo lahko opazovali tudi z daljnogledom, najbližje Zemlji je bil 12. februarja. Močno eliptična orbita kometa se razteza preko Kuiperjevega pasu, z obhodno dobo okrog 1371 let.   Torej bo komet tako blizu nam spet leta 3390.

Preberi več...

Se bliźa spopad v vesolju?

O kitajskem vesoljskem programu in njegovem vojaško-političnem pomenu nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz ZDA in odlični poznavalec Kitajske dr. Uroš Lipušček Kakšni so po vašem mnenju motivi Kitajske pri njenem vesoljskem programu? Ali gre zgolj za raziskave ali tudi za strateške oziroma vojaške cilje? “Vesoljski programi so brez dvoma mešanica znanstvenih raziskav in težnje po […]

Preberi več...